Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Wśród win australijskich najbardziej znane są Shiraz i Chardonnay. Z tych dwóch szczepów powstaje niemal połowa całej produkcji win w Australii. Najwięcej winiarni cieszących się dobrą sławą znajduje się w Południowe Australii, Tasmanii, Dolinie Barossa oraz Nowej Południowej Walii. Klimat Australii jest bardzo specyficzny. Kraj ten posiada ogromną rozpiętość stref klimatycznych, a wina australijskie wzbogaca się dodatkami w postaci różnych owoców i przypraw. Poszczególne trunki mogą bardzo różnić się pod względem aromatu i smaku, nawet jeśli produkowane są z tego samego szczepu winorośli. Australijskie wino produkuje się w całym kraju. Do najważniejszych ośrodków zaliczyć można południowo-wschodnią część kontynentu, z Queensland oraz Victoria do Clare Valley na czele. Klimat panujący w tym miejscu jest raczej chłodny, a więc producenci win wybierają szczepy zimnolubne. Kolejnym ważnym ośrodkiem winnym jest Australia Zachodnia. Zbiory w tym kraju rozpoczynają się już w styczniu i często trwają nawet do czerwca. Takiego zróżnicowania nie ma w żadnym innym zakątku świata. Wiele winnic korzysta także ze szczepów Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Sauvignon Blanc. Winom tym często towarzyszą aromaty śliwek i rabarbaru, wanilii, a w niektórych przypadkach także pieprzu i czeremchy. Świetnie komponują się one z wołowiną, daniami z grilla, rybami oraz serami.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl