Producent
Cena
-
od
do
Kombucha to delikatnie musujący, fermentowany napój herbaciany o przyjemnie kwaśnym, lekko owocowym smaku, który orzeźwia i pysznie smakuje. Kombucha to tak naprawdę fermentowany napój z herbaty, cukru i grzybka herbacianego. W kulturze wschodu Kombucha nazywany jest eliksirem długowieczności. Jest ona coraz częściej obecna nie tylko w naszej świadomości, ale także codziennej diecie szczególnie u osób, które cenią sobie zdrowy tryb życia i zdrową dietę.
Kombucha to modny napój z fermentowanej słodkiej herbaty. Niczym kiszona kapusta czy zakwas z buraków jest bogata w przyjazne bakterie, dzięki czemu może wspierać odporność i zdrowie jelit. Kombucha powstaje z herbaty, cukru i specjalnej kultury bakterii, czyli grzybów zwanych "symbiontem kombucha". Powstający w wyniku fermentacji napój charakteryzuje się kwaśnym orzeźwiającym smakiem. Kombucha uważana jest za zdrową, ponieważ zawiera korzystne dla organizmu bakterie probiotyczne i minerały, takie jak kwas glukuronowy i kwas octowy. Kombucha pochodzi z dalekiego wschodu, a dokładnie z Chin, gdzie była znana i spożywana już ponad 2 000 lat temu. Przez wiele stuleci była popularna w Rosji i na Wschodzie. Obecnie kombucha jest popularna w wielu krajach na całym świecie i dostępna jest w wielu różnych smakach i wariantach.
Scoby, czyli grzybek herbaciany – eliksir długowieczności
Sam grzyb herbaciany składa się z celulozy, żyjącej w symbiozie z zawartymi w grzybie koloniami bakterii i kulturami drożdży, które w odpowiednim procesie dają w efekcie zdrowotny napój. Co ciekawe, nazwa nie do końca pokrywa się w pełni z samą jego budową. Nie jest on bowiem typowym grzybem, a gromadą różnorodnych gatunków bakterii i drożdży. Napój składa się z fermentującej zielonej lub czarnej herbaty wraz z cukrem, drożdżami i bakteriami. Właściwości prozdrowotne kombucha zawdzięczamy SCOBY, czyli symbiotycznym koloniom bakterii i drożdży. SCOBY miesza się z herbatą i odstawia do fermentacji na tydzień lub dłużej. Po zakończeniu procesu to, co znamy jako herbatę kombucha, oddziela się od bazy SCOBY, którą można ponownie wykorzystać do fermentowania kolejnej porcji napoju.
Jak powstaje kombucha?
Kombucha powstaje w wyniku fermentacji. Przygotowanie napoju polega na umieszczeniu zdrowego grzyba japońskiego w słodkiej herbacie i pozostawienie na określony czas, do uzyskania odpowiedniego stężenia. Tym, co wyróżnia herbatę kombucha na tle innych prozdrowotnych napojów, jest proces fermentacji. Fermentacja obejmuje rozkład węglowodanów na alkohol lub kwas. Drożdże zachwycone obecnością cukru w herbacie rozmnażają się, a napój fermentuje, niczym kefir powstający na mleku czy zakwas buraczany. Kombucha jest zatem słodko-kwaśna, lekko musująca i bogata w bakterie dobrze wpływające na zdrowie jelit. To sprawia, że kombucha jest produktem z żywymi kulturami bakterii. Zawiera również przeciwutleniacze, może zabijać szkodliwe bakterie i pomóc w walce z niektórymi chorobami.
Napój ten jest źródłem przede wszystkim witaminy C, witamin z grupy B, polifenoli, minerałów m.in. magnezu, cynku czy żelaza, jak i kwasów organicznych w tym jabłkowego, glukonowego i octowego. Kombucha zawiera również cukier, kofeinę i alkohol. Wykazuje mnóstwo prozdrowotnych i korzystnych dla kondycji organizmu właściwości, między innymi takie jak:
- wzmacnia układ immunologiczny
- zmniejsza ryzyko występowania nowotworów
- zapobiega chorobom układu krążenia
- poprawia działanie układu pokarmowego
- oczyszcza wątrobę
- reguluje apetyt
- wpływa korzystnie na włosy i skórę
- poprawia koncentrację
- zmniejsza ogniska zapalne
- reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, przez co chroni przed
- cukrzycą
- łagodzi objawy reumatyzmu i dny moczanowej
- przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
- łagodzi objawy menopauzy
- wpływa kojąco na układ nerwowy
Kombucha VIGO jest naturalnym antyoksydantem, reguluje metabolizm, wspomaga układ odpornościowy, posiada działanie detoksykujące. Jest napojem bezglutenowym, organicznym, bez sztucznych barwników, bez konserwantów, bez GMO. W 100% wegański. W swoim składzie nie zawiera cukrów, słodzony wyłącznie owocami, niemodyfikowany chemicznie.
Kombucha VIGO to najczęściej wybierana herbata typu kombucha w Europie. Nagrodzony tytułem Anuga Innovation 2021 w Kolonii, a także w 2018 i 2020 przez międzynarodowe targi SIAL w Paryżu. Premiera roku targów Gulfood w Dubaju 2019. Certyfikacja IFS i VEGAN (V-Label). VIGO to świetna alternatywa dla wszystkich sztucznych lub wysoko słodzonych napojów gazowanych.