Opcje przeglądania

Riesling jest to najstarszy, ale i najszlachetniejszy szczep białych winogron pochodzący z Niemiec. Dający szlachetne, wina białe, delikatnie owocowe.

 

Wina ze szczepu Riesling

Riesling to stara, niemiecka, biała odmiana winorośli. Daje jedne z najwspanialszych win na świecie, o różnych poziomach słodyczy, często o potencjale długiego starzenia. Skąd wzięła się nazwa Riesling? Jest kilka prawdopodobnych scenariuszy: etymologia uwzględnia pochodzenie od słowo russ, które oznacza ciemne drewno lub od wyrazu reissen, a więc od słowa łzawić. Owocowy bukiet, niezrównany aromat i wysoka kwasowość. Ten szczep trudno pomylić z innym, jest on uwielbiany przez miłośników wina na całym świecie. Riesling to szlachetna, biała odmiana winorośli, której zawdzięczamy wspaniałe wina z Alzacji, Austrii i Niemiec. Również w polskich winnicach coraz częściej spotkamy się z Rieslingiem. Niekwestionowaną ojczyzną Rieslinga są Niemcy, gdzie produkuje się z niego każdy rodzaj wina, od delikatnych wytrawnych po niemal wieczne wina deserowe. Znakomite ekspresje Rieslinga znajdziemy w Austrii. Wina są bardziej skoncentrowane od niemieckich i pikantniejsze od alzackich. Warte uwagi regiony to m.in. Kamptal, Kremstal i Wachau. Riesling uważany jest za króla wśród białych odmian winorośli; nazywany bywa też reńskim rieslingiem. Wiele osób, które zajmują się uprawami winogron, uważa wręcz, że jest to odmiana najlepsza, choć nie może konkurować pod względem areału z Chardonnay czy Cauvignon Blanc.

Jak wykazały badania DNA, Riesling jest naturalną krzyżówką szeroko rozpowszechnionego w średniowieczu szczepu gouais blanc (rodzica bardzo wielu białych odmian, m.in. Chardonnay) z wymarłym już potomkiem traminera i dzikiej winorośli. Historia szczepu Riesling wywodzi się z Niemiec i sięga roku 1435. Jak widać, Niemcy od wieków uprawiali Rieslingi i właśnie stąd pochodzi 60% produkcji tego wina na całym świecie. Na przełomie XIX i XX wieku Riesling uważano za jeden z najlepszych gatunków win. Królestwem rieslinga jest bez wątpienia szeroko pojęta Dolina Renu. Takie regiony jak Palatynat, Nadrenia czy Mozela pełne są wyjątkowych siedlisk dla rieslinga. Dolina Mozeli opracowała unikalny mikroklimat. Nie ma ciepła, ale promienie słoneczne odbite od powierzchni wody i skał bazaltowych, ogrzewanych jagód ze wszystkich stron. Odmiana ta uprawiana jest we wszystkich regionach naszych zachodnich sąsiadów. Sporo znajdziemy jej także w innych krajach środkowej Europy: w Austrii, na Morawach, na Węgrzech – szczególnie w winnicach wokół Balatonu, a także w północnych Włoszech i Słowenii. Szczep uniwersalny - nie dość, że nie ma dużych wymagań co do warunków pogodowych, to jeszcze można z niego wytwarzać zarówno wino i słodkie, jak i wytrawne. Za to podczas zbiorów, odmiana ta wymaga specjalnego traktowania, ze względu na delikatną skórkę owoców. Obtłuczenie bądź zmiażdżenie skórki może wydzielić do soku taniny, dając wyraźnie szorstki smak, co skutkuje naruszeniem proporcji smaków i aromatów Rieslinga. Owoce i sok z gron Rieslinga podczas procesu winifikacji są często poddawane chłodzeniu. Po raz pierwszy, dzieje się to tuż po zbiorze w celu zachowania delikatnego smaku winogron. Drugi raz proces ten odbywa się niedługo przed fermentacją. W przeciwieństwie do innej popularnej białej odmiany, czyli Chardonnay, większość Rieslingów nie przechodzi fermentacji jabłkowo-mlekowej. Riesling jest odmianą powoli dojrzewającą, której charakterystycznym elementem jest owocowa kwasowość. Dlatego też można go uprawiać w regionach północnych, gdzie może w pełni dojrzeć w późnym jesiennym słońcu. Posiada duże wymagania co do położenia, ale za to ma skromne, wymagania glebowe. W zależności od miejsca, może dać zróżnicowane wina. Optymalne warunki dla Rieslinga znajdziemy na, winnicach położonych na kumulujących, ciepło kamienistych stokach usytuowanych wzdłuż dolin rzecznych. Młode Rieslingi nie smakują, aż tak dobrze jak te kilkunastoletnie, bądź kilkudziesięcioletnie; idealnie pasuje do niego określenie: im starszy, tym lepszy. Nie oznacza to jednak, że żaden młody nie nadaje się do picia – jeżeli jest to dobry szczep, wino to, będąc na początku swojej ewolucji, będzie odświeżające i kwasowe, przez co z czasem stanie się wytrawne.

Riesling wyróżnia się niezwykłą złożonością aromatów i smaków oraz wyjątkową elegancją. Wybór Rieslingów jest bardzo szeroki i obejmuje wszystkie poziomy jakościowe oraz kierunki smakowe. Rieslingi charakteryzują się bogatą gamą zapachów, przyjemnie oddziałujących na nasz zmysł smaku. Cechuje go wysoka kwasowość, skłonność do aromatów cytrusowych (choć i wiele innych owoców często odnajdziemy w bukiecie, zarówno tych swojskich, jak brzoskwinie, jabłka, śliwki czy nawet truskawki, jak i egzotycznych). Choć zdarzają się rieslingi przekraczające 14%, to jednak na ogół daje wina o niskiej zawartości alkoholu. „Typowy” Riesling ma barwę jasnożółtą, przechodzącą w zielonkawo-żółtą, nos zdominowany jest przez brzoskwinię lub jabłko, na podniebieniu czujemy rasową kwasowość. W przypadku Rieslingów uprawianych na glebach o podłożu łupkowym mówi się o mineralnej nucie, w niektórych winach możemy wyczuć zapach krzemienia, te pochodzące ze starszych winnic, często zawierają interesującą nutę benzyny. Jego naturalna kwasowość stanowi dobry potencjał do produkcji wina musującego. Alkohole wysokiej jakości nie tylko przetrwają 100 lat po ich powstaniu, ale i będą wyśmienicie smakować. Istnieje jednak pewien podział dojrzewania Rieslingów. Wina wytrawne powinny dojrzewać 5-15 lat, półsłodkie 10-20 lat, a słodkie 10-30 lat.

Wina Riesling

 

Dania o wysokiej kwasowości takie jak: pomidory, cytrusy, vinegret czy kozi ser, najlepiej komponują się z winem ze szczepu Riesling. Miłośnicy wina, szefowie kuchni i sommelierzy, niezwykle cenią Rieslingi przede wszystkim ze względu na ich wyrazistą kwasowość, która przyjemnie podkreśla smaki serwowanych dań. Jedna z kluczowych zalet parowania Rieslinga z serwowanymi daniami, wynika z jego różnorodności. W sklepach winiarskich znajdziemy imponujący wybór regionalnych rieslingów, z ogromnym wachlarzem smaków – od słodkich do wytrawnych, od lekkich do cięższych, z uwzględnieniem specyficznych, regionalnych wpływów terroir. Pasuje do ryb, mięs, deserów, a nawet do ostrych potraw.

Ile kosztuje dobrej jakości Riesling? Cena ta, może wynosić kilkadziesiąt złotych. Nie jest to dużo za tak wyśmienity alkohol. Światowy rynek wina składa się z kilku segmentów cenowych, które w poszczególnych krajach mogą się nieco różnić. Dużym segmentem, obejmującym ponad 30% rynku jest wino surowcowe. Podobnej wielkości jest rynek wina popularnego – stołowego. Z kolei na rynek wina jakościowego składa się kilka poziomów cenowych.

Trunek ten spożywamy dla degustacji, odprężenia czy świętowania. Pojawia się na naszych stołach podczas rodzinnych zjazdów, spotkań z przyjaciółmi czy randek we dwoje. Wybór wina na prezent może wydawać się trudnym zadaniem. W istocie jest to prostsze, niż nam się wydaje. Wino Riesling na prezent to doskonały wybór, który zachwyci, niezależnie od okazji czy okoliczności.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl