Promocje
Monte Santi La Perla Blue 10% 750ml
Monte Santi La Perla Blue 10% 750ml

22,99 zł

Cena regularna: 30,99 zł

Najniższa cena: 22,99 zł
szt.
Adam Mickiewicz 40% 500ml
Adam Mickiewicz 40% 500ml

29,49 zł

Cena regularna: 35,99 zł

Najniższa cena: 29,49 zł
szt.
 APEROL 0,7L 11%
APEROL 0,7L 11%

59,99 zł

Cena regularna: 67,99 zł

Najniższa cena: 67,99 zł
szt.
STUMBRAS YOUNG POTATO 0,5L 40%
STUMBRAS YOUNG POTATO 0,5L 40%

32,99 zł

Cena regularna: 39,99 zł

Najniższa cena: 32,99 zł
szt.
Jack Daniels 40% 1000ml
Jack Daniels 40% 1000ml

114,99 zł

Cena regularna: 172,49 zł

Najniższa cena: 114,99 zł
szt.
Monte Santi La Perla Pink 10% 750ml
Monte Santi La Perla Pink 10% 750ml

22,99 zł

Cena regularna: 30,99 zł

Najniższa cena: 22,99 zł
szt.
Stumbras Vodka Wedding 0,5l 40%
Stumbras Vodka Wedding 0,5l 40%

31,99 zł

Cena regularna: 34,99 zł

Najniższa cena: 31,99 zł
szt.
Soplica Szlachetna 40% 500ml
Soplica Szlachetna 40% 500ml

25,69 zł

Cena regularna: 32,19 zł

Najniższa cena: 24,99 zł
szt.
Żubrówka Czarna 40% 1L
Żubrówka Czarna 40% 1L

78,59 zł

Cena regularna: 99,99 zł

Najniższa cena: 80,49 zł
szt.
Biały Bocian 40% 500ml
Biały Bocian 40% 500ml

26,99 zł

Cena regularna: 37,94 zł

Najniższa cena: 28,99 zł
szt.
Martini Prosecco 11,5% 750ML
Martini Prosecco 11,5% 750ML

29,99 zł

Cena regularna: 41,39 zł

Najniższa cena: 29,99 zł
szt.
Ogiński  40% 500ml
Ogiński 40% 500ml

31,99 zł

Cena regularna: 36,99 zł

Najniższa cena: 31,99 zł
szt.
Opcje przeglądania

Hiszpania

Hiszpania zajmuje 3 miejsce w Unii Europejskiej pod względem ilości produkcji wina. Tradycja uprawy winorośli sięga tu czasów Imperium Romanum, ale nowoczesne winiarstwo narodziło się w Hiszpanii pod koniec XIX wieku, po zwalczeniu plagi filoksery. W latach 80. XX wieku rozpoczął się proces szybkiej modernizacji tej gałęzi rolnictwa, a także eksportu.

Dziś wiele hiszpańskich winiarni znajduje się w światowej czołówce, tutejsi winiarze trafiają na okładki międzynarodowych magazynów, a ich wina zdobywają najwyższe trofea. Jest jednak i druga twarz hiszpańskiego winiarstwa. Królową hiszpańskich win jest odmiana tempranillo, hodowana zarówno na północy, jak i w centralnej części kraju. Najlepiej rozwija się w ciepłych temperaturach wówczas owoce nabierają przyjemnej słodyczy, a wino zrobione z nich cechuje się wyjątkowym aromatem. Tempranillo często miesza się z innymi szczepami, w tym równie popularną garnachą, graciano czy cabernet sauvignon.

 

Powszechnie uprawiana jest wspomniana garnacha tinta, z której wytwarza się wino różowe. Do ciemnych odmian natomiast należy monastrell, charakteryzująca się grubą skórką, co pomaga jej przetrwać ekstremalne warunki pod postacią suszy i upałów. Powstają z niej wytrawne, ale nisko kwasowe wina o wyrazistej, ciemnoczerwonej barwie.

Wśród winorośli służących do wyrobu białych win, należy wymienić przede wszystkim szczep airen. Hodowany głównie w La Manchy, charakteryzuje się dużą odpornością na upał i suszę. Z tej odmiany wyrabia się Brandy de Jerez. Wielu winiarzy jednak wyrabia z airen wino wytrawne.W północno-zachodniej części kraju uprawiana jest albarino. Cechuje ją gruba skórka i wysoka kwasowość. Wino uzyskiwane z tych gron charakteryzuje świeżość, a w smaku i zapachu przebijają się cytrusy. Często mieszaną trójcą zaś są szczepy parellada, xarello i macabeo, hodowane głównie przez katalońskie winnice. Hiszpania posiada największą powierzchnię upraw winorośli na świecie. Jak również i jest największym eskorterem win. Najpopularniejszymi winami Hiszpanii są:

Rioja produkuje się je przede wszystkim z odmiany tempranillo. Czerwone, zwykle wytrawne. Można raczyć się zarówno młodym trunkiem, charakteryzującym się przyjemnymi, owocowymi akcentami, jak i długowiecznym, co gwarantuje bardziej wykwintne wrażenia.

Cava wytwarzana podobną techniką, co francuski szampan. To wino musujące produkowane jest przede wszystkim w regionie Penedes. Może być mocno wytrawne, jak i delikatnie słodkie. Zawsze jednak charakteryzuje się niezwykłą aksamitnością i rześkością smaku.Sherry to zdecydowanie jedno z najlepszych win hiszpańskich. Powstaje zazwyczaj w apelacjach Andaluzji. Uzyskiwane ze szczepów palomino, pedro ximenez i moscato gordo. Wzmacniane jest po fermentacji spirytusem winogronowym.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl