Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Jim Beam to jeden z najpopularniejszych trunków na świecie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Tym, co odróżnia go od wielu innych whisky, jest wyczuwalny, bardzo charakterystyczny posmak z rodzaju bourbon. Jim Beam to bourbon produkowany przez jedną rodzinę już od aż 7 pokoleń. Destylarnia usytuowana jest w Clermont w stanie Kentucky w Stanach Zjednoczonych.

W roku 1740, gdy Stany Zjednoczone były wciąż jeszcze trzynastoma koloniami Imperium Brytyjskiego, rodzina Boehm przybyła do Ameryki, by realizować kolonialne marzenie. 48 lat później Boehmowie przenieśli się do miejsca, które dziś znajduje się w centrum Kentucky, i zmienili swoje nazwisko na z angielska brzmiące Beam. Upalne lata, łagodne zimy i pobliskie wapienne źródło czyniły to miejsce idealnym do uprawy kukurydzy. Gdy rząd amerykański zaczął finansowo zachęcać ludzi, by przenosili się na zachód i uprawiali kukurydzę, wiele rodzin spakowało dobytek i osiedliło się w regionie Kentucky, należącym wówczas do stanu Wirginia. Znajdował się wśród nich Jacob Beam, który, podobnie jak wielu innych, wykorzystywał recepturę swojego ojca, by destylować z nadmiaru kukurydzy nowy, słodszy rodzaj whisky i tak narodził się bourbon. I tak w 1795 roku rozpoczął rodzinny interes produkcji whisky. Johannes sprzedawał whisky o nazwie Old Jake Beam, a destylarnia nazywała się wtedy Old Tub. Założyciel destylarni przekazał ją swojemu synowi Davidowi Beamowi, który żył zaledwie 52 lata. Zdążył on jednak rozbudować sieć dystrybucji jeszcze zanim, w wieku zaledwie 18 lat, zastąpił go jego syn David M. Beam. Trzeba jednak podkreślić, że zdecydowanie najważniejszym mistrzem destylacji i prawdziwym kreatorem marki Jim Beam w historii był mężczyzna imieniem James Beauregard Beam. To właśnie jego imię do dziś znajduje się na butelce znanego bourbona. Zarządzał on rodzinnym biznesem przed i po prohibicji. Kiedy ten ciężki okres w historii whisky amerykańskiej skończył się, Jim Beam doprowadził do odbudowania destylarni w Clermont w Kentucky. Znajduje się ona tam do dzisiaj. Firma James B Beam Distilling Company była własnością Fortune Brands od 1967 roku. Obecnie dwie gorzelnie produkują rocznie 40 mln litrów alkoholu, Jim Beam jest najlepiej sprzedającą się marką Bourbona na świecie, obecny na wszystkich kontynentach, w większości barów.

Jim Beam

To co najważniejsze jest w produkcji whisky Jim Beam to składniki jakimi są: woda. Bez wątpienia, każdy bourbon zaczyna się od wysokiej jakości, słodkiej wody z Kentucky. Środkowa część Kentucky spoczywa na pokładach wapnia, który wyciąga z wody niemal całe żelazo, nadając jej miękkość. To m.in. dlatego prawie wszystkie destylarnie Bourbona zlokalizowane są właśnie tutaj. Zacier Mashbill, czyli rodzaj i proporcje ziaren wchodzących w skład zacieru to sprawa, o której członkowie rodziny Beam nie mówią publicznie. Wiadomo jednak, że jest tam około 75% kukurydzy (oraz słód jęczmienny i żyto). Rodzina dba też bardzo o to, aby drożdże używane w procesie fermentacji były tym samym szczepem, którego używano od zawsze oraz destylacja.

Jim Beam rodzaje

Pierwsza destylacja zachodzi w 11 metrowej kolumnie o średnicy 1,8 m. Destylaty używane do produkcji klasycznej wersji Jim Beam dojrzewają w nowych beczkach z białego dębu przez minimum 4 lata, co stanowczo determinuje paletę aromatyczno- smakową trunku. Rdzawo- pomarańczowy kolor prezentuje aromatyczne i słodkie nuty wanilii i karmelu zdecydowanie przysłaniając potencjalny posmak dębiny. Finisz wyraźny, stopniowo łagodnieje pozostawiając przyjemne świeże wspomnienie. Jednak producent ten ma naprawdę szeroki wybór trunków w swoim portfolio. Jim Beam Original to white label, inaczej Jim Beam biały. Leżakowany jest przez 4 lata i butelkowany w mocy 40% alkoholu. Jim Beam Choice (green label) filtrowany jest na węglu drzewnym i w beczce spędza 5 lat, a gotowy produkt ma 40 ABV. Jim Beam Black (black label, także Jim Beam czarny) to 6-letnia whiskey o mocy 43%. Jim Beam Rye (yellow label) to whiskey żytnia, która starzona jest przez 4 lata i butelkowana w mocy 40%. Jim Beam Devil’s Cut natomiast to trunek wymieszany z bourbonem odzyskanym z wewnętrznych ścian beczki. Butelkowany jest po 6 latach w mocy aż 45%. Jim Beam Honey to whiskey 35-procentowa, a Red Stag Black Cherry (white label) – 40-procentowa. Marka oferuje także edycje jednorazowe swoich trunków, które mają charakter kolekcjonerki i których wypróbowanie jest jedynym w swoim rodzaju przeżyciem. Każda butelka Jim Beam jest niepowtarzalna na swój własny sposób. Wyjątkowo łagodny smak i aromatyczny zapach pochodzi z jednej, specjalnie wyselekcjonowanej beczki, której unikalny numer następnie widnieje na butelce. Każda beczka bourbona jest wyjątkowa na swój własny sposób. Miejsce w magazynie, intensywność sezonu, okres dojrzewania wszystkie te czynniki wpływają na wyjątkowy smak, który daje beczka. Następnie każda butelka jest osobno etykietowana i ręcznie numerowana, co stanowi prawdziwe świadectwo wyjątkowego smaku i profilu każdej partii.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl