Producent
Cena
-
od
do
Słowenia położona jest pomiędzy Alpami na północy, a Adriatykiem na południu, co w dużym stopniu determinuje lokalny klimat. Dwie trzecie winnic znajduje się na tarasach. W Słowenii uprawia się 48 szczepów winorośli. Areał upraw winorośli w Słowenii zajmuje obszar, mniejszy niż ten w samym Bordeaux, jednak produkcja wina jest tu dość duża, jak na możliwości i wynosi około 100 mln litrów na rok. Słoweńskie wino, jest bardzo chętnie spożywane przez mieszkańców tego kraju. Statystycznie pija się go tam więcej, niż we Włoszech. Jest to kraj winiarski, w którym tradycje uprawy winorośli i produkcji wina, sięgają 2,5 tysiąca lat wstecz do czasów przed panowaniem rzymian. Mimo ponad 25 wieków tradycji wina ze słonecznej strony Alp, nie są powszechnie znane na rynkach światowych, a nawet europejskich. Mało znane są jeszcze słoweńskie wina, tak jak mało kto wie, że w mieście Maribor rośnie najstarsza owocująca winorośl, która ma już 400 lat.
Do roku 1989 produkcja wina była w rękach przedsiębiorstw państwowych i spółdzielni. Po upadku systemu powstało szereg małych, nowoczesnych winiarni, ale część spółdzielni przetrwała i ma się do dziś bardzo dobrze jak np. Klet Brda. Jednak w ostatnich latach słoweńskie wina, powoli pojawiają się na rynku winiarskim, szczególnie w Wielkiej Brytanii i USA, są też coraz popularniejsze w Polsce. Zdecydowana większość win słoweńskich to wyroby odmianowe.
Słowenia ze względu na ogromną konkurencję na rynku skupia się przede wszystkim, na zapewnieniu wysokiej jakości swoich alkoholi oraz uprawach ekologicznych. Wino słoweńskie przygotowywane jest z pasją, precyzją i miłością. Jakie są najpopularniejsze szczepy winogron, wykorzystywanych do produkcji wina słoweńskiego? Najważniejsze z nich to: Sipon, Zelen, Laški Rizling, Refošk, Rebula i Modra Kavčina. Słoweńskie wina białe są bardzo orzeźwiające, a dzieje się tak za pomocą wysokiej kwasowości. Na ogół w aromatach win wyczuwalne są nuty zielonych owoców: jabłek, kiwi, świeżych winogron, melona i śliwek. Są to wina lekkie, do codziennego picia o prostym smaku. Bardzo często serwuje się formie špricera, czyli w połączeniu z wodą gazowaną.
Na Słowenii wina sprzedawane są w butelkach o pojemności 1000ml, jest to zupełnie powszechne, tak jak pojemność 750ml w Polsce. Jednak na Słowenii można dostać wina w specjalnie przygotowanych beczkach. Poprzez kran nalewamy wino do plastikowych butelek o różnej objętości, od 0,5 l do nawet 5 l. Wówczas klient decyduje jaką ilość wina chce zakupić. Takie krany do nalewania wina można również spotkać w lokalnych winnicach. Jest to jedna z najpopularniejszych metod sprzedaży wina. Na dodatek koszt niebutelkowanego wina znacznie maleje. Na cenę wina składają się koszty utrzymania winnicy, produkcji wina, a także sposób pakowania, dystrybucji i samej sprzedaży. Miejsca, w których uprawia się winorośl mają różną wartość – można wyróżnić te o wyjątkowym potencjale, za którym idzie znacznie wyższa niż przeciętna cena ziemi i w konsekwencji wina. Średnia cena wina w Słowenii wynosi około 5EUR. W Polsce średnia cena win Słoweńskich, wynosi około 30 zł za butelkę o pojemności 750ml. Jednak są butelki win, które kosztują znaczenie więcej, nawet powyżej 100 zł za butelkę.
Słoweńska mapa wina dzieli się na 3 podstawowe regiony, położone w północno-wschodniej części kraju Podravje, Posavje na południowym wschodzie oraz Primorje ciągnące się wzdłuż granicy z Włochami, aż do krótkiego, słoweńskiego wybrzeża Adriatyku. Z Podravje pochodzą najsłynniejsze wina białe: Renski Rizling, Laški Rizling, Šipon, Zeleni Radgonska Ranina, Silvanec, Rumeni Muška, Sauvignon i Traminec. Wina czerwone: Modra Frankinja, Modri Pinot i Zweigelt. Specjałem z Posavje jest czerwone, wytrawne wino Cviček. Inne gatunki to Rdeča Kraljevina, Žametovka, Modra Frankinja, Šentlovrenka,Laški rizling, Beli pinot, Rizvanec. Z nadmorskiego regionu Primorje pochodzą wina czerwone: Barbera, Cabernet franc, Refošk, Modri pinot i Merlot. Białe wina to Malvazija, Beli pinot, Sivi pinot, Rebula. Jednym z często występujących białych szczepów jest greckiego pochodzenia Malvazija, która, choć uprawiana bywa w wielu zakątkach Europy, doskonale sprawdza się właśnie w Słowenii. Charakterystyczna dla tego regionu jest też Primorje, odmiana, która daje wysokoalkoholowe wina. Nie bez znaczenia jest również szczep Pikolit, ceniony przede wszystkim za wyjątkowy aromat, pełen polnych kwiatów i brzoskwiń, idealny dla półsłodkich oraz słodkich trunków. Podravje jest największym obszarem winiarskim Słowenii, a tutejsze wina są najbardziej prestiżowe. Powstają tu świetne wina słodkie z wysokimi predykatami, a białe wina bardzo przypominają charakterem wian Mozelskie, lecz maja więcej koncentracji, alkoholu i aromatu. Posavje słynie też z wina Cviček. Jest to wino czerwone, robione z czerwonych i białych odmian winogron. Jest tu 8706 ha upraw winorośli, a dzieli się ona na cztery podregiony: Dolenjska, Bela Krajina, Bizeljsko-Sremic i Smarje-Virstajn.