Węgry to kraj o wielowiekowej tradycji winiarskiej, słynący z różnorodności stylów i szczepów winogron. Wina tokajskie, bikaver z Egeru, świeże Olaszrizlingi z Matry czy intensywne czerwone z Villány pokazują unikalny charakter regionów. Gleby wulkaniczne, wpływy klimatyczne i pasja winiarzy sprawiają, że wina węgierskie zachwycają jakością i autentycznością.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Wina węgierskie – różnorodność smaków z tradycją
Węgry to wyjątkowy kraj na winiarskiej mapie Europy. Położenie geograficzne między 46. a 49. równoleżnikiem, gleby wulkaniczne i wapienne, a także ponad tysiącletnia tradycja sprawiają, że wina węgierskie należą do najbardziej zróżnicowanych i interesujących w regionie.
Tokaj – złoto Węgier
Tokaj to najbardziej znany region winiarski Węgier, słynący z naturalnie słodkich win. Szczepy Furmint, Hárslevelű i Sárgamuskotály wykorzystywane są do produkcji win Aszú i Szamorodni. Klimat, gleby oraz obecność szlachetnej pleśni Botrytis cinerea nadają winom tokajskim wyjątkowy charakter i światową renomę.
Eger – ojczyzna czerwonych win
Eger to region znany z Egri Bikavér (Bycza Krew), czyli znakomitego czerwonego kupażu. Coraz większą popularność zyskuje również Egri Csillag – kupaż białych szczepów. Eger oferuje szeroki wachlarz stylów i smaków, od lekkich po głębokie i złożone wina.
Mátra – białe aromatyczne skarby
W Mátrze dominują białe wina z odmian takich jak Olaszrizling, Irsai Olivér, Leányka czy Rizlingszilváni. Region ten znany jest z lekkich, aromatycznych win o wyraźnej kwasowości, idealnych na lato. Spotykamy tu również czerwone wina z Kékfrankos i Zweigelta.
Villány – czerwone serce Węgier
Villány to śródziemnomorski zakątek Węgier, znany z pełnych, dojrzewających win czerwonych. Królują tu Cabernet Franc, Merlot, Portugieser i Kékfrankos. To właśnie tutaj powstają wina o bogatej strukturze i dużym potencjale dojrzewania.
Badacsony i inne regiony
Badacsony, położony nad Balatonem, słynie z białych win z odmian Kéknyelű, Szürkebarát, Olaszrizling i Tramini. Region ten łączy tradycję z nowoczesnym podejściem do produkcji win, oferując również czerwone pozycje z Bakatora czy Pinot Noir. Inne ważne regiony to m.in. Szekszárd, Sopron, Hajós-Baja czy Tolna.
Węgierskie wina na Twoim stole
Węgierskie wina zachwycają różnorodnością, historią i jakością. Niezależnie od tego, czy wybierzesz słodkie Tokaji, intensywne czerwienie z Villány czy lekkie białe z Mátry – każdy znajdzie coś dla siebie. Wina z Węgier to doskonały wybór do obiadu, kolacji czy na prezent dla miłośnika trunków z duszą.

