Taniahurtownia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Dlaczego Kama?

Wino do Ryby

Chablis Chablis
Producent: Brak
Cena:

105,80 zł

szt.
zobacz więcej
Chablis 1er Cru Bovier&Fils Chablis 1er Cru Bovier&Fils
Producent: Brak
Cena:

227,47 zł

szt.
zobacz więcej
Chablis Bovier&Fils Chablis Bovier&Fils
Producent: Brak
Cena:

206,31 zł

szt.
zobacz więcej
Dr Zenzen Riesling Dr Zenzen Riesling
Producent: Brak
Cena:

103,50 zł

szt.
zobacz więcej
Flora Cuvee B/Ps 750ml Flora Cuvee B/Ps 750ml
Producent: FAKTORIA WIN
Cena:

26,21 zł

szt.
zobacz więcej
Fresco B/Pw 10% 750ml Białe Fresco B/Pw 10% 750ml Białe
Producent: Ambra S.A.
Cena:

15,99 zł

szt.
zobacz więcej
Lovelli Blanco B/W 750ml Lovelli Blanco B/W 750ml
Producent: FAKTORIA WIN
Cena:

24,83 zł

szt.
zobacz więcej
Peter Brum Riesling Peter Brum Riesling
Producent: Brak
Cena:

109,50 zł

szt.
zobacz więcej
Prosecco Amanti B/Ps 750ml Prosecco Amanti B/Ps 750ml
Producent: FAKTORIA WIN
Cena:

48,29 zł

szt.
zobacz więcej
Sophia B/Pw 11% 750ml Białe Sophia B/Pw 11% 750ml Białe
Producent: FAKTORIA WIN
Cena:

17,99 zł

szt.
zobacz więcej

Wino do ryby – klasyczne i sprawdzone połączenia smakowe

Wino do ryby to wybór, który może podnieść każdą potrawę do wyższego poziomu kulinarnego. Wina białe, lekkie i mineralne są najczęściej wybierane do ryb, ale wiele zależy od gatunku ryby i sposobu jej przygotowania.

Jakie wino do jakiej ryby?

Oto kilka uniwersalnych wskazówek, jak dobrać wino do dania rybnego:

  • Dorsz, pstrąg, sola – delikatne, wytrawne wina białe jak riesling, pinot grigio, albariño czy chablis.
  • Łosoś, tuńczyk, halibut – bardziej strukturalne białe wina (np. beczkowe chardonnay, viognier), czasem nawet lekkie czerwone (np. pinot noir).
  • Ryby smażone lub grillowane – aromatyczne wina białe z wyrazistą kwasowością, np. sauvignon blanc lub verdicchio.
  • Ryby w sosie cytrusowym, ziołowym – świeże i rześkie wina jak vinho verde czy gruner veltliner.
  • Ryby w tempurze, sushi – lekkie, wytrawne musujące wino (np. cava, prosecco) lub riesling z niewielką słodyczą.

Wino do ryby – lekkość i elegancja

Ryby mają subtelny smak, dlatego najlepsze wina do ryb to te, które nie przytłaczają dania, lecz je harmonijnie uzupełniają. Lekkie wina białe są najczęstszym wyborem, ale warto eksperymentować również z winami różowymi lub naturalnymi pomarańczowymi przy bardziej złożonych daniach.

Doskonałe wino do każdej ryby

Niezależnie od tego, czy planujesz kolację z pieczonym pstrągiem, grillowanego łososia czy filet w maślanym sosie – znajdziesz tutaj starannie dobrane wina pasujące do różnych rybnych przysmaków. Sprawdź naszą selekcję i wybierz idealne wino do ryby.

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl