Producent
Cena
-
od
do
O portugalskim winie, znanym na całym świecie, mówi się, że „ma duszę”. Poczuć ducha miejsca można na wiele sposobów. Jednym z najlepszych pomysłów jest zakup lokalnego wina, a jest to możliwe w prawie połowie państw świata. Wina z Portugalii to przede wszystkim wina wieloszczepowe produkowane na bazie rodzimych, portugalskich winorośli. Poczuć ducha miejsca można na wiele sposobów. Wina portugalskie jednoodmianowe są wytwarzane w zdecydowanej mniejszości, niemniej jednak są równie wyśmienite, co mieszanki. Najbardziej popularne portugalskie wino to wino Porto – wzmacniane, ciemnoczerwone (a nawet brunatne) wino deserowe. Proces fermentacji, wina Porto zaczyna się dokładnie tak samo, jak w przypadku win wytrawnych. Fermentację przerywa się na wczesnym etapie, zamiast naturalnego zakończenia. W tym procesie, dolewa się alkohol o nazwie aguardente (to bezwonna i pozbawiona smaku brandy wytworzona z tych samych odmian winogron, co wino bazowe, jednak o mocy 77% alkoholu), tak by Porto osiągnęło moc powyżej 18%. Najcenniejszym czerwonym szczepem, który króluje w Portugalii, jest Touriga Nacional. Tej winorośli zawdzięczamy najlepsze wina z Portugalii – najwyższej jakości Porto, stołowe wina z regionów Doruo, Beira, Ribatejo, Terras do Sado i Tras-os-Montes.
Obok Porto, praktycznie równym powodzeniem, cieszy się wytrawne wino Madera - na bazie szczepu tinta negra mole. 96 proc. win zaklasyfikowanych jest jako DO Madeira i są to wina wzmacniane, co oznacza, że wysoka zawartość alkoholu została osiągnięta przez dodanie spirytusu, w przypadku win z Madery spirytusu winnego.
Latem największe uznanie otrzymuje mineralne Vinho Verde – lekkie i orzeźwiające wino portugalskie. Powstaje w regionie Minho na północy tego kraju. Jest tam nieco chłodniej, bardziej zielono, więcej pada, winorośl od wieków pnie się po drzewach lub tyczkach. Vinho Verde znaczy po portugalsku „wino zielone”, a „zielone” oznacza po prostu, że wino jest świeże i młode, w przeciwieństwie do Vinho Maduro, a więc wina dojrzałego.