Producent
Cena
-
od
do
Prosecco to słynne włoskie wino musujące. Otrzymywane jest z odmiany winorośli o nazwie Glera i zazwyczaj występuje w orzeźwiającej odsłonie wytrawnej lub półwytrawnej.
Wino Prosecco
Wino Prosecco to duma, a także jeden z ulubionych trunków Włochów. Podbiło również podniebienia miłośników wina na całym świecie. Wyróżniamy kilka rodzajów Prosecco: spumante – intensywnie musujące, frizzante – o delikatnych bąbelkach, tranquillo – rzadko spotykane Prosecco spokojne. Prosecco wytrawne oraz Prosecco półwytrawne są raczej delikatne w smaku, mają wyczuwalny posmak jabłka i gruszki. Warto wspomnieć, że posiadają one średnią kwasowość, dzięki czemu smakują w zasadzie każdemu.
Jakie kieliszki wybrać do serwowania Prosecco? Ze względu na bąbelki, świetnie sprawdzą się kieliszki do klasycznego szampana. Najlepiej, aby kieliszki były smukłe i wysokie. Taki kształt fachowo nazywa się fletem. Prosecco pite z takich kieliszków nie ogrzeje się za szybko od naszej dłoni, a musujące bąbelki pozostaną w nim na dłużej, co jest głównym atutem tego trunku.
Prosecco
Prosecco tak naprawdę sprawdza się do każdego dania. Idealnie pasuje do owoców morza, sałatek, ryb, makaronów i kurczaka. Jest również świetną bazą do przeróżnych drinków, jak np. Aperol Spritz. Aby wyczuć ideał Prosecco, należy serwować go dobrze schłodzone. Odpowiednia temperatura to 6-10°C. Ze względu na to, że Prosecco to wino musujące, nie należy przechowywać go dłużej niż 1-3 dni po otwarciu butelki, ponieważ utraci to co najważniejsze, czyli charakterystyczne "bąbelki". Należy również pamiętać o tym, aby bardzo szczelnie zatkać butelkę korkiem przed wstawieniem jej do lodówki.