Producent
Cena
-
od
do
Aberlour 12 yo to single malt ze szkockiego regionu Speyside. Oferuje maślany zapach z dodatkiem rodzynek, cynamonu, a także nutki drewna. Smak to połączenie słodyczy i masła z syropem klonowym, rodzynkami, gałką muszkatołową oraz brązowego cukru i mlecznej czekolady
Przyjemny finisz wygasa do rodzynek w czekoladzie. Marka Aberlour istnieje od 1879 roku i została założona przez Jamesa Fleminga. "Let Deed Show", czyli "Niech uczynki będą widoczne" to motto widniejące na każdej butelce Aberlour. James Fleming, założyciel destylarni Aberlour, był nie tylko farmerem, dostawcą jęczmienia i gorzelnikiem, ale również wielkim filantropem. Wierzył, że warto czynić dobro, a jego nastawienie do życia znalazło odzwierciedlenie w jakości produktów Aberlour. Jego ambicją było stworzenie najdoskonalszej whisky na świecie. Wybudował on destylarnię w bardzo korzystnym miejscu, ponieważ znajduje się ona w sercu regionu Speyside, przy rzece Spey. Dodatkowo destylarnia znajduje się nieopodal wzgórza Ben Rinnes, skąd spływa woda źródlana, używana do produkcji whisky Aberlour, która jest nasączona niezwykle rzadkimi minerałami.
Aberlour
Aberlour produkowany jest w jednym z głównych regionów whisky. Single malty z tych terenów uznawane są za najbardziej delikatne ze wszystkich. Whisky Aberlour stanowi idealną reprezentację regionu znanego z najsłodszych słodów w całej Szkocji. Roczne zdolności produkcyjne destylarni to około 3,5 miliona litrów whisky rocznie. W wielu etapach produkcji marka wykorzystuje wodę z rzeki płynącej w pobliżu gorzelni. Istniejący od 1879 roku zakład zakończył samodzielne suszenie ziarna metodą podłogową w 1962 roku. Od tego czasu czerpie ziarno jęczmienia ze słodowni z całego kraju. Dziś marka Aberlour jest zarządzana przez francuskie przedsiębiorstwo Pernod Ricard. Aberlour 12 YO to szkocka whisky single malt pochodząca z regionu Speysid. Przez wiele lat whisky Aberlour była wykorzystywana jako składnik do produkcji blendów. Dopiero w 1972 roku nastąpił debiut 12-letniej whisky Single Malt Aberlour, do której chwilę później dołączyła młodsza, 10-letnia wersja. Obecnie w ofercie destylarni Aberlour możemy znaleźć niesamowite whisky, z których każda wyróżnia się unikalnym charakterem. Aberlour 12YO to doskonała szkocka whisky typu single malt, dojrzewający zarówno w tradycyjnych dębowych beczkach, jak i beczkach po sherry. Drewno dębu wzmacnia subtelny charakter whisky Aberlour, podczas gdy beczki po sherry nadają trunkowi rubinowy kolor oraz głęboki i bogaty smak. Kiedy dojrzewający trunek osiągnie już pożądany wiek, whisky z obu rodzajów beczek mieszane są ze sobą, dzięki czemu trunek zachwyca niezwykle złożonym i bogatym smakiem. 12letni Aberlour wyróżnia się mocnym charakterem i słodkim miodowym smakiem z akcentem sherry. Owocowe aromaty zbalansowane zostały bogatym smakiem czekolady i toffi. Zapach łagodny z owocowymi nutami czerwonych jabłek. Całość zwieńcza rozgrzewający, słodki z odrobiną ostrości, korzenny finisz. Zachwyci swoim smakiem każdego konesera tego alkoholu.
Aberlour 12
Aberlour 12yo to dobrze zbalansowana whisky. Podawana zazwyczaj solo, aby można było się delektować jej wyśmienitym smakiem i aromatem. Jednak dróg degustacji szkockiej, rubinowej whisky jest wiele. Podstawową z nich będzie raczenie się single maltem bez dodatków, za to w odpowiedniej szklance, znanej jako tumbler. Kiedy zapoznamy nasze zmysły z tą wyjątkową pozycją, warto dodać do niskiej szklanki o grubym dnie parę kropli wody. Krystalicznie czysta woda mineralna sprawi, że na wierzch wyjdą ukryte wcześniej akcenty smakowe i aromatyczne. Jeżeli masz ochotę testować whisky w drinku, szczególnie polecamy koktajl Manhattan. 12-letni Aberlour Double Cask zachwyca nie tylko smakiem i kolorem, ale również butelka zachwyca swoim wyglądem. Szkło single malta jest pękate, a sama szyjka niedługa i zakończona rubinową zakrętką. Na białej, niewielkiej etykiecie z użyciem bursztynowej czcionki opisano zawartość butelki. Znajdziemy tam oznaczenie wieku single malta oraz podpis Master Distillera, czuwającego nad etapami produkcji trunku. Whisky ta został doceniony złotym medalem w konkursie The Scotch Whisky Masters w 2018 i 2015 roku, złotym medalem w International Wine & Spirit Competition w 2017 roku oraz złotem w International Spirits Challenge 2014 roku. Whisky wielokrotnie zajęła również drugie miejsce w wielu istotnych konkursach.