Cena
-
od
do
Hiszpania zajmuje 3 miejsce w Unii Europejskiej pod względem ilości produkcji wina. Tradycja uprawy winorośli sięga tu czasów Imperium Romanum, ale nowoczesne winiarstwo narodziło się w Hiszpanii pod koniec XIX wieku, po zwalczeniu plagi filoksery. W latach 80. XX wieku rozpoczął się proces szybkiej modernizacji tej gałęzi rolnictwa, a także eksportu.
Dziś wiele hiszpańskich winiarni znajduje się w światowej czołówce, tutejsi winiarze trafiają na okładki międzynarodowych magazynów, a ich wina zdobywają najwyższe trofea. Jest jednak i druga twarz hiszpańskiego winiarstwa. Królową hiszpańskich win jest odmiana tempranillo, hodowana zarówno na północy, jak i w centralnej części kraju. Najlepiej rozwija się w ciepłych temperaturach wówczas owoce nabierają przyjemnej słodyczy, a wino zrobione z nich cechuje się wyjątkowym aromatem. Tempranillo często miesza się z innymi szczepami, w tym równie popularną garnachą, graciano czy cabernet sauvignon.
Powszechnie uprawiana jest wspomniana garnacha tinta, z której wytwarza się wino różowe. Do ciemnych odmian natomiast należy monastrell, charakteryzująca się grubą skórką, co pomaga jej przetrwać ekstremalne warunki pod postacią suszy i upałów. Powstają z niej wytrawne, ale nisko kwasowe wina o wyrazistej, ciemnoczerwonej barwie.
Wśród winorośli służących do wyrobu białych win, należy wymienić przede wszystkim szczep airen. Hodowany głównie w La Manchy, charakteryzuje się dużą odpornością na upał i suszę. Z tej odmiany wyrabia się Brandy de Jerez. Wielu winiarzy jednak wyrabia z airen wino wytrawne.W północno-zachodniej części kraju uprawiana jest albarino. Cechuje ją gruba skórka i wysoka kwasowość. Wino uzyskiwane z tych gron charakteryzuje świeżość, a w smaku i zapachu przebijają się cytrusy. Często mieszaną trójcą zaś są szczepy parellada, xarello i macabeo, hodowane głównie przez katalońskie winnice. Hiszpania posiada największą powierzchnię upraw winorośli na świecie. Jak również i jest największym eskorterem win. Najpopularniejszymi winami Hiszpanii są:
Rioja produkuje się je przede wszystkim z odmiany tempranillo. Czerwone, zwykle wytrawne. Można raczyć się zarówno młodym trunkiem, charakteryzującym się przyjemnymi, owocowymi akcentami, jak i długowiecznym, co gwarantuje bardziej wykwintne wrażenia.
Cava wytwarzana podobną techniką, co francuski szampan. To wino musujące produkowane jest przede wszystkim w regionie Penedes. Może być mocno wytrawne, jak i delikatnie słodkie. Zawsze jednak charakteryzuje się niezwykłą aksamitnością i rześkością smaku.Sherry to zdecydowanie jedno z najlepszych win hiszpańskich. Powstaje zazwyczaj w apelacjach Andaluzji. Uzyskiwane ze szczepów palomino, pedro ximenez i moscato gordo. Wzmacniane jest po fermentacji spirytusem winogronowym.