Wino różowe powstaje z czerwonych winogron, a swój kolor zawdzięcza krótkiemu kontaktowi soku ze skórką. Charakteryzują się aromatami czerwonych owoców oraz cytrusów.

 

Różowe Wino

Wino różowe to jeden z najstarszych rodzajów wina, którego historia sięga czasów starożytnych. Już wtedy pozyskiwano je w procesie maceracji. Nazwa sugeruje kolor napoju, ale podobnie jak inne wina, nie zawsze jest różowy. Możesz znaleźć napoje od bardzo jasnopomarańczowego do ciemnofioletowego. Oczywiście ma na to wpływ rodzaj owocu, technika produkcji oraz okres dojrzewania. Charakterystyczne dla win różowych jest to, że zwykle dojrzewają bardzo krótko. Butelkowane są 6-8 tygodni po rozpoczęciu procesu fermentacji. Ważne jest, aby wiedzieć, że ich starzenie odbywa się w stalowych zbiornikach. Na alkohole tego koloru niekorzystny wpływ ma zarówno kontakt z tlenem, jak i drewniana beczka. Dobre wino różowe ma bardzo ciekawe właściwości smakowe. Jest to połączenie białego wina fermentowanego z samego miąższu i czerwonego wina fermentowanego ze skórkami. Najważniejsze jest tutaj zachowanie odpowiedniej równowagi między kolorem, a zawartością kwasów i garbników odpowiedzialnych za cierpkość. Podobnie jak w przypadku innych win wyróżniamy pod względem smaku wina różowe wytrawne, wina półsłodkie, wina półsłodkie i wina różowe słodkie. Każda z nich dobrze smakuje podawane solo, ale także jest idealne jako dodatek do dań. Wino różowe półwytrawne i wytrawne dobrze komponuje się z lekkimi daniami z drobiu, makaronami, sałatkami, natomiast wino słodkie różowe świetnie podkreśla smak deserów i ciast.

Wina Różowe

Jak w przypadku innych win tak i podając wino różowe musimy zadbać o odpowiednia temperaturę tego trunku. Wino różowe smakuje najlepiej w temperaturze około 10 – 13 stopni. Wino różowe, a dokładnie lampka 100 ml ma około 70 kcal. Liczba kalorii może się nieznacznie zmniejszyć lub wzrosnąć w zależności od tego, czy wybierzemy różowe wino wytrawne czy wino półsłodkie lub słodkie. Jak każde wino, także różowe posiada duże wartości odżywczych, choć oczywiście musi być spożywane z umiarem. Może mieć wówczas pozytywny wpływ na nasz organizm. Dostarcza sporo składników mineralnych, przede wszystkim potasu, magnezu i wapnia. Jak podać wino różowe? Lekkim winom różowym dedykowane są kieliszki o mniejszej pojemności. Mniejszej nawet od kieliszków do wina białego, których czasza w górnej części delikatnie się rozszerza. Aromatyczne wina różowe podajemy w smukłych kieliszkach z czaszą w kształcie tulipana, zwężających się ku górze na odpowiednio długiej nóżce, która umożliwia trzymanie kieliszka bez ogrzewania czaszy ciepłem dłoni.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl