Cena
-
od
do
Chivas regal 18 to połączenie 85 nut smakowych wyczuwalnych w każdej kropli. Wyjątkowo bogata i złożona, 18-letnia mieszana szkocka whisky zdobyła liczne nagrody i podbiła serca miłośników whisky na całym świecie.
Marka Chivas Regal to szkocka whisky produkowana przez Chivas Brothers. Jej historia sięga pierwszej połowy XIX roku. Handlarz William Edward, do którego miał dołączyć James Chivas, zaczął mieszać whisky w Aberdeen. Wyróżniający się doskonałym smakiem trunek szybko zyskał uznanie. Docenili go nie tylko miłośnicy wybornych mocnych alkoholi, ale i członkowie rodziny królewskiej. W roku 1857 James połączył siły ze swoim bratem, Johnem, rozpoczynając tym samym właściwy początek marki Chivas Brothers. Oferowany przez nich specjał, blended whisky, powstał z połączenia whisky zbożowych i słodowych i wyróżniał się na tle konkurencji łagodniejszym smakiem, dzięki czemu mógł doskonale wpasować się w gusta szerszego grona odbiorców.
Whisky Chivas 18, stworzona przez utalentowanego Master Blendera Colina Scotta. Głównym słodem wykorzystanym w blendzie, jest single malt Strathisla w regionu Speyside. Zakład został założony pod nazwą Milltown Distillery przez George'a Taylora i Alexandra Milne w 1786 roku. W branży whisky gorzelnię tę przyjęło się nazywać „domem Chivas”. Destylarnia Strathisla czerpie wodę ze źródła Fons Bullen. Surowiec jest całkowicie wolny od torfu, co zapewnia cudownie gładką whisky. Zdolność produkcyjna gorzelni wynosi 2,4 mln litrów rocznie. Chivas Regal spełnia wszystkie zasady obowiązujące dla szkockiej whisky. Przepisy te zostały uregulowane w 2009 roku i nieprzestrzeganie ich eliminuje trunek z możliwości nazywania go szkocką. 18-latek od pierwszego do ostatniego etapu produkcji powstaje na terenie Szkocji. Poza tym musi dojrzewa
co najmniej 3 lata w dębowych beczkach. Najniższy procent alkoholu dla szkockich trunków wynosi 40% nasz bohater spełnia i ten warunek. Nie zapominajmy, że dla mieszkańców Szkocji ich whisky to dobro narodowe. 18-letnia mieszanka marki Chivas Regal obfituje w prawdziwie jesienno-zimowe smaki i aromaty. Możemy zatem spodziewać się nut korzennych przypraw, ciepłego dębu, pomarańczy czy też marmolady. Jego barwa przypomina ciepłe złoto. Aromat jest kremowy, z kokosowymi akcentami, wyczuwalna jest gałka muszkatołowa, marmolada malinowa. W smaku wyczuwalne przyprawy zimowe, dżem, pomarańcza i drzewo dębu. Finisz długi, rozgrzewający z wyczuwalnym aromatem cynamonu i dębu. Chivas Regal świetnie sprawdzi się w połączeniu z sokiem jabłkowym lub pomarańczowym. Warto skusić się również na któregoś z klasycznych koktajli z whisky, jak Old Fashioned czy Whisky Sour. 18-latek zostawia szerokie pole do popisu. W chłodny, zimowy wieczór polecamy połączyć blend z ciepłą wodą, sokiem z cytryny, łyżką miodu, odrobiną pomarańczy i laską wanilii. Taka mikstura zapewni szybkie rozgrzanie i otuli bogactwem smaków. Wspaniała mieszanka dobrze smakuje również na kostkach lodu lub z niewielkim dodatkiem lodu. Trunkiem warto delektować się też w kompletnie czystej formie. Whisky ta zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, ale również butelka jest bardzo elegancka i charakterystyczna. Chivas Regal mieści się w charakterystycznej i klasycznej już dla marki pękatej butli z bezbarwnego szkła. Sama szyjka jest niedługa, delikatnie profilowana i zakończona niebieską zakrętką. Spostrzegawcze oko dojrzy na zakrętce podpis Master Distiller odpowiedzialnego za zbalansowanie smakowe pozycji. Szyjkę okala również złoty pasek. Poniżej widzimy wytłoczony w szkle herb, a jeszcze niżej w samym centrum niebieską etykietę. Jest ona ozdobiona złotymi mieczami i emblematem marki w formie herbu. Butelka sprzedawana jest w niebieskim pudełku o spójnym z etykietą designie. 18-letnia Chivas Regal to niesamowicie często nagradzana pozycja. Mieszanka zdobyła serię złotych i srebrnych medali w takich branżowych konkursach, jak San Francisco World Spirits Competition, International Wine & Spirit Competition czy International Whisky Competition. Blend został doceniony przez krytyków oraz przez smakoszy-amatorów.