Cena
-
od
do
Szczep winny to po prostu odmiana winogron. To właśnie ona ma decydujący wpływ na ogólny kształt wina: jego smak, aromat, zdolność starzenia, a także przeznaczenie. Różnice w aromatach cechujących poszczególne odmiany sprawiają, że konsumenci mają swoje ulubione szczepy oraz takie, których wolą unikać. Szczepy dzielimy zasadniczo na białe i czerwone. Jest to ich najbardziej kluczowy podział, ponieważ od barwy owoców danego szczepu zależy kolor wina.
Szczep Wina
O tym, jak będzie smakowało wino, decydują między innymi receptura winnicy, okres leżakowania, kraj pochodzenia. Najważniejsze jednak są szczepy winne, które wykorzystano do jego produkcji. Ich różnorodność zależy przede wszystkim od szerokości geograficznej, rodzaju gleby, dostępu do słońca i wody, dobowej temperatury oraz sposobu, w jaki prowadzona była przez setki lat dana uprawa. Wszystkie te składowe wpływają na ostateczny smak i aromat wyczuwalny w kieliszku. W XX wieku zaczęto selekcjonować najsilniejsze, odporne na niechciane owady ukorzenione rośliny i szczepić je na specjalnych podkładach z tymi, które potrzebowały wsparcia, by przetrwać. Stąd wzięło się określenie szczep wina. Owoce winorośli nazywane są jagodami.
Najpopularniejsze szczepy win
To właśnie ich wielkość, czas dojrzewania, kolor, soczystość i oczywiście smak są pierwszymi cechami, które odróżniają od siebie poszczególne szczepy wina. Specjaliści, zajmujący się tym tematem biorą również pod uwagę łatwość w rozmnażaniu krzewów i tempo ich wzrostu. Istotne są również liście ważny jest ich kształt, kolor, a nawet ilość na każdej roślinie. Wreszcie odporność na szkodniki, czyli fakt, dla którego szczepy jako takie powstały, jest niezwykle istotny w rozróżnianiu poszczególnych odmian. Każdy rodzaj winorośli potrzebuje odpowiednich warunków. Niekoniecznie miejsce czy kraj, ale przede wszystkim panujący klimat i gleba są kluczowe do rozwoju konkretnych rodzajów winorośli. Dzięki temu „Cabernet sauvignon” może być uprawiany zarówno w Kalifornii, jak i w Bordeaux, a „Pinot Noir” w Burgundii i Oregonie. Większość szczepów rośnie w winnicach w najpopularniejszych regionach winiarskich w obu Amerykach, w Afryce i oczywiście w Europie. Jednak to nie kraj pochodzenia, a właśnie szczep, a co za tym idzie smak oraz wytrawność, których można się po nim spodziewać, jest głównym wyróżnikiem każdego kieliszka. Pomimo jednak, że istnieje aż około 1300 odmian winogron używanych do produkcji wina, to zwykle spotkać możemy ich najpopularniejsze szczepy. Warto je znać. Tak więc najpopularniejszymi szczepami są: szczep zwany Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Riesling, Garnacha, Malbec, Tempranillo. I tak każdy szczep doda winu innego smaku. Wina z odmiany szczepu Cabernet Sauvignon zdradzi smak czarnej porzeczki, odmiana Merlot da wina z nutami smaku śliwki, wina Sauvignon Blanc rozpoznasz po smakach owoców cytrusowych, wino ze szczepu Chardonnay będzie w smaku miodowo-orzechowe. Uprawiane w wielu krajach jednak z każdego kraju smak wina z danego szczepu może się różnić. To właśnie różnice w smaku i aromatach cechujących poszczególne odmiany wina sprawiają, że konsumenci mają swoje ulubione szczepy oraz takie, których wolą unikać.