Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Jak zrobić drinka z rumem? 0

 

Malibu z kolorowymi dodatkami- czyli słodkie propozycje

Rajski Banan czyli słodkość soku bananowego w połączeniu z egzotyką malibu.

Ciekawe słodkie połączenie o bazie składającej się rumu malibu z odrobiną klasycznego rumu. Dolna warstwa składa się z syropu z czarnej porzeczki, która w raz z sokiem bananowym daje bardzo ciekawy, słodki drink. Dość niespotykane połączenie w drinku, soku bananowego i syropu porzeczkowego. Drink nie jest przesadnie słodki, jeśli nie przesadzimy z ilością syropu.

Składniki:

  • 60 ml malibu rum

  • 20 ml biały rum

  • 150 ml sok bananowy

  • 30 ml syrop z czarnej porzeczki

  • kostki lodu

Przygotowanie:

Do szklanki wlej malibu i rum wraz sokiem bananowym i kostki lodu. Następnie wlej syrop z czarnej porzeczki, który powinien osiąść na dnie, tworząc drugą warstwę. Całość możesz ozdobić kawałkiem banana, bądź truskawki.

 

Połączenie ananasa, pomarańczy z rumem

Przepis oprócz rumu malibu zawiera także klasyczny rum. Mocno wyczuwalny ananas przeplatany ze smakiem pomarańczy - to główny atut tego drinka. Ze względu na uzyskanie większego spienienia polecamy do wykonania przepisu w blenderze.

Składniki:

  • 40 ml biały rum

  • 40 ml malibu rum

  • 80 ml sok ananasowy

  • 80 ml sok pomarańczowy

  • kostki lodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz kostek lodu umieść w blenderze. Po zmiksowaniu dodaj kostki lodu i włącz blender ponownie do skruszenia lodu. Przelej wszystko do szklanki, którą możesz przyozdobić kawałkiem ananasa czy pomarańczy.

 

Drinki z ciemnym rumem

Cuba Libre to klasyka w kategorii drinków z ciemnym rumem.

Drink Cuba Libre świetnie sprawdza się w upalne letnie dni, dzięki mieszance słodkiej Coca-Coli i orzeźwiającej limonki. Do drinka używa się zazwyczaj białego rumu, chodź w ramach modyfikacji można spróbować wersji z ciemnym. Drink ten znajduję się również na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów. Przepis na drink powstał podczas wojny amerykańsko-hiszpańskiej w 1898 roku. Najprawdopodobniej w Hawanie na Kubie. Nazwano go na cześć sprzymierzonych stron USA i Kuby przeciw Hiszpanii, a sama nazwa oznacza "wolna Kuba". Początkowa wersja Cuba Libre złożona była jedynie z rumu i coli, dopiero później urozmaicono ją o limonkę.

Składniki:

  • 50 ml rum

  • 120 ml Coca-Cola

  • 10 ml sok z limonki

  • kostki lodu

Przygotowanie:

Do szklanki Old Fashioned wypełnionej kostkami lodu wlewamy wszystkie składniki i mieszamy. Sok z limonki możemy wycisnąć mudlerem podobnie jak w Mohito. Do szklanki możemy również wrzucić ćwiartkę limonki do ozdoby.

 

Drink Blue Hawaian z ciemnym rumem. Błękitne Hawaje to egzotyczny drink składający się z rumu, soku ananasowego oraz likieru Blue Curaçao. Blue Hawaii wymyślony został w 1957 roku na Hawajach, a jego twórcą jest legendarny barman Harry Yee, który jako pierwszy zaczął wkładać do drinków papierowe parasolki.

Składniki:

  • 40 ml ciemnego rumu,

  • 40 ml likieru lub syropu Blue Curacao,

  • 40 ml mleczka kokosowego,

  • 50 ml soku ananasowego,

  • kilka kropli soku z limonki,

  • kostki lodu

Sposób przygotowania: Do shakera lub szczelnie zamykanego słoiczka wlej 40 ml ciemnego rumu, 40 ml Blue Curacao, 40 ml mleczka kokosowego, 50 ml soku ananasowego i odrobinę soku z limonki. Potrząsaj naczyniem przez kilkanaście sekund, aby płyny się połączyły. Następnie wlej drink do szklanki wypełnionej lodem do ¼ wysokości.

 

Kolejna propozycją jest połączenie ciemnego rumu, szampana,whisky i koniaku. Dość nietypowe, ale smaczne i kuszące połączenie. Chatham Artillery Punch to bardzo ciekawa propozycja na mieszankę, którą możecie przygotować w dużej ilości, jest to bardzo ciekawe połączenie i może się wydawać, że jest nieco mocna lecz po skosztowaniu zmienicie zdanie. Jest to poncz wykonywany w bardzo łatwy sposób i może przekonać do siebie osoby które wcześniej nie przepadały na przykład za mieszankami z whiskey.

Skład:

  • 8 cytryn

  • 500 ml whiskey

  • 500 ml koniaku

  • 500 ml ciemnego rumu

  • 1.5 l szampana

  • 250 g cukru

  • lód

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem będzie wyciśnięcie soku z cytryn, a następnie obieramy cytryny i skórki ugniatamy z cukrem. Odstawiamy na około godzinę i ponownie ugniatamy muddlerem. Dolewamy do skórek z cukrem, sok który wcześniej wycisnęliśmy. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Odcedzamy przez sitko, w celu pozbycia się skórek. Potrzebujemy około 5 litrowy pojemnik w którym przygotujemy całą mieszaninę. Najpierw wrzucamy do niego lód mniej więcej do połowy. Wlewamy sok z cukrem, whiskey, koniak oraz ciemny rum. Całość należy zamieszać, po zamieszaniu wlewamy szampana i kontrolujemy smak naszej mieszanki.

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl