Szampan to synonim luksusu i elegancji. Bywa częstym towarzyszem ważnych uroczystości oraz innych znaczących wydarzeń. Chyba nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie Sylwestra, wesela czy świętowania sukcesu zawodowego bez kieliszka złocistego, musującego płynu. Szampany to najlepiej rozpoznawalna kategoria win musujących, również obwarowana największymi restrykcjami. Główne cechy odróżniające go od innych w tej kategorii to miejsce pochodzenia, czyli Szampania.
Szampan to szlachetny rodzaj wina musującego, który często towarzyszy nam w ważnych momentach naszego życia i kojarzony jest powszechnie ze świętowaniem. Sama nazwa związana jest z Szampanią, czyli regionem we Francji, gdzie produkuje się ten trunek. Co najważniejsze, mianem „szampana” można określać jedynie alkohole produkowane we francuskim regionie – Szampanii. Szampany to wina musujące, ale produkowane są bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla.
Szampany
Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Istnieje kilka wyznaczników, które sprawiają, że napój może być nazywany szampanem. Po pierwsze do produkcji można używać wyłącznie trzech szczepów winogron: chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Do prawdziwych szampanów nie dodaje się dwutlenku węgla. Muszą także przejść podwójną fermentację, z czego druga powstaje naturalnie podczas dojrzewania w butelce. Moszcz z winogron wlewa się do kadzi stalowych. Wino fermentuje a następnie jest mieszane z różnymi innymi wina. Po tym procesie wino jest rozlewane do butelek i dodawana jest mieszanka drożdży i cukier, dzięki której zakorkowane wino musuje, wytwarzając alkohol i C02, który rozpuszcza się w winie. Jest to druga fermentacja i trwa ona do kilku tygodni po czym obumarłe drożdże osiadają na dnie butelki. Następnie wino dojrzewa minimum 15 miesięcy w pozycji poziomej. Ostatnią fazą produkcji jest powolne obracanie do pozycji pionowej i osad przesuwa się do szyjki butelki. Gdy ten pieczołowity proces zostanie zakończony, szyjki wraz z osadem zamraża się. Usunięcie korka powoduje, iż zamrożony osad łatwo usunąć. Wino uzupełnia się mieszanką starego wina z tzw. rezerwy i można już korkować butelkę. Wino dojrzewa jeszcze kilka miesięcy zanim zostanie wysłane do sprzedaży. Większość szampanów to wina nierocznikowe. Dobre i najlepsze szampany zdecydowanie cechuje delikatny smak oraz lekki charakter. Kolor szampana zazwyczaj ma odcienie koloru żółtego i złotego np. bursztynowy lub ecru czy szafranowy. Zdarzają się także klarowne i zupełnie jasne szampany. Różowe o odcieniu magenta to coraz częściej spotykane odmiany.