Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Bordeaux to największy we Francji region produkcji wina jakościowego. Na 113 000 hektarach winnic, ponad 7000 winiarzy produkuje wino oznaczane miejscem pochodzenia AOC. Skrót ten oznacza Kontrolowane Oznaczenie Pochodzenia. Roczna produkcja sięga 700 milionów butelek wina i żaden konsument, a nawet wytrawny ekspert, nie jest w stanie znać i rozróżniać wszystkie wina pochodzące z tej części Francji. Winiarska nazwa regionu pochodzi od miasta położonego nad Atlantykiem w zachodniej Francji w ujściu Garonny do Oceanu. Historycznie region nazywany jest krainą wód z uwagi na obfitość rzek, strumieni i zbiorników.

Rzeki Dordogne oraz Garonne dzielą region na trzy części. Na lewym brzegu Garonny znajdują się dystrykty Medoc, Graves oraz Sauternes. Obszar pomiędzy Garonną a Dordogne zajmuje apelacja Entre-Deux-Mers. Na prawym brzegu Dordogne i Garonny znajdują się apelacje Pomerol, Saint Emilion, oraz mniej znane Blaye Cotes de Bordeaux, Francs Cotes de Bordeaux i Castillion Cotes de Bordeaux. Największy wpływ na klimat regionu wywiera ocean, ogrzewany tu przez ciepły prąd zatokowy. Dzięki temu okres wegetacyjny trwa tu dość długo, a ryzyko wiosennych przymrozków jest małe. Z drugiej strony morze przynosi duży poziom wilgotności, częste opady deszczu i wahania pogody. Dlatego tak wielkie znaczenie w regionie odgrywa rocznik. Wina z tej samej winnicy, ale z różnych lat potrafią zasadniczo różnić się jakością i ceną. Prawie wszystkie wina czerwone i białe wina z regionu Bordeaux są blendami.Szczepy winorośli w Bordeaux najważniejszy z nich to merlot, zajmujący niemal 70 tys. ha upraw. Kolejnym jest cabernet sauvignon (ok. 26 tys. ha). Cabernet franc (11,5 tys. ha), zajmuje ważną pozycję. Pozostałe odmiany to malbec (900 ha), petit verdot (500 ha) coraz ważniejszy składnik wielu znanych win, carménère, fer servadou i bouchalès (110 ha) są to szczepy czerwonych win.

Odmiany białe to przede wszystkim sémillon (ponad 7 tys. ha), sauvignon blanc (5,5 tys. ha), muscadelle (900 ha) oraz mniej istotne ugni blanc, colombard, merlot blanc, chardonnay i villard blanc; ciekawy jest także sauvignon gris.Wina białe to ok. 15% produkcji regionu Bordeaux. Do najbardziej rozpoznawalnych, białych win z Bordeaux należą wytrawne trunki z regionu Graves, oraz wina słodkie z apelacji Sauternes i Barsac.Sztandarowym produktem przemysłu winiarskiego w Bordeaux są wina czerwone. Wytrawne, czerwone wina z Bordeaux o dużym potencjale starzenia stały się niedoścignionym wzorem dla winiarzy na całym świecie.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl