Taniahurtownia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Dlaczego Kama?

Węgry to kraj o wielowiekowej tradycji winiarskiej, słynący z różnorodności stylów i szczepów winogron. Wina tokajskie, bikaver z Egeru, świeże Olaszrizlingi z Matry czy intensywne czerwone z Villány pokazują unikalny charakter regionów. Gleby wulkaniczne, wpływy klimatyczne i pasja winiarzy sprawiają, że wina węgierskie zachwycają jakością i autentycznością.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Wina węgierskie – różnorodność smaków z tradycją

Węgry to wyjątkowy kraj na winiarskiej mapie Europy. Położenie geograficzne między 46. a 49. równoleżnikiem, gleby wulkaniczne i wapienne, a także ponad tysiącletnia tradycja sprawiają, że wina węgierskie należą do najbardziej zróżnicowanych i interesujących w regionie.

Tokaj – złoto Węgier

Tokaj to najbardziej znany region winiarski Węgier, słynący z naturalnie słodkich win. Szczepy Furmint, Hárslevelű i Sárgamuskotály wykorzystywane są do produkcji win Aszú i Szamorodni. Klimat, gleby oraz obecność szlachetnej pleśni Botrytis cinerea nadają winom tokajskim wyjątkowy charakter i światową renomę.

Eger – ojczyzna czerwonych win

Eger to region znany z Egri Bikavér (Bycza Krew), czyli znakomitego czerwonego kupażu. Coraz większą popularność zyskuje również Egri Csillag – kupaż białych szczepów. Eger oferuje szeroki wachlarz stylów i smaków, od lekkich po głębokie i złożone wina.

Mátra – białe aromatyczne skarby

W Mátrze dominują białe wina z odmian takich jak Olaszrizling, Irsai Olivér, Leányka czy Rizlingszilváni. Region ten znany jest z lekkich, aromatycznych win o wyraźnej kwasowości, idealnych na lato. Spotykamy tu również czerwone wina z Kékfrankos i Zweigelta.

Villány – czerwone serce Węgier

Villány to śródziemnomorski zakątek Węgier, znany z pełnych, dojrzewających win czerwonych. Królują tu Cabernet Franc, Merlot, Portugieser i Kékfrankos. To właśnie tutaj powstają wina o bogatej strukturze i dużym potencjale dojrzewania.

Badacsony i inne regiony

Badacsony, położony nad Balatonem, słynie z białych win z odmian Kéknyelű, Szürkebarát, Olaszrizling i Tramini. Region ten łączy tradycję z nowoczesnym podejściem do produkcji win, oferując również czerwone pozycje z Bakatora czy Pinot Noir. Inne ważne regiony to m.in. Szekszárd, Sopron, Hajós-Baja czy Tolna.

Węgierskie wina na Twoim stole

Węgierskie wina zachwycają różnorodnością, historią i jakością. Niezależnie od tego, czy wybierzesz słodkie Tokaji, intensywne czerwienie z Villány czy lekkie białe z Mátry – każdy znajdzie coś dla siebie. Wina z Węgier to doskonały wybór do obiadu, kolacji czy na prezent dla miłośnika trunków z duszą.

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl