Wódki czyste wytwarzane są na bazie spirytusu rektyfikowanego zbożowego. Najczęściej czyste wódki produkowane są z ziemniaków, żyta, pszenicy, czy z pszenżyta.

 

Wódki czyste z podrzędnego alkoholu przeszły ostatnimi laty metamorfozę – zyskały formułę premium, która decyduje o jakości i smaku, a także wspaniały design butelek, sprawia że doskonale prezentują się na stołach weselnych, przyjęciach biznesowych, a nawet jako forma prezentu czy podarunku. Wódka to najprościej ujmując wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego, rozcieńczonego z wodą w stosunku ok. 2:3 (najczęściej około 40% zawartości alkoholu). Wódki czyste powstają z różnych surowców, zwyczajowo to 5 różnych rodzajów zbóż oraz ziemniaki. Smak wódki determinują dwa elementy – produkt, z którego została wykonana, oraz proces destylacji. Jeśli szukamy produktu bardziej wyrafinowanego, wręcz luksusowego, naszą uwagę powinien przykuć trunek powstały na bazie wyjątkowych surowców.

Wódki Czyste

Do takiego grona z pewnością zalicza się prapszenica orkisz. Uważamy, że najlepsza czysta to nie taka, która jedynie należy do tych popularnych wódek na wesele, ale ta, która wykonana jest z największą starannością oraz z najlepszych surowców. Alkohol od lat pozostaje jednym z istotniejszych elementów tradycyjnego polskiego wesela. Ciężko przedstawić tak doskonale znany w Polsce alkohol biesiadny jak czysta wódka, bo przecież znamy go wszyscy perfekcyjnie. Wiele Par Młodych nie wyobraża sobie, by na ich weselu mogło jej zabraknąć. Nie wyobrażają sobie takiej sytuacji również rodzice Młodych, którzy zwykle mają dużo do powiedzenia w kwestiach organizacyjnych. Nawet jeśli Państwo Młodzi są niepijący, muszą wiedzieć, że goście mają swoje oczekiwania i przyzwyczajenia. Istnieje kilka ogólnych zasad związanych z tym, jak powinno się pić czystą wódkę. Wódka czysta rzeczywiście jest tym rodzajem alkoholu, w przypadku którego dopuszcza się wypicie całego kieliszka za jednym razem.

Wódka Czysta

Za bardziej eleganckie przy oficjalnych okazjach uznaje się jednak picie zawartości kieliszka na co najmniej dwa razy, co pozwala lepiej wydobyć walory smakowe czystej wódki. Oczywiście znajdą się i tacy, którzy zapragną wyborną wódkę spożywać niczym profesjonaliści, zamieniając tę czynność w coś w rodzaju ceremonii. Więc jak to zrobić? Na początek należy starannie wypłukać usta wodą, po czym wypłukać usta ponownie – lecz tym razem wódką, a dokładniej około 20 ml trunku. Po poznaniu smaku specjału możemy przełknąć alkohol, a następnie wypuścić ustami oraz nosem jego opary. Powszechnie panuje przekonanie, że wódkę podaje się zimną. Wszystko zależy jednak od indywidualnych preferencji. Najważniejsze, aby spożywać ulubiony trunek w takiej postaci, jaka nam najbardziej odpowiada. Jeśli chcemy wydobyć najwięcej walorów smakowych, rekomendowaną formą podania jest lekkie schłodzenie. Wódki czyste można nalewać niemal po brzeg kieliszka (lecz tak, by łatwo było go podnieść, nie rozlewając trunku). Nie ma jednej idealnej pojemności kieliszków do serwowania czystej wódki – dużo zależy tu od indywidualnych preferencji.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl