Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Jaki alkohol na grilla? 14
Jaki alkohol na grilla?

 

Alkohol na grilla

Przygotowując grill alkohol, który chcemy podać musi pasować do naszych potraw. Piwo, wino, wódka, whisky, a może drinki? Który alkohol na grilla wybrać? Uważa się, że na grilla lepiej sprawdzają się alkohole niskoprocentowe, takie jak piwa czy wina. Wysokoprocentowe trunki, takie jak wódka czy whisky, niekoniecznie nadają się do gorących, często tłustych dań. Gdy słyszymy słowo grill pierwsze, co przychodzi nam na myśl to piwo. Polacy na popołudnie przy grillu najczęściej wybierają właśnie ten popularny chmielowy napój. Cechuje się ono neutralnością, świetnie komponuje się z wieloma gatunkami mięs, warzyw i ryb. Pasuje zwłaszcza do pieczonych kiełbasek, boczku, kaszanki. Piwo idealnie orzeźwia w upalne dni, idealnie schłodzone smakuje najlepiej. Na rynku alkoholi znaleźć można bez trudu nie tylko najpopularniejsze marki piwa, znane na całym świecie, ale też wyroby regionalne. Przede wszystkim jednak dostępne są różne gatunki piwa, które różnią się smakiem, kolorem oraz oczywiście zawartością alkoholu. Powoduje to, że każdy może znaleźć najlepsze dla siebie piwo. Najpopularniejsze do grilla są piwa jasne, które posiadają lekką goryczkę i są dość mocne. Pasują do dań z grilla, gdyż są lekkie, w przeciwieństwie do piw ciemnych te warto podawać głównie wtedy, kiedy serwowane potrawy charakteryzują się mniejszą zawartością tłuszczu. Doskonałym wyborem do grilla może też być piwo pszeniczne z dodatkami na przykład kolendry czy imbiru. Wspomaga trawienie. Lepiej zaś nie wybierać piw mocno gazowanych, lagerów. Które w połączeniu z tłustymi pokarmami, mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wybierając piwo na grilla, warto sięgnąć po piwa rzemieślnicze, które mają wiele składników odżywczych i z pewnością będą miłą odmianą dla Twoich gości. Bardzo popularnym piwem na letnie dni jest również piwo typu radler. Cieszą się olbrzymią popularnością w letnich miesiącach. Trzeba przyznać, że żadne inne piwo nie orzeźwia tak, jak te o smaku cytryny czy limonki. Wybierając piwo na naszego grilla możemy również wybrać piwo bezalkoholowe szczególnie to smakowe. Jest coraz bardziej popularne i cieszy się ogromną sławą wśród konsumentów. Z takiego wyboru zapewne ucieszy się damskie grono jak i osoby, które nie mogą spożywać alkoholu. Nie tylko piwo podaje się do grilla. Jaki alkohol na grilla jeszcze podać? Wódka czysta, która jest bardzo często głównym alkoholem na imprezach, niekoniecznie jest dobrym wyborem na grilla. Decydując się na podanie czystej wódki, oczywiście lepszym wyjściem będzie jej wykorzystanie do kolorowych lekkich drinków czy koktajli. Nie każdy z gości będzie chciał spożywać wódkę czystą do grilla. A w upalny, słoneczny dzień nie jest ona dobrym alkoholem do podania. Jeśli jednak chcemy podać na nasz grill alkohol nieco mocniejszy, stwórzmy z niego orzeźwiające smaczne driki które zachwycą naszych gości. Podpowiemy jakie się sprawdzą na tę okazję. Cuba Libre

Klasyczny drink idealny do grilla. Cuba Libre nie jest zbyt skomplikowana, do jej stworzenia potrzeba nam dobrego rumu, coli i limonki.

Składniki:

  • pół limonki
  • 40 ml jasnego rumu
  • 80 ml Coca Cola

Sposób przygotowania: Do szklanki wypełnionej lodem wlej rum, wciśnij ćwiartkę limonki. Dopełnij Colą i zamieszaj. Kolejnym jest Truskawkowa Margarita. Słodko-kwaśny i orzeźwiający drink, czego więcej potrzeba. Idealne połączenie na letnie upały, które kojarzy nam się z relaksem i wypoczynkiem, czyli grillem.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml srebrnej tequili
  • 40 ml puree z truskawek
  • 20 ml soku z limonki
  • 20 ml syropu cukrowego

Sposób przygotowania: Schłódź kieliszek wypełniając go kostkami lodu lub wstawiając do zamrażarki. Przygotuj puree z truskawek 1/3 szklanki. Wyciśnij 20 ml soku z limonki. Następnie do szejkera wlej wszystkie składniki. Uzupełnij lodem i dokładnie wstrząśnij. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość do wcześniej schłodzonego kieliszka. Dla miłośników ginu, proponujemy przygotować drinka na jego bazie z dodatkiem likieru jeżynowego. Do jego wykonania potrzebne nam będą takie składniki:

  • 40 ml ginu
  • 20 ml likieru jeżynowego
  • 20 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu cukrowego

Sposób przygotowania:

Do szejkera wlej kolejno wszystkie składniki. Całość energicznie wstrząśnij, a następnie odcedź do niskiego szkła wypełnionego kruszonym lodem. Ostatnim krokiem do koktajlu doskonałego będzie dekoracja świeżymi jeżynami, ułóż je na wierzchu drinka. Kolejnym świetnym alkoholem na grilla jest wino. Białe wino sprawdzi się do lżejszych mięs, takich jak kurczak czy indyk. Śmiało możesz podać je również do sałatek. Wiele osób delektuje się również deserami podczas grilla. Na ruszt wrzuca się np. banany, truskawki, jabłka. Można podawać je z ciastem lub lodami. Do tego typu dań serwuje się słodkie lub półsłodkie wina, np. węgierski Tokaj. Niektórzy decydują się również na musujące trunki. Do deseru ciekawie sprawdzi się i smakuje idealnie schłodzone włoskie Prosecco. Coraz częściej do menu na grilla wybierane są owoce morza czy ryby. Jeśli na ruszcie wylądują owoce morza, ryby najlepiej sprawdza się wino wytrawne lub półwytrawne białe np. Chardonnay. Uniwersalnym rozwiązaniem będą tu też różowe półwytrawne wina z Hiszpanii lub Francji. Z kolei czerwone wino będzie idealnie komponować się z tłustszymi potrawami, na przykład stekiem czy kaczką.

Jakie wino do wieprzowiny?

Mięsem, które jest popularnie podawane na grilla jest wieprzowina. Steki, karkówka, szaszłyki, schab wieprzowy są najczęściej serwowane na grilla. Jakie wino do wieprzowiny będzie odpowiednie? Łącząc ze sobą dania przygotowane z wieprzowiny z odpowiednim alkoholem, wybór często pada na wino czerwone. Klasyczne, dobrze zbudowane i najczęściej wytrawne. To idealne wino do karkówki, steka z wieprzowiny gdyż są to dosyć tłuste potrawy. Wino czerwone wytrawne jest rozwiązaniem bezpiecznym, pozwalającym na zestawienie z daniami mięsnymi z wieprzowiny. Ponadto czerwone wino do wieprzowiny, z racji, że jest cięższe niż wina białe czy różowe, świetnie wydobywa aromat mięsa. Co jeśli podajemy na grilla schab czy lżejszą wieprzowinę? Jakie wino do wieprzowiny lżejszej wybrać? Delikatne, aromatyczne białe wino pasuje do dań z wieprzowiny w lekkiej formie np. schabu. Nadaje mu orzeźwiającego smaku, przez co potrawy mięsne stają się jeszcze bardziej atrakcyjna. Ważne, by wino podane do wieprzowiny charakteryzowało się wyższą kwasowością. Pamiętajmy, że podając wino do grilla musimy zadbać o odpowiednie dobranie kieliszków i schłodzenie tego alkoholu.

 

Komentarze do wpisu (14)

23 listopada 2022

Bardzo fajny temat, niby jak grill to musi być do tego piwo, a okazuje się że nie koniecznie, dzięki za dobre podpowiedzi!

29 listopada 2022

Tak bo wszystkim grill kojarzy się tylko z piwem, a my grillujemy głównie warzywa i ryby i co wtedy nie mamy chęci na proste piwo. Spoko tekst

30 listopada 2022

Teraz szał na rynku grillowym robią piwa smakowe , moim zdaniem najlepsze co może być do kiełbaski.

1 grudnia 2022

Są osoby, które nie wyobrażają sobie grilla bez alkoholu, więc stanowi on podstawę udanego spotkania.

2 grudnia 2022

Podobno kolejnym świetnym alkoholem na grilla jest wino.

5 grudnia 2022

Moim zdaniem to wino pasuje do grillowanego mięsa czerwonego i pieczonych na grillu serów.

7 grudnia 2022

Mięso i piwo to powszechny duet obecny podczas majówek, pikników i innych okazji, do których używamy grilla i organizujemy grillowanie w gronie rodziny i przyjaciół niestety jako gastrolog musze się nie zgodzić ale na pocieszenie mogę napisać , że wystarczy zamarynować mięso w ciemnym piwie. Badania pokazały, poziom rakotwórczych węglowodorów po 4 godzinach marynowania z ciemnym piwie był aż o 53 proc. niższy w porównaniu do mięsa, które nie było marynowane. Pamiętajcie o tym bo po co się truć.

9 grudnia 2022

Jeżdżę co roku pod namiot i nie wyobrażam sobie, żeby nie palić tam grilla, a wiadomo jak grillo to też piwkoi. I tu pada pytanie: jaki alkohol pasuje do dań z grilla? Większość z nas odpowie od razu tak jak ja, że właśnie piwo. Ale - pod namiotem nie ma możliwości podłączenia lodówki, a ciepłe piwo nie jest ani smaczne, ani orzeźwiające. A jezioro to nie jest górski strumień, w którym woda jest zimna i przyjemnie chłodzi. Za to mocne alkohole takie jak wódka, whisky czy nalewki, nie bardzo nadają się do picia w 30 stopniowym upale. Zostaje więc wino, które nie musi być schłodzone, żeby było smaczne. I to jest mój faworyt numer dwa, awaryjny alkohol na grilla ;)

12 grudnia 2022

Uważam ze lepsze od piwa na grillu jest wino, białe wino lepiej sprawdzi się do lżejszych mięs takich jak kurczak czy indyk. Śmiało będzie też pasować do grillowanych warzyw lub letniej sałaty która będzie dodatkiem do mięs. Natomiast czerwone wino podaję do tłustych mięs, na przykład karczku lub steku. Wam też polecam taką alternatywę.

14 grudnia 2022

Moim zdaniem na taką imprezę jak grill bezkonkurencyjne jest piwo. Są teraz piwa smakowe więc Panie też bez problemu znajda cos dla siebie.

15 grudnia 2022

Grill to chyba nasz narodowy sport. Nic więc dziwnego ze tworzymy do niego jak najlepsze mieszanki przekąsek, zestawy mięs i dobieramy coraz to lepsze alkohole. Samo piwo już nam nie wystarcza bo traktujemy grillowanie jak biesiadowanie. Podoba mi się to.

16 grudnia 2022

Wraz z nadejściem wiosny wielu z nas będzie czyścić grilla i zacznie planować weekendy majowe, które będziemy chcieli spędzić na łonie natury. Założę się, że organizując grilla, jednym z większych kłopotów, jakie macie, jest to, jaki alkohol kupić, aby zadowolić wszystkich gości. Dla tego polecam wam artykuł od taniejhurtowni.pl bo ja sam skorzystam z waszych procentowych poleceń na grilla.

27 grudnia 2022

Moim zdaniem nawet na grillu można podać aperitif, nie jest to nie wiadomo jakie przyjęcie ale fajnie jest rozpocząć je właśnie od lampki orzeźwiającego szampana. Aperitif to grupa alkoholi podawanych tuż po rozpoczęciu przyjęcia w celu rozluźnienia atmosfery i choć grilla robi się za zwyczaj dla najbliższych to warto też o nich dobrze zadbać, przywitać gości oraz pobudzić ich apetytu. Należą do nich wina wytrawne, a także gorzkie lub anyżkowe alkohole.

13 marca 2023

Rodzaj alkoholu na grilla powinien być dopasowany do danej potrawy. Za najpopularniejszy napój na grilla uważa się piwo. Cechuje się ono neutralnością, świetnie komponuje się z wieloma gatunkami mięs, warzyw i ryb. Pasuje zwłaszcza do pieczonych kiełbasek, boczku, kaszanki. Kierujmy się zawsze tym co lubimy najbardziej.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl