Okres poprzedzający Święta Wielkanocne to czas przygotowań, który w dużej mierze spędzamy w kuchni na gotowaniu i pieczeniu. Wśród potraw, w wielu polskich domach z pewnością nie zabraknie również digestifów ułatwiających trawienie oraz trunków stanowiących ciekawy dodatek do serwowanych ciast i deserów.
Domowy alkohol to nieodzowny element polskiej kultury i gościnności. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności ani dostępu do wyspecjalizowanego sprzętu. Wbrew krążącym opiniom i stereotypom, produkcja nalewek i likierów nie zajmuje zbyt wiele czasu i nie wymaga dużego wysiłku. Elementami, na których powinniśmy się skupić, to wysokiej jakości składniki, dobry, wysokoprocentowy alkohol oraz czyste, szklane naczynia ze szczelnym zamknięciem. Ważna jest również cierpliwość oraz stałe doglądanie naszego wyrobu. Dobra nalewka powinna dojrzewać od kilku dni do nawet kilkunastu tygodni. Najczęściej, im dłużej stoi, tym nadbiera lepszego, głębszego smaku.