Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Przepisy na najlepsze domowe likiery idealne na świąteczne prezenty 0
Przepisy na najlepsze domowe likiery idealne na świąteczne prezenty

Świąteczny likier alkoholowy z Kinderkami, czyli mlecznymi czekoladkami Kinder Chocolate.

Przepis na domowy likier. Składniki:

  • 450 ml mleka 3,2%
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 kinder czekolady
  • 40 g cukru
  • 400 ml wódki

Jak przygotować likier z czekoladkami: Kinderki łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dolewamy mleko i śmietankę. Dodajemy też cukier. Podgrzewamy garnek na małym ogniu, ale tak, aby nie doprowadzać do wrzenia. Cały czas mieszamy, żeby masa czekoladowa się nam nie przypaliła. Podgrzewamy i mieszamy tak długo, aż czekoladki się dokładnie rozpuszczą. Gdy to się stanie, zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jeśli na powierzchni utworzy się gruby kożuch, ściągamy go i wyrzucamy. Gdy zawartość garnka się wystudzi, dolewamy odmierzoną ilość wódki i wszystko razem mieszamy. Teraz likier mamy już gotowy. Przelewamy go do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na jakiś czas do lodówki. Wyszło nam prawie półtora litra pysznego, aksamitnego likieru. Dzięki zmniejszeniu ilości cukru powstał trunek nieprzesłodzony dla amatorów deserowej czekolady. Nasz likier ma około 15 procent zawartości alkoholu. I naprawdę świetnie smakuje!

Nutellowa rozkosz – czyli domowy likier z Nutelli

Idealna rozkosz dla podniebienia gotowa dosłownie w kilka chwil, a zadowoleni degustatorzy gwarantowani! Składniki do przygotowania:

  • 1 szklanka Nutelli
  • niecała szklanka mleka 2%
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ szklanki wódki
  • ¾ szklanki śmietany 30%

Przepis krok po kroku: W garnku na małym ogniu podgrzewamy wszystkie składniki oprócz wódki, ciągle mieszając drewnianą łyżką. W garnku mamy: mleko, śmietanę, cukier i Nutellę. Jak tylko zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Od czasu do czasu warto przemieszać. Teraz dodajemy wódkę i energicznie mieszamy wszystko razem. Przelewamy do super butelek i wkładamy do lodówki, żeby smaki się połączyły. Podawać w kieliszkach i opcjonalnie udekorować kolejnymi pysznościami! Opcjonalnie, do dekoracji: pokrojone orzechy laskowe, wiórki czekolady, syrop czekoladowy.

Likier karmelowy

Likier Słony Karmel od samego początku uwodził podniebienia wytrawnych smakoszy. Na pewno wielu z Państwa słyszało o tzw. słodko-słonym likierze, ale zapewne nie każdy miał okazję skosztować tego niewątpliwie wykwintnego trunku. Wychodzimy więc naprzeciw tym, którzy nie mieli jeszcze możliwości degustacji tej wybitnej symfonii smaków. Poniżej prezentujemy prosty przepis na Ambroziak XXI wieku. Składniki:

  • 1 puszka masy korówkowej kajmak,
  • 1 szklanka mleka (250 ml),
  • 1 szklanka śmietanki 30% (250 ml),
  • 1 – 2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 0,5 l wódki.

Przepis: Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy śmietankę oraz kajmak. Umieszczone w naczyniu komponenty podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając aż do połączenia składników. Kiedy wszystkie składniki połączą się już, tworząc jednolity płyn, ściągamy naczynie z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu uzyskany płyn łączymy z wódką, również cały czas mieszając, otrzymując w ten sposób tzw. karmelówkę. Następnie rozcieramy sól na drobny pył, np. w moździerzu i dodajemy ją do naszego likieru, dokładnie mieszając. Otrzymany w ten sposób likier przelewamy do butelki i umieszczamy w lodówce na około godzinę w celu przegryzienia się całości. Bezpośrednio przed spożyciem należy dobrze wstrząsnąć butelką z przelanym do niej trunkiem.

Likier krówkowy

Likier krówkowy to bardzo popularny trunek, do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilka 3 składników. Idealnie sprawdzi się przy spotkaniu ze znajomymi, na święta, sylwestra, a także jako prezent dla najbliższych. Jest obłędnie pyszny w smaku, delikatny. Jeśli lubicie takie słodkie, domowe likiery, to myślę, że ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Likier krówkowy- składniki na około 800 ml likieru:

  • 250 g cukierków krówek
  • 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 300 ml czystej wódki

Wykonanie: Do garnka wlać mleko skondensowane niesłodzone, dodać krówki pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko razem podgrzewać, żeby krówki się rozpuściły. Należy mleko z krówkami ciągle mieszać rózgą, żeby cukierki nie przypalały się na dnie garnka. Gdy krówki już się rozpuszczą, garnek odstawić na około 30 minut, do wystudzenia. Po tym czasie ciągle mieszając masę w garnku rózgą kuchenną stopniowo wlewać 300 ml czystej wódki. Likier dobrze wymieszać. Przelać go do butelki, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Likier krówkowy najlepszy jest po około 3 dniach stania w lodówce.

Przepis na domowy likier czekoladowy

Likier czekoladowy to bardzo prosty w przygotowaniu domowy alkohol, dzięki któremu możemy zaskoczyć swoich gości na świętach, domówce czy spotkaniu w gronie najbliższych. Likier czekoladowy zasmakuje wszystkim fanom słodkich alkoholi. Składniki:

  • 180-200 ml spirytusu 96%
  • 1 l mleka 3,2%
  • 250 g kakao
  • 2,5 szklanki cukru

Wykonanie: Do naczynia z grubym dnem wlej mleko. Dosyp kakao i cukier, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, regularnie mieszając. Ostudź masę. Dolej spirytus. Całość rozlej do mniejszych butelek, szczelnie zamknij. Odstaw na minimum 2 tygodnie. Zamiast kakao można użyć czekolady. Czas gotowania masy można przyspieszyć, sięgając po mleko skondensowane (w proporcji 200 ml słodzonego i 200 ml niesłodzonego). Fani wanilii mogą w czasie gotowania się masy dosypać łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

Domowy likier kokosowy

Słodki, gęsty likier ma wielu zwolenników. Amatorzy tego trunku często wykonują go samodzielnie. W jaki sposób? Przedstawiamy sprawdzony przepisy, jak prosto i szybko zrobić domowy likier kokosowy. Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 0,5 l czystej wódki 40%
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego

Wykonanie: Wiórki kokosowe wsyp do szczelnego, zamykanego pojemnika (np. słoika) i zalej wódką. Odstaw na noc. Bardziej intensywny i aromatyczny trunek uzyskasz po odczekaniu 3-4 dni. Jeżeli po tym czasie wiórki wchłoną cały alkohol, to dolej trochę zwykłego mleka i odstaw na kolejne 2-3 godziny. Wiórki nasączone wódką odciśnij np. przez gęste sito, gazę lub materiał tetrowy. Wódkę przelej do butelki, dolej 2 puszki mleka, całość dokładnie wymieszaj. Zakręć butelkę zakrętką lub zatkaj korkiem. Likier najlepiej smakuje schłodzony, więc najlepiej odstawić go do lodówki.

Domowy likier z białej czekolady- to prawdziwe niebo w gębie.

Jest bardzo wyrazisty, słodki, ale nie mulący, wręcz idealny. Świetnie sprawdzi się na domowe uroczystości, a szczególnie na święta. Taki domowy likier z białej czekolady to także świetny dodatek do kawy, lodów, czy innych domowych deserów. Jest delikatny i rozgrzewający. Idealny na zimowe wieczory. Jak zrobić likier z białej czekolady? Okazuje się, że bardzo prosto. Cały proces przygotowania tego domowego smakołyku wcale nie jest skomplikowany. Potrzebujemy zaledwie kilku składników, a są nimi: biała czekolada, mleko skondensowane, wódka oraz ekstrakt waniliowy, który możecie pominąć, jeśli nie posiadacie go w swoim domu. Wystarczy rozpuścić czekoladę z mlekiem skondensowanym, a następnie przestygniętą mieszankę połączyć z wódką. Nic prostszego prawda? A jakie to dobre! Składniki:

  • 200 g białej czekolady
  • 530 g mleka skondensowanego
  • 400-500 ml wódki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie: Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w garnku z grubym dnem. Następnie wlewamy mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy, jeśli posiadamy. Garnek umieszczamy na małym gazie, cały czas mieszając do momentu, aż czekolada nam się rozpuści. Nie gotujemy. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy do przestygnięcia. Do chłodnej masy cienkim strumieniem wlewamy wódkę, cały czas mieszając. Możecie do tego zabiegu użyć blendera zamiast zwykłej łyżki. Gotowy likier przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki.

Nalewka domowej roboty to wyjątkowy wyrób, który powstaje z tajemnej receptury, pozwalającej na uzyskanie wyrafinowanego smaku. Domowe nalewki wykonane własnoręcznie wymagają odpowiedniej oprawy lecz tak przygotowane beda odpowiednim podarunkiem np. na świeta. Tradycja wytwarzania nalewek sięga już wielu lat, a receptury tych trunków wciąż powielane są przez kolejne pokolenia. Każdy z prezentowanych przepisów na nalewki, zapakowana w piękną butelkę, idealnie nadają się na elegancki prezent dla bliskiej osoby. Stwórz coś wyjątkowego dla bliskich osób i podaruj im to, co najlepsze!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl