Producent
Cena
-
od
do
Na przestrzeni ostatniego tysiąclecia węgierskie winiarstwo stanowiło potęgę zarówno kulturową, jak i ekonomiczną. Ślady tej świetności sięgają nawet czasów rzymskich. Tokaj, najsłynniejsze i najbardziej cenione wino węgierskie, produkowane jest tu bez przerwy od XVI wieku. Charakterystyczną cechą regionu winiarskiego Tokaj-Hegyalja jest botrytyzacja, która występuje z roku na rok dzięki połączeniu właściwości gleby, mikroklimatowi, sąsiednim rzekom (Bodrog, Tisza) i odpowiednim odmianom winogron (furmint, hárslevelű, muscat, zéta, kövérszőlő, kabar). Rozróżnia się dwa główne rodzaje tokaju: szamorodni, otrzymywany z moszczu tłoczonego z niesortowanych winogron i aszú – dosładzany wybranymi podsuszonymi winogronami. Wino Tokaj świetnie komponuje się z ciastami, owocami, lodam i delikatnymi serami.