Wino musujące to wyjątkowy rodzaj wina, które nasycone jest dwutlenkiem węgla. Są orzeźwiające doskonale wznosi się nimi toasty, ale można je też podać do dań.

 

Wina musujące

Wino musujące to trunek, który wciąż najczęściej wybierany jest na wielkie okazje, ale jednak coraz częściej pija się go na co dzień. Okazji jest wiele. Delikatne w smaku, orzeźwiające i lekko schłodzone – przypadnie do gustu każdemu. Wino z bąbelkami, łatwo jest połączyć z daniami. Świetnie sprawdza się do dania głównego, niezależnie od tego, czy będzie to tradycyjny polski obiad lub kolacja, czy też kuchnia orientalna, tajska lub indyjska. Wina musujące bardzo dobrze pasują do owoców morza – od ryb, poprzez sushi, aż po ostrygi.

Wina musujące, to wina ze znaczną zawartością dwutlenku węgla. To właśnie on nadaje gazowany charakter. Dwutlenek węgla, może wynikać z naturalnej fermentacji, albo w butelce, jak w przypadku tradycyjnej metody, w dużym zbiorniku zaprojektowanym tak, aby wytrzymać występujące ciśnienie (jak w procesie Charmat), lub w wyniku prostego procesu wstrzyknięcia dwutlenku węgla do niektórych win musujących z tańszej półki.

Wino musujące

Do najbardziej popularnych win musujących zalicza się: prosecco, cava oraz szampan. Prosecco jest jednym z najbardziej znanych win musujących na świecie. Jego kraj pochodzenia to Włochy, a dokładniej północne Włochy. Popularnym drinkiem przygotowanym na bazie tego trunku jest Aperol Spritz. Lekka gorycz i orzeźwiający smak to cechy charakterystyczne tej propozycji.

Wino musujące podaje się w wąskich, smukłych i wysokich kieliszkach typu flet. Taka forma ma duże znaczenie – dzięki niej przyjemne bąbelki uciekają wolniej. Kieliszek o pojemności 300 ml wypełniamy do załamania, otrzymując w ten sposób zalecaną porcję wina musującego, czyli około 150 ml trunku. Przed nalaniem wina musującego do kieliszka, należy upewnić się, że jest on czysty. Dlaczego? Osady kamienia i zabrudzenia wewnątrz kieliszka działają jak miejsca przyciągające rozpuszczony dwutlenek węgla, który gromadzi się tam, powodując nadmierne spienianie wina. Taki efekt prowadzi do szybkiego rozgazowania trunku.

Zasadniczo butelka wina musującego, nie powinna mieć więcej niż rok, by można było cieszyć się zawartością w najlepszej postaci. Wino musujące powinno być przede wszystkim dobrze schłodzone. Należy umieścić je na 30 minut w lodowatej wodzie lub też na 3 godziny w lodówce. Najlepsza temperatura dla wina musującego to od 3 do 10°C. Odpowiednia ochrona przed światłem słonecznym i brak drgań to kolejne elementy, które należy uwzględnić, przy przechowywaniu wina musującego. Alternatywą dla piwnicy jest specjalna chłodziarka na wino.

Szampan w przeciwieństwie do innych alkoholi posiada bardzo mało kalorii, dlatego idealnie się sprawdzi dla wszystkich osób, które są na diecie. Według danych wielu organizacji, w 150 ml (pojemność przeciętnego kieliszka, w którym podawany jest ten alkohol) wina musującego, znajduje się 90 kcal. Mimo to, wino musujące należy do najmniej kalorycznych rodzajów alkoholu, dla porównania – kieliszek wódki ma 97 kcal, a duży kieliszek wina – 228 kcal.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl