Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Jakie wina na świąteczny stół? 0
Jakie wina na świąteczny stół?

Na co zwrócić uwagę, wybierając wino na Wigilię?

Wino na święta, tak jak na każdą inną okazję, powinno przede wszystkim pasować do serwowanych potraw i do indywidualnych upodobań. Mimo że grudzień kojarzy się nam raczej z grzańcem czy pikantnymi, rozgrzewającymi winami czerwonymi, do dań tradycyjnie znajdujących się na świątecznym stole bardziej sprawdzi się wino białe lub różowe. W ten sposób dodasz wigilijnym potrawom lekkości.

Jakie wino powinno się znaleźć na świątecznym stole?

Większość z nas spędza święta przy suto zastawionych stołach, na których pojawiają się przepyszne potrawy. Zapewne to, po jaki trunek sięgniemy podczas świąt, w dużej mierze zależy od naszych indywidualnych upodobań. Święta są raz w roku, dlatego wówczas niektórzy pozwalają sobie na jakąś wyjątkową degustację. Uroczysty obiad warto rozpocząć kieliszkiem wina musującego. Prawdziwie świątecznym winem wysokiej jakości jest oryginalny szampan. Dobrym wyborem będzie także cava lub Prosecco. Wersja wytrawna będzie najbardziej uniwersalna i pobudzi nasze trawienie przed obfitym obiadem. A wykwintności i elegancji całemu posiłkowi na pewno doda butelka dobrego wina. Pamiętajmy, że rady dotyczące łączenia wina z jedzeniem są tylko teorią. Próbujmy różnych połączeń i nie ograniczajmy się do standardowych par, ponieważ sposób przyrządzenia danej potrawy, użyte przyprawy czy dodatki mogą diametralnie zmienić jej smak i pasować do innego stylu wina. Jeśli jednak zależy nam, by zaplanować wszystko „od A do Z” to przydadzą się poniższe wskazówki dotyczące najbardziej popularnych, świątecznych składników. Jednym z tradycyjnych dań, które trafią na świąteczny stół, jest karp, pieczony w miodzie lub smażony w białym winie. Jeśli nie karp, to na pewno inna ryba, na przykład tatar ze śledzia z marynowanymi podgrzybkami, cebulą i ogórkiem konserwowym. Do tej przystawki śmiało możecie zaserwować wytrawnego białego burgunda, ze szczepu chardonnay. Do ryby po grecku, idealnym towarzyszem będzie włoskie wino ze szczepu pinot grigio, świeże i rześkie, przyjemnie owocowe, z długim i wyraźnym finiszem. Do potraw ze śledzi pasuje sherry, grüner veltlinera, lub półwytrawny riesling. Muscat i riesling spätlese możemy połączyć z pasztetem. Duszona kapusta oraz smażone bądź pieczone ryby dobrze komponują się zarówno wytrawnym rieslingiem, jak i wina Tokaj. Wina z regionu Rioja na bazie szczepu tempranillo pasują do potraw z grzybami. Do wołowiny podajmy syrah, cabernet sauvignon i argentyński malbec. W świątecznym menu na pewno pojawi się pieczona kaczka. Jej kruche, a jednocześnie tłuste mięso, jest podawane z różnego rodzaju sosami, niekiedy z owocami, takimi jak jabłka lub pomarańcze. O ich smaku nie wolno zapomnieć, typując butelkę z odpowiednim winem do tej potrawy. Istnieje niezawodne rozwiązanie – klasyka, która zawsze jest w modzie. Dlatego kaczkę łączymy z czerwonym i wytrawnym. Doskonale sprawdzają się wina o owocowym smaku, na przykład czerwone burgundzkie wino ze szczepu pinot noir. Nader trafiony wybór, który z pewnością uatrakcyjni konsumpcję pieczonej kaczki. Nie chcę jednak skupiać się wyłącznie na tym jednym szczepie. Do kaczki można śmiało spróbować włoskie Primitivo di Manduria Riserva. Warto wspomnieć o świątecznej pieczeni, która zagości na wielu stołach. Tu możliwości jest wiele – od pieczeni cielęcej z grzybami, pieczeni wieprzowej z dynią i sosem grzybowym, po klasyczny schab ze śliwką. Taka pieczeń sprawdzi się w towarzystwie szczepu sangiovese. Schab ze śliwką będzie dobrze smakował w towarzystwie z cabernet sauvignon, primitivo i carménère. Do kapusty z grzybami lub do pierogów i wszelkich dań na bazie kapusty warto poszukać win z dobrze zaakcentowaną kwasowością. Będzie ona doskonale współgrała z kwasowością kapusty. Dlatego najlepiej wybierzcie białe wina z Alzacji lub niemieckiego rieslinga. Pasują genialnie. Nie tylko postne pierogi znajdą się na stołach, również mięsne są popularnym świątecznym daniem. Wina deserowe na bazie szczepów muscat i furmint podajemy do makowców, serników i innych świątecznych deserów. To także dobra okazja do wyboru słodkiego wina, takiego jak Tokaj Aszu lub Sauternes z regionu Bordeaux. To świetne wina wyjątkowo bogate w aromaty i złożony smak, które mogą stanowić również deser sam w sobie. Na szczególną uwagę będą zasługiwały też wina wzmacniane – dobrym wyborem może być przykład porto, które z zaprawioną rumem masą makową komponuje się poziomem słodkości i złożonością. Pamiętajmy, że do deserów, ale także do potraw na słodko, takich jak kutia czy kluski z makiem, obowiązkowo powinniśmy zaserwować wino z wyczuwalną słodyczą. Najprostsza zasada mówi, że cukru w winie powinno być więcej niż w deserze, jeśli jednak nie lubimy win wybitnie słodkich, uwzględnijmy fakt, że niższy cukier może częściowo rekompensować niska kwasowość. I odwrotnie – w winie półsłodkim możemy poszukać wyższej kwasowości, aby zniwelować nieco uczucie słodyczy. Obok win białych, spośród których szczególnie polecam metodę Late Harvest, nie mogłabym nie wspomnieć o Porto i absolutnej tradycji australijskich świąt Bożego Narodzenia, czyli musującym Shirazie. Wino to przypomina nieco w stylu Lambrusco – początkowo bardzo wzburzone, po chwili uspokaja się i uwalnia uwodzicielskie aromaty owoców jagodowych i korzennych przypraw. Będzie idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie przyzwyczaili jeszcze podniebień do win całkowicie wytrawnych. Jeśli jednak nie chcemy kupować wielu win bądź też nie wiemy do końca co, znajdzie się na naszym stole, możemy postawić na te bardziej uniwersalne. Wina uniwersalne to wina lekkie, proste, o niskiej zawartości alkoholu i tanin oraz owocowych aromatach, dlatego są szczególnie polecane na rodzinne spotkania, ponieważ będą smakowały niemal każdemu i do każdej potrawy. Wśród białych to chardonnay, sauvignon blanc, riesling, a także polski solaris. Wśród czerwonych to primitivo, pinot noir i sangiovese. Wspominając o winach czerwonych, możemy przygotować również grzane wino. Trunek jest bowiem mocno rozgrzewający, ponadto przygotowany z goździkami i pomarańczą, ma aromatyczny, świąteczny smak. Rodzinny wieczór spędzony przy kubku grzańca z pewnością minie w miłej atmosferze. Jeśli zapraszacie wielu gości na święta, dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie grzanego wina w dzbanku z podgrzewaczem, który na dłużej zachowa odpowiednią temperaturę napoju.

Z całą pewnością większość z wymienionych potraw pojawi się na Twoim stole, dlatego skuś się na zakup różnych win o różnych charakterach. W ten sposób zarówno Ty, jak i Twoi goście będziecie mogli swobodnie wybierać te trunki i dania, które najbardziej odpowiadają Waszym gustom. Pamiętaj również o odpowiednim schłodzeniu win przed podaniem, a gdy już odhaczysz wszystkie punkty z listy obowiązków, rozsiądź się wygodnie za stołem i ciesz świąteczną atmosferą z kieliszkiem doskonałego trunku w dłoni. Na święta Bożego Narodzenia zapewniamy dobre jedzenie i równie dobre wino na świąteczny stół. Nie zapominajmy jednak, że to my tworzymy wyjątkową atmosferę. Zostawmy zatem wszystkie troski i cieszmy się pysznym winem w towarzystwie naszych bliskich.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl