Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Węgry to szczególnie wyjątkowe miejsce produkcji win z wielu powodów. Związane jest to z topografią państwa, jego historią, wysokim zróżnicowaniem klimatu oraz rodzajami gleb. Węgierskie wzgórza bogate w gleby wulkaniczne i wapienne, są podstawą dla dobrego winiarstwa. Dodatkowo kraj ten znajduje się między 46 a 49 równoleżnikiem, który w rzeczywistości ma ten sam zakres szerokości geograficznej, co wiele regionów winiarskich we Francji od Północnego Rodanu do Szampanii. Węgry słyną z wysoko rozwiniętej produkcji win. Wytwarzane są tutaj wina białe, czerwone oraz różowe. Kraj podzielony jest na 22 rejony winiarskie, a każdy z nich charakteryzuje się nawet 1000 letnią tradycją winiarską. Podobno tutejsi sommelierzy potrafią ocenić zawartość alkoholu w winie na podstawie prędkości, z jaką trunek spływa po ściankach kieliszka. Niezwykłą cechą węgierskiego wina jest jego różnorodność. Umożliwiają to setki odmian winorośli, różnorodne obszary upraw, zabiegi enologiczne i pasja winiarzy. Wina węgierskie również dzieli się między innymi na regiony w jakich są produkowane. Z pośród najważniejszych regionów wyróżnia się:

Tokaj - najsłynniejszy węgierski region, o wielowiekowej tradycji i słynnych winach znanych na całym świecie. To jeden z nielicznych regionów winiarskich w Europie, gdzie powstają naturalnie słodkie wina. O wspaniałym smaku tutejszych win decydują łagodny i ciepły klimat, urodzajne wulkaniczne gleby, szlachetna pleśń botrytis oraz unikatowy skład pleśni w piwnicach winnych. Bliskość rzek: Bodrog i Cisa, oraz rozpościerająca się po horyzont Kotlina Panońska, mają również ogromny wpływ na specyfikę win wytwarzanych w Tokaju. Wśród odmian winorośli dominuje Furmint, który zajmuje prawie 70% winnic, dalej hárslevelű - z prawie 30% upraw, niewielki procent to Sargamuskotaly. Z winogron tych powstają znane na całym świecie wina aszú i szamorodni. Wina tokajskie należą do najbardziej znanych win węgierskich.

Eger - najbardziej znany obszar produkcji win czerwonych na Węgrzech, z flagowym swoim produktem - Egri Bikaverem. Ale w ofercie Egerskich winiarzy coraz więcej spotkać można białych win -kupaży np. Egri csillag.

Matra - region znany z win białych. Najbardziej popularny w Matrze jest Olaszrizling, który zazwyczaj daje wina wytrawne, świeże i kwasowe. Uważa się, że najlepsze wina matrzańskie Olaszrizlingi pochodzą z parcel rosnących w Gyöngyös-Visonta, Abasar, Gyöngyös i Atkar. Rośnie tu i Rizlingszilvani - aromatyczny, delikatny, lekko ziołowy. Leányka - wina zwiewne i łatwe do picia. Harslevelu są to lekko korzenne wina, o pełnej strukturze. Irsai Olivier daje ona wina, które stają się obecnie bardzo na Węgrzech popularne. Są one lekkie i aromatyczne. Poza tym znajdziemy tu wina z Chardonnay, Sauvignon Blanc. Są też wina czerwone jak Kekfrankos, Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Teran.

Villany – znajduje się na południu Węgier niekwestionowane królestwo Cabernet Franca. Klimat Villany jest bardziej śródziemnomorski, niż środkowoeuropejski. Krótkie, niezbyt surowe zimy i ciepłe, wręcz gorące lata. Sprzyja to czerwonym odmianom winorośli, wśród których niezaprzeczalnym liderem jest Portugieser. Wino z niego trafia na rynek szybko po zbiorach jako młode wino już w połowie listopada, będąc swoistym odpowiednikiem znanego na świecie Beaujolais Nouveau.

Badascony -nad Balatonem. Konsagi, Hajos-Bajaj na nizinie Węgierskiej oraz Szekszard, Somlo, Balaton, Sopron, Tolna.

Najczęściej uprawiane odmiany winogron w Badascony to: Kéknyelű, Szurkebarat, Olaszrizling, Tramini, Ottonel Muskotaly, Zöldszilváni, Rajnai Rizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Zenit. Obecnie najpopularniejszymi winami regionu Badascony są Olaszrizling i Szurkebarat. Wino ze szczepu Szurkebarat święci triumfy na całym świecie i jest winem poszukiwanym przez wielbicieli węgierskich win w Polsce. Zwykle są to wina miękkie, harmonijne, bardzo przyjemne i uniwersalne.

W Badascony powstają jednak nie tylko wina białe. Coraz częściej w ofercie tutejszych winnic spotkamy wina z odmiany Kekfrankos, endemicznego szczepu Bakator oraz Pinot Noir, który podobnie jak Pinot Gris pojawił się tu już w średniowieczu.  Dobre węgierskie wino może okazać się wspaniałym towarzyszem obiadów i kolacji.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl