Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Wino do szparagów- jakie wybrać? 0
Wino do szparagów- jakie wybrać?

Jakie wino do szparagów? Jak dobrać odpowiedni szczep do konkretnej potrawy.

Wino do szparagów powinno być świeże, orzeźwiające, owocowe i lekkie. Najbardziej klasycznym wyborem będzie wytrawne rieslingi. Rieslingi to zazwyczaj wina soczyste, o wysokiej i przyjemnej, owocowej kwasowości, które w połączeniu z delikatną goryczką szparagów stwarzają idealny balans. Dobre wino do szparagów to także białe wino ze szczepów Gruner Veltlinger, Pinot Grigio i Chardonnay. Do szparagów najlepsze jest także wino z szczepu Sauvignon Blanc. Właśnie ten szczep najlepiej podkreśla smak warzywa, jednak szparagi można przygotować na wiele różnych sposobów, dlatego też istnieje szeroka gama win do nich pasujących. Poniżej przedstawiamy kilka popularnych potraw, których głównym składnikiem są szparagi oraz szczepy win które podkreślą smak naszych potraw.

Grillowane szparagi

Idealnym winem do tego dania będzie wino z szczepu uprawianego w Austrii- Grüner Veltliner. Trudno o inne wino, które w tak naturalny sposób, łączyłoby cytrusowość, mineralność oraz aromaty zielonych warzyw. Tej zieleni właśnie szukamy w winie, po to by móc nią okrasić szparagi. Jest to delikatne i lekkie białe wytrawne wino o pieprzowo- miodowym aromacie. Do grillowanego lub pieczonego łososia i szparagów, świetnie będzie pasowała biała bordoska mieszanka Semillon i Sauvignon Blanc.

Szparagi w szynce parmeńskiej

Dobranie do tej potrawy wina to czysta przyjemność. Idealne zestawienie słonej i wyrazistej szynki parmeńskiej z delikatnymi szparagami podkreśli smak białe wino ze szczepów Sauvignon Blanc lub Chardonnay. Doskonałym wyborem będzie hiszpańskie białe wino Sauvignon Blanc. Jak również burgundzkie Chardonnay. Proponowane przez nas białe wino jest mineralne, lekkie z nutami mandarynki, brzoskwini oraz delikatnym akcentem beczki.

Szparagi smażone na maśle

Do szparagów na oliwie, czy maśle, kiedy zależy nam na wyodrębnieniu smaku samych szparagów najlepiej podać rześkie Sauvignon Blanc. Idealne będą z północnych Włoch, które słyną z produkcji wybitnych win białych o niezapomnianym smaku.

Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem

Chrupiące i sprężyste szparagi w połączeniu z aksamitnym sosem holenderskim oraz rozpływającym się w ustach jajkiem po benedyktyńsku to niezwykła elegancja i olbrzymia przyjemność kulinarna. Takie danie potrzebuje pełniejszego wina. Polecamy chilijskie Chardonnay z Doliny Aconcagua o aromatach owoców tropikalnych oraz wanilii i słodkich przypraw z żywą kwasowością. Hiszpańska Cava lub Franciacorta również idealnie skomponują się z tym daniem. Do szparagów z jajkiem sadzonym i sosem holenderskim warto wybrać również białe wina mocniej zbudowane, które jednak nie są zdominowane przez waniliowo-kremowe nuty beczki. Takie z szczepu chardonnay dojrzewające przez krótki okres w dębowych beczkach, które nadaje winu wspaniałej sprężystości.

Szparagi z kozim serem

W tym przypadku warto do szparagów z kozim serem podać wino z szczepu Sauvignon Blanc, który będzie się wspaniale komponować z kozim serem. Polecane jest także wytrawne chilijskie wino z szczepu Sauvignon Blanc. Jak również warto sięgnąć po aromatyczne, tropikalne i świeże wino Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii.

Krem ze szparagów

Do naszego dania odpowiednie będzie wino z szczepu Gruner Veltliner, nazywane jako gwiazda austriackiego winiarstwa. Świeże i lekkie białe wino z północnej Austrii. W aromacie słodki cytrus, owocowa głębia i zielona mirabelka. W ustach typowy dla odmiany biały grejpfrut. Można doszukać się delikatnej mineralności. Finisz rześki i spontaniczny. Jest to idealne wino na lato.

Jakie wino do risotto ze szparagami?

Takie towarzystwo wymagało będzie butelki dobrego wina z szczepu Sauvignon Blanc z Doliny Loary. Warto też zaserwować białe wina z Włoch – Orvieto lub Verdicchio. Jeśli jesteśmy już przy winach z Włoch, to z całą pewnością, parą idealną jest Pinot Grigio z Górnej Adygi i delikatne risotto ze szparagami. Risotto ze szparagami z pewnością będzie także smakować z austriackim Grauburgunderem czy solidniejszym Weissburgunderem.

Czerwone wino do szparagów?

Mówi się, że podając szparagi należy wykluczyć podanie ich z winem czerwonym, którego taniny wzmocnią goryczkę szparagów i zniweczą ich delikatny smak. Należy pozostać więc przy młodych, wytrawnych winach białych, aromatycznych o dobrej kwasowości, mineralnych nutach i trwałym finiszu. Dla osób, które gustują jednak wyłącznie w czerwonych winach idealne będą te lżejsze z takich szczepów jak cabernet franc znad Loary, lekkie europejskie pinot noir, węgierski portugieser.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl