Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Położona na dalekich antypodach Nowa Zelandia to wyjątkowo interesujący, nieco egzotyczny kraj, w którym tradycje winiarskie zrodziły się na początku XIX w. Trunki pochodzące z wyspiarskiego państwa pozostały jednak szerzej nieznane w świadomości międzynarodowej aż do ostatniej dekady XX w., gdy na fali popularności szczepu sauvignon blanc zaczęto uprawiać go na znacznie większą skalę. W krótkim czasie powstały liczne winnice, w których produkuje się doskonałe wina, głównie białe, bo właśnie z nich słynie Nowa Zelandia.

Niezwykły klimat panujący na wyspach sprawia,że wina z Nowej Zelandii stanowią zupełnie inne trunki niż ich odpowiedniki produkowane w innych krajach. Dobrze udają się tam szczepy wymagające zmiennych temperatur, ponieważ obecność prądów morskich, słońca i bliskość Antarktydy sprawiają, że winorośl ma zapewnione idealne warunki do rozwoju. Do najbardziej znanych odmian uprawianych w tym kraju należą, Sauvignon Blanc. Wina z tego szczepu uzyskują tu uderzająco mocny aromat oraz intensywny smak owoców passiflory. Między wyspami występuje subtelna różnica stylu. Wina z Wyspy Północnej mają aromaty i smaki tropikalnych owoców, zaś z Wyspy Południowej charakteryzują się wyższym poziomem kwasowości oraz smakami zielonej papryki i agrestu. Najpopularniejsza jest fermentacja w niskiej temperaturze w tankach, ale niektórzy winemakerzy preferują styl z użyciem beczek dębowych. Kolejne szczepy to Pinot Noir ten szczep daje w Nowej Zelandii wina o wibrującej owocowości z dojrzałymi taninami, miękką teksturą i zwykle dość wysokim poziomie alkoholu. Chardonnay odmiana ta jest mocno cytrusowa, z elementami owoców tropikalnych, nutami tostów i słodkich przypraw korzennych. Orzeźwiające Gewürztraminery powstają przede wszystkim w regionach Nelson i Malborough. Mają one nuty kwiatowe i owocowe, w tym liczi, limonki i wody różanej.

Idealna równowaga między kwasowością i słodyczą zapewnia przyjemne doznania smakowe. Zarówno białe, jak i czerwone wina nowozelandzkie mają charakterystyczny bukiet wynikający ze specyficznych warunków, w których dojrzewają winne grona. Owoce są niezwykle soczyste i aromatyczne, gdyż rosną w pełnym słońcu, owiewane chłodną morską bryzą. Ze względu na duże zróżnicowanie terenu winorośl uprawia się na wybrzeżu lub w głębi lądu, dzięki temu uzyskuje się różne efekty smakowe. Dzięki temu produkty powstające z winogron rosnących na tych obszarach prezentują zaskakujące aromaty charakterystyczne dla trunków pochodzących z tego regionu świata. Koneserzy cenią sobie ich niezwykły, specyficzny dla tego regionu bukiet. Wina z Nowej Zelandii są tworzone z wielką starannością. Choć z oczywistych powodów Nowa Zelandia nie ma za sobą przesadnie długiej tradycji winiarskiej, często to tutejsze winnice starają się w pełnym zakresie stosować klasyczne metody produkcji. Jest od tego jedno jedyne odstępstwo. Prawie każde, nawet najdroższe i najlepsze wino nowozelandzkie, będzie zamknięte zakrętką, a nie korkiem. To lokalna specyfika tak jest po prostu wygodniej, zważywszy na to, jak długą podróż muszą odbyć gotowe butelki. I choć w przypadku win z innych regionów zakrętka często budzi pewne obawy, tak w przypadku wielu win nowozelandzkich jest wręcz niemal gwarancją autentyczności.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl