Rum często kojarzony jest z ulubionym alkoholem piratów, żeglarzy czy rabusiów. Zaczęto go produkować na Karaibach, gdzie panują idealne warunki do rozwoju trzciny cukrowej. Najpopularniejsze rodzaje rumu to rum ciemny, biały i złoty. Rum jest idealny jako dodatek do koktajli, nadający się do picia na lodzie, który podbija szturmem serca konsumentów. W odróżnieniu od innych napojów spirytusowych, takich jak koniak i whisky, rum nie ma określonej metody produkcji – zależy ona w dużej mierze od miejsca wytwarzania.
Rum
Rum to napój alkoholowy wysokoprocentowy na bazie trzciny cukrowej. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiały się w starożytnych Indiach i Chinach, skąd sprowadziły go na nasze tereny. Na Karaiby i sąsiednie wyspy, trzcina cukrowa przypłynęła wraz z Kolumbem. Pochodzenie słowa rum jest nieoczywiste, powstało kilka różnych teorii, skąd wzięła się nazwa tego trunku. W staroangielskim, słowo rumbullion oznaczało zamieszki, holenderscy żeglarze nazywali swoje kubki rummersami, a Francuzi upierają się, że nazwa wzięła się od słowa aroma, odzwierciedlającego tropikalny zapach tego alkoholu. Specjaliści doszli do wniosku, że pochodzenie słowa rum ma swoje źródło w łacińskim saccharum, które oznaczało zwyczajny cukier.
Dobry rum
Duża konsumpcja rumu sprawiła, że jest on produkowany na całym świecie z wyjątkiem regionów o wyjątkowo chłodnym klimacie, w których trzcina cukrowa nie ma szansy wykiełkować. Głównymi ośrodkami produkcji jest Barbados, Jamajka, Mauritius i Kuba. W rumie zawartość alkoholu musi wynosić co najmniej 37,5% w przypadku rynku europejskiego i minimum 40% w przypadku amerykańskiego. Nie ma jednej, określonej metody produkcji rumu – zależy ona w dużej mierze od miejsca wytwarzania trunku. W rejonach anglojęzycznych i hiszpańskojęzycznych do produkcji rumu wykorzystuje się melasę. Na wyspach francuskojęzycznych głównym składnikiem jest sok z trzciny cukrowej. Istotny jest rodzaj drożdży wykorzystywanych podczas fermentacji – do rumów, które mają mieć delikatny smak, dodaje się drożdże fermentujące szybciej, w przypadku trunków o wyrazistym smaku stosuje się drożdże fermentujące wolno.Rum można rozróżnić kolorystycznie lub biorąc pod uwagę kraj, z jakiego pochodzi. Najkrócej leżakujący jest rum biały, zwany również srebrnym. Jest łagodny i bardzo słodki.Jego stolicą jest słoneczne Portoryko. Walory smakowe rumu białego są bardzo delikatne, czasem giną w mocnym doznaniu na podniebieniu, które wynika z dużej zawartości alkoholu. Jasna barwa rumu jest efektem tego, że trunek ten nie został poddany leżakowaniu.Biały rum to doskonały rodzaj do koktajli takich jak Cuba Libre czy Mojito.
Prawdziwy Rum
Złoty rum ma bursztynową lub złotą barwę, jego smak zależy od rodzaju beczek, w których dojrzewał, może mieć smak wanilii, migdałów, cytrusów, karmelu lub kokosa. Złoty rum dojrzewa od kilku do kilkunastu lat. Najpopularniejsze drinki ze złotym rumem to Pinacolada, Cuba Libre czy Mojito – a więc wszystkie egzotyczne, świeże, wakacyjne. Rum żółty dobrze jest łączyć z sokami egzotycznych owoców, takich jak papaja czy mango. Doskonale komponuje się smakowo z sokiem imbirowym i kokosowym. Rum czarny posiada mocny aromat i smak, swą ciemną barwę zawdzięcza braku filtracji po dodaniu dużej ilości barwnika, czyli karmelu. Dominują w nim ziołowe i karmelowo-pieczone nuty. Często serwowany jest jako drink słodzony z sokami owocowymi np. ananasowym, pomarańczowym, cytrynowym oraz z limonką.