Producent
Cena
-
od
do
Cabernet sauvignon to najpopularniejszy na świecie szczep czerwonych win, z którego produkowane są wina zarówno wytrawne, jak i te o wyższym stężeniu cukru.
Wino ze szczepu Cabernet Sauvignon
Jeden z najsłynniejszych szczepów, jest rozpoznawalny na całym świecie. Cabernet Sauvignon wykorzystywany jest głównie do produkcji win wytrawnych. Jest bardzo łatwy w uprawie. Winogrona Cabernet Sauvignon mają grube skórki, ich krzewy są odporne i późno pączkujące, co ogranicza ryzyko związane z wiosennymi przymrozkami. Cabernet Sauvignon jest niezwykle odporny na warunki klimatyczne i z łatwością można go hodować w różnych zakątkach całego świata. Wino Cabernet Sauvignon cieszy się bardzo dużą popularnością także ze względu na bogaty smak, wysoką zawartość tanin oraz elegancki bukiet, który rozwija się podczas leżakowania wina w beczce. Początki tej winorośli sięgają XVII wieku. Kolebką ciemnych winogron Cabernet Sauvignon jest słynący z produkcji win francuski region Bordeaux. Szczep Cabernet Sauvignon powstał z krzyżówki dwóch innych odmian z tego obszaru: Cabernet Franc i Sauvignon Blanc.
Wino Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon zyskał swoją międzynarodową sławę dopiero w XX wieku. Z Francji szczep Cabernet Sauvignon zawędrował wpierw do Włoch i Hiszpanii, a później także do innych krajów europejskich. W Nowym Świecie winogrona tej odmiany uprawiane są między innymi w Stanach Zjednoczonych, Australii, Nowej Zelandii i Chile. Dziś Cabernet Sauvignon uprawiany jest niemal na całym świecie. W produkcji wina z tej odmiany przodują Francja, Kalifornia i Chile. Wino Cabernet Sauvignon pasuje do wielu potraw, jednak ze względu na wysoką zawartość tanin szczególnie polecamy podawać je do soczystych potraw z czerwonego mięsa, grillowanego steku, policzków wołowych czy też wołowiny duszonej. Wino to świetnie sprawdzi się jako towarzysz intensywnych potraw, ciemnych sosów i zielonego pieprzu. Kieliszek wina Cabernet Sauvignon sprawdzi się także w diecie osób unikających mięso, bez obaw można go podać do grillowanych warzyw czy twardych serów. Wino ze szczepu Cabernet Sauvignon pasuje także do pizzy, sałatek z kurczakiem, wędlin, makaronów, a nawet dań kuchni azjatyckiej lub hiszpańskiej. W ramach deserów polecamy łączyć Cabernet Sauvignon z gorzką czekoladą.
Cabernet Sauvignon to odmiana winogron o ciemnej skórce, z których produkowane jest czerwone wino. Wino Cabernet Sauvignon słynie z głębokiej purpurowej barwy oraz z dużego potencjału starzenia. Winogrona tej odmiany posiadają dużo barwników i tanin, co powoduje ich częste łączenie z innymi szczepami w celu złagodzenia finalnego smaku trunku. Klasyczny Cabernet Sauvignon to głównie nuty czarnej porzeczki w towarzystwie zapachów żywicznych i korzennych oraz aromatów innych ciemnych owoców, takich jak jagody i jeżyny. Często w winach z tej odmiany wyczuwamy także charakterystyczny aromat zielonej papryki (staje się on mniej wyrazisty w miarę starzenia się wina). Wino Cabernet Sauvignon cechuje się zazwyczaj kwaskowatym smakiem i dużą zawartością garbników. Początkowe dojrzewanie Cabernet Sauvignon w dębowych beczkach może wzbogacić finalne wino o aromaty wanilii, orzecha kokosowego i dymu, które z czasem przemieniają się w piżmo, ziemię i skórę.