Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Najlepsze wiosenne nalewki. Jak zrobić i na co pomagają? 0
Najlepsze wiosenne nalewki. Jak zrobić i na co pomagają?

Wpływ nalewek roślinnych na organizm człowieka

Owoce, liście, pędy, korzenie, kwiaty zawierają w sobie wiele prozdrowotnych związków, a są to między innymi:

  • witaminy,
  • minerały,
  • sole mineralne,
  • kwasy organiczne,
  • olejki eteryczne,
  • garbniki,
  • glikozydy,

Wszystkie te związki przedostają się do nalewki podczas procesu ekstrahowania, czyli wyodrębniania z roślin drogocennych składników za pomocą alkoholu czy cukru, zostają one zakonserwowane i nie ulegają rozpadowi przez długi czas. Alkohol w tym procesie wzmaga lecznicze działanie roślin dzięki niemu nalewka długo zachowuje swoją świeżość i przydatność do spożycia i właściwości lecznicze. Alkohol rozszerza naczynia krwionośne, toteż całe bogactwo zawarte w nalewce szybko przedostaje się do krwiobiegu. Cukier zaś doskonale konserwuje i podwyższa walory smakowe. Nalewki domowe wspomagają:

  • układ trawienny,
  • układ sercowo-naczyniowy,
  • układ krążenia,
  • niwelują problemy żołądkowe,
  • wspomagają pracę wątroby,
  • działają oczyszczająco, bakteriobójczo,
  • wspomagają leczenie przeziębienia,
  • regulują ciśnienie krwi.

Właściwości nalewki i jej wpływ na zdrowie zależny jest od zastosowanych owoców, kwiatów, pąków lub pędów oraz zawartych w nich składników.

Najlepsze domowe nalewki na wiosnę- sprawdzone przepisy na nietypowe nalewki

Nalewka z pędów sosny

Wiosenna nalewka z pędów sosny jest od wieków stosowana jako lekarstwo na infekcje górnych dróg oddechowych. Igły i pąki sosnowe to elementy drzewa, w których kryje się wiele cennych dla zdrowia substancji działają one zarówno wykrztuśnie, jak i przeciwzapalnie. Pędy sosny zawierają witaminę C, garbniki, sole mineralne oraz kwasy żywicze.

Jak zrobić wiosenną nalewkę z pędów sosnowych? Włóż zebrane pędy sosny do słoika i zalej je alkoholem. Zakręć naczynie i pozostaw je w suchym miejscu na cztery tygodnie, w tym czasie składniki przejdą proces maceracji. Zlej gotowy nalew do naczynia, a do pędów dodaj miód i sok z cytryny. Po upływie tygodnia miód powinien całkowicie się rozpuścić. Przelej powstały syrop do słoika i dolej do niego wcześniej uzyskaną miksturę. Ciesz się wybornym i leczniczym smakiem nalewki.

Nalewka jodłowa

Jodła to jeden z najczęściej spotykanych gatunków drzew w lasach iglastych. Charakteryzuje się wysoką zawartością olejków eterycznych oraz bardzo aromatycznej żywicy. Jodłowy alkohol można z powodzeniem stosować na kaszel i podrażnione gardło. Nalewka ta powinna być spożywana w ilości jednej łyżeczki trzy razy dziennie.

Wiosenna nalewka z jodły wymaga zalania wódką lekko zwiędniętych pędów wraz z igłami. Składniki roślinne powinny być całkowicie zanurzone pod taflą alkoholu. Poddaj miksturę procesowi maceracji w chłodnym miejscu. Po upływie siedmiu dni płyn jest gotowy do przefiltrowania. Przelej go do sterylnego słoja i odstaw na pół roku w chłodne miejsce.

Miętówka czyli nalewka z liści mięty- iście orzeźwiający smak

Nalewka miętowa to jedna z nalewek, którą robimy na spirytusie, a przez to jest dość mocna. Ma piękny zielony kolor i choć trunek jest dosyć mocny, to wyczuwamy w nim orzeźwiający smak mięty. Jeśli nalewka jest za mocna, można dodać więcej wody. Miętę zbieramy przed kwitnieniem. Najlepsza pora dnia to poranek, gdy już rosa zejdzie.

Składniki:

  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • garść liści mięty
  • 0,5 l spirytusu

Przygotowanie: Zagotowujemy wodę z cukrem, studzimy lekko i w słoju zalewamy nią liście mięty. Gdy całkowicie ostygnie, dolewamy spirytus. Po czym odstawiamy na 3 doby. Po tym czasie przecedzamy, dolewamy około 200 ml wody (lub więcej jeśli chcemy lżejszą nalewkę) i znów odstawiamy na 3 dni, aby składniki się dobrze połączyły. Zlewamy do butelki. Nalewka jest gotowa do picia, ale z czasem robi się coraz lepsza. Miętówka ma działanie rozkurczowe, pomocna więc może być w bólach miesiączkowych, a także w napięciowych bólach głowy. Lekkie działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne miętówki pomaga też ukoić bóle stawów.

Nalewka z pokrzywy

Pokrzywa jest rośliną bogatą w witaminy i składniki mineralne. Najczęściej wykorzystuje się ją w postaci zioła o właściwościach oczyszczających. Nalewka z pokrzywy wspiera proces oczyszczania organizmu i pomaga w detoksykacji. Oznacza to, że organizm z pomocą nalewki z pokrzywy o wiele łatwiej i szybciej pozbędzie się zanieczyszczeń i toksyn. Odbycie takiej kuracji pozytywnie wpłynie na zdrowie fizyczne oraz psychiczne. Dodatkowo, wspomoże układ nerwowy, niwelując objawy stresu i zmęczenia. Pokrzywa ma pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego. Często sięgają po nią osoby, które cierpią na dolegliwości związanie z nieprawidłowym trawieniem. Regularne picie nalewki z pokrzywy reguluje apetyt, przyśpiesza trawienie i chroni wątrobę. Doraźnie pokrzywę można stosować w przypadku przewlekłej i silnej biegunki oraz podczas leczenia nieżytu żołądka. Substancje zawarte w pokrzywie wspomagają odprowadzanie złogów żółciowych i dzięki temu układ trawienny lepiej się oczyszcza. Jedna łyżka nalewki z pokrzywy dziennie jest w stanie regulować pracę serca oraz wpływać na ciśnienie tętnicze.

Jak zrobić nalewkę z liści pokrzywy?

Zbieramy około 300 g pokrzyw, najlepiej zrobić to w maju, kiedy mają one młode, zdrowe i soczyste liście. Kolejnym krokiem będzie sparzenie pokrzywy i posiekanie jej na niewielkie części. Wrzucamy pokrzywę do słoika, najlepiej o pojemności ok. 2-3 l. Zalewamy pokrzywę wódką i odstawiamy w ciemne miejsca na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie dokładnie przecedzamy powstały roztwór i odstawiamy znów na minimum. 24h. Nalewka jest gotowa do spożycia.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez to jeden z najpopularniejszych krzewów w polskich ogródkach. Jego kwitnienie przypada na przełom maja i czerwca to właśnie wtedy warto zbierać surowiec na domową nalewkę. Alkoholowy napar przynosi ulgę w przewlekłych zaparciach i stanach podgorączkowych. Wykazuje on również właściwości moczopędne i oczyszczające organizm.  Do przygotowania wiosennej nalewki z czarnego bzu potrzebujesz jego kwiatów, wódki, cukru, cytryny oraz wody. Dokładnie umyj i wysusz kwiaty, które zalejesz syropem na bazie wody, cukru oraz cytryny. Tak przygotowane składniki odstaw w słoneczne miejsce na dwa tygodnie. Po przefiltrowaniu zalej je wódką i wymieszaj. Rozlej nalewkę do butelek i trzymaj w chłodnym miejscu. Przewagą alkoholu na bazie czarnego bzu jest to, że można spożywać go od razu po rozlaniu.

Podsumowując

Własnoręczne przygotowanie nalewki przynosi wiele satysfakcji, ale również charakteryzują się właściwościami prozdrowotnymi. Jeśli zagłębimy się w tematykę nalewek roślinnych to okazuje się, że nalewki można przygotować praktycznie ze wszystkich roślin zarówno rosnących dziko, ogrodowych, jak i domowych. Do wykonania nalewek można stosować  kwiaty, liście, pędy, owoce, korę oraz korzenie to dzięki nalewkom otrzymujemy bogactwo dobroczynnych składników, z których możemy korzystać cały rok. Spożywajmy nalewki nie tylko w czasie niedomagań czy choroby, ale na co dzień, również profilaktycznie, także w kuchni dodając niektóre do potraw. Delikatne roślinne działanie wspomoże nasz układ immunologiczny, dostarczy wielu witamin i minerałów, wyposaży nasz organizm w życiodajne, naturalne składniki poprawiające zdrowie i urodę.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl