Malibu z kolorowymi dodatkami- czyli słodkie propozycje
Rajski Banan czyli słodkość soku bananowego w połączeniu z egzotyką malibu.
Ciekawe słodkie połączenie o bazie składającej się rumu malibu z odrobiną klasycznego rumu. Dolna warstwa składa się z syropu z czarnej porzeczki, która w raz z sokiem bananowym daje bardzo ciekawy, słodki drink. Dość niespotykane połączenie w drinku, soku bananowego i syropu porzeczkowego. Drink nie jest przesadnie słodki, jeśli nie przesadzimy z ilością syropu.
Składniki:
-
60 ml malibu rum
-
20 ml biały rum
-
150 ml sok bananowy
-
30 ml syrop z czarnej porzeczki
-
kostki lodu
Przygotowanie:
Do szklanki wlej malibu i rum wraz sokiem bananowym i kostki lodu. Następnie wlej syrop z czarnej porzeczki, który powinien osiąść na dnie, tworząc drugą warstwę. Całość możesz ozdobić kawałkiem banana, bądź truskawki.
Połączenie ananasa, pomarańczy z rumem
Przepis oprócz rumu malibu zawiera także klasyczny rum. Mocno wyczuwalny ananas przeplatany ze smakiem pomarańczy - to główny atut tego drinka. Ze względu na uzyskanie większego spienienia polecamy do wykonania przepisu w blenderze.
Składniki:
-
40 ml biały rum
-
40 ml malibu rum
-
80 ml sok ananasowy
-
80 ml sok pomarańczowy
-
kostki lodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz kostek lodu umieść w blenderze. Po zmiksowaniu dodaj kostki lodu i włącz blender ponownie do skruszenia lodu. Przelej wszystko do szklanki, którą możesz przyozdobić kawałkiem ananasa czy pomarańczy.
Drinki z ciemnym rumem
Cuba Libre to klasyka w kategorii drinków z ciemnym rumem.
Drink Cuba Libre świetnie sprawdza się w upalne letnie dni, dzięki mieszance słodkiej Coca-Coli i orzeźwiającej limonki. Do drinka używa się zazwyczaj białego rumu, chodź w ramach modyfikacji można spróbować wersji z ciemnym. Drink ten znajduję się również na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów. Przepis na drink powstał podczas wojny amerykańsko-hiszpańskiej w 1898 roku. Najprawdopodobniej w Hawanie na Kubie. Nazwano go na cześć sprzymierzonych stron USA i Kuby przeciw Hiszpanii, a sama nazwa oznacza "wolna Kuba". Początkowa wersja Cuba Libre złożona była jedynie z rumu i coli, dopiero później urozmaicono ją o limonkę.
Składniki:
-
50 ml rum
-
120 ml Coca-Cola
-
10 ml sok z limonki
-
kostki lodu
Przygotowanie:
Do szklanki Old Fashioned wypełnionej kostkami lodu wlewamy wszystkie składniki i mieszamy. Sok z limonki możemy wycisnąć mudlerem podobnie jak w Mohito. Do szklanki możemy również wrzucić ćwiartkę limonki do ozdoby.
Drink Blue Hawaian z ciemnym rumem. Błękitne Hawaje to egzotyczny drink składający się z rumu, soku ananasowego oraz likieru Blue Curaçao. Blue Hawaii wymyślony został w 1957 roku na Hawajach, a jego twórcą jest legendarny barman Harry Yee, który jako pierwszy zaczął wkładać do drinków papierowe parasolki.
Składniki:
-
40 ml ciemnego rumu,
-
40 ml likieru lub syropu Blue Curacao,
-
40 ml mleczka kokosowego,
-
50 ml soku ananasowego,
-
kilka kropli soku z limonki,
-
kostki lodu
Sposób przygotowania: Do shakera lub szczelnie zamykanego słoiczka wlej 40 ml ciemnego rumu, 40 ml Blue Curacao, 40 ml mleczka kokosowego, 50 ml soku ananasowego i odrobinę soku z limonki. Potrząsaj naczyniem przez kilkanaście sekund, aby płyny się połączyły. Następnie wlej drink do szklanki wypełnionej lodem do ¼ wysokości.
Kolejna propozycją jest połączenie ciemnego rumu, szampana,whisky i koniaku. Dość nietypowe, ale smaczne i kuszące połączenie. Chatham Artillery Punch to bardzo ciekawa propozycja na mieszankę, którą możecie przygotować w dużej ilości, jest to bardzo ciekawe połączenie i może się wydawać, że jest nieco mocna lecz po skosztowaniu zmienicie zdanie. Jest to poncz wykonywany w bardzo łatwy sposób i może przekonać do siebie osoby które wcześniej nie przepadały na przykład za mieszankami z whiskey.
Skład:
-
8 cytryn
-
500 ml whiskey
-
500 ml koniaku
-
500 ml ciemnego rumu
-
1.5 l szampana
-
250 g cukru
-
lód
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem będzie wyciśnięcie soku z cytryn, a następnie obieramy cytryny i skórki ugniatamy z cukrem. Odstawiamy na około godzinę i ponownie ugniatamy muddlerem. Dolewamy do skórek z cukrem, sok który wcześniej wycisnęliśmy. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Odcedzamy przez sitko, w celu pozbycia się skórek. Potrzebujemy około 5 litrowy pojemnik w którym przygotujemy całą mieszaninę. Najpierw wrzucamy do niego lód mniej więcej do połowy. Wlewamy sok z cukrem, whiskey, koniak oraz ciemny rum. Całość należy zamieszać, po zamieszaniu wlewamy szampana i kontrolujemy smak naszej mieszanki.