
Jak odpowiednio przechowywać alkohol
Sposób przechowywania alkoholu ma wpływ na jego właściwości. Każdy z nas ma własne przyzwyczajenia związane z tą kwestią. Niektórzy trzymają butelki w kuchennej szafce, lodówce albo specjalnym barku. Na jakość alkoholowych trunków oddziałuje temperatura, nasłonecznienie, a nawet pozycja przechowywania.
Jaki alkohol przechowywać w lodówce?
Niektóre butelki z trunkami należy przechowywać w lodówce, są to między innymi wina wzmacniane takie jak wermut oraz likiery na bazie śmietanki. Alkohole mocne których zawartość alkoholu jest wyższa niż 40 % mogą być otwarte przechowywane w temperaturze pokojowej jednak muszą być szczelnie zamknięte lub przelane do karafki. Jednak musimy pamiętać, że wódka może być gatunkowa, kraftowa czy też smakowa. W takim przypadku należy otwartą przechowywać w lodówce. Zwłaszcza jeśli w jej składzie są smaki, kolory czy przyprawy.
Czy mocne alkohole mogą się zepsuć?
Alkohole wysokoprocentowe takie jak wódka, whisky, rum, tequilla, brandy czy gin, dzięki zawartości stężonego etanolu, alkohole te nigdy się nie psują, nie pleśnieją, nie powstają w nich niepożądane związki chemiczne odpowiedzialne za wady. Mogą jednak z czasem tracić na jakości. Wraz ze szczelnym zamknięciem butelki na linii produkcyjnej alkohole takie jak wódka, whisky czy rum przestają się starzeć. Co zatem ze szlachetną, kilkudziesięcioletnią whiskey, którą dostałeś od przyjaciela? Te kilkadziesiąt lat spędziła na leżakowaniu w beczce z odpowiednio wyselekcjonowanego drewna, gdzie nabierała aromatu i starzała się pod kontrolą. Dodatkowe lata w oryginalnie zamkniętej butelce nie wpływają na jej jakość. Wódka, gin czy rum przechowywany w chłodnym pomieszczeniu z małym dostępem światła, w oryginalnie zamkniętej butelce nie zepsują się nigdy. Natomiast po otwarciu alkohol wysokoprocentowy swoje pełne walory zachowuje do 24 miesięcy. Nie psuje się on w sensie, w jakim psuje się żywność. Jednak traci jedynie na walorach smakowych i zapachowych, a czasem na mocy.
Wpływ i znaczenie temperatury
Niska temperatura i brak promieni słonecznych ma ogromny wpływ na alkohol. Butelki wypełnione trunkiem powinny znajdować się w miejscu, w którym utrzymuje się chłodna temperatura i nie docierają promienie słoneczne. Konsumpcja nie jest niebezpieczna, ale przechowywanie butelek w ciepłym miejscu wiąże się z szybszym utlenianiem alkoholu i zmianą smaków. To samo dzieje się, gdy butelki mają kontakt z naturalnym światłem. Trzymanie alkoholu w stosunkowo chłodnym miejscu pozwala zachować je na dłużej. Nie bez powodu do przechowywania wina dawniej służyły piwnice, a i dzisiaj, jeśli ktoś ma taką możliwość, przechowuje wino raczej w piwnicy niż w domu. Taki sposób postępowania ma swoje głębokie uzasadnienie. Ciepło może negatywnie wpływać na zawartość butelek, alkohol zawarty w trunkach może pod wpływem ciepła rozszerzać się, a przez to szybciej odparować. Poza tym alkohol w takich warunkach zmienia swój smak.
Jak przechowywać wino? Czy naprawdę im starsze, tym lepsze?
W rzeczywistości popularne powiedzenie zdaje się oddawać jedynie część prawdy. Wina dzieli się na takie, które wraz z wiekiem tracą swoje właściwości, poprawiają je lub utrzymują. Światło, ciepło i zmiany temperatury skracają przydatność wina do spożycia. Aby uniknąć jego szybszego zepsucia, należy przechowywać wino w zimnych, suchych i ciemnych pomieszczeniach. Zepsute wino to przede wszystkim wino kwaśne, o zapachu i smaku octu. Jedną z wad wina jest właśnie powstawanie kwasu octowego w fermentacji octowej, zamiast etanolu w fermentacji alkoholowej. Po otwarciu wino narażone jest na działanie tlenu, który znacznie przyspiesza starzenie tego trunku. Najlepsze walory wino zachowuje przez 3-7 dni od otwarcia, jednak musi być zakorkowane i przechowywane w lodówce. Wina musujące psują się jeszcze szybciej. Wystarczy od 1 do 3 dni, aby straciły swój aromat, a przede wszystkim gaz. Ważna jest również pozycja w jakiej przechowujemy wino. Wino należy przechowywać na boku, tak aby korek nie wysychał, nie kurczył się i nie wpuszczał powietrza. Nie bez powodu winiarze, restauratorzy czy profesjonalni amatorzy wina trzymają swoje butelki na specjalnych stojakach. Jeśli korek stanie się zbyt suchy może zacząć kruszeć i przy otwieraniu jego kawałki mogą wpaść do alkoholu.
Przechowywanie likierów i nalewek
Warunki, w jakich powinny być przechowywane likiery, zależeć będą od ich składu. Te z dodatkiem śmietany należy przechowywać w lodówce i wypić jak najszybciej po otwarciu. Pozostałe rodzaje likierów możemy przechowywać długo i w temperaturze pokojowej. Likiery również zawierają dużo etanolu, co chroni je przed szybkim zepsuciem, ale nie są one tak trwałe jak wódki i whiskey. Ze względu na dodatek różnych składników, np. cukru, barwników, śmietanki szybciej tracą na jakości. Otwarty likier jest najlepszy przez 6 miesięcy od odkręcenia butelki.
A co z nalewkami i likierami domowej roboty, których przygotowanie stało się bardzo popularne w ostatnich czasach. Niestety domowe wyroby alkoholowe są bardziej narażone na zepsucie niż inne trunki, ze względu na warunki, w jakich powstają. Butelki mogą nie być wystarczająco sterylne, z kolei przy rozlewaniu może dochodzić do napowietrzenia. Odpowiednie przechowywanie butelki z nalewką może wydłużyć jej przydatność. Tak samo, jak w przypadku innych alkoholi, nalewki powinny być przechowywane w zacienionym miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa. Trunki te muszą być szczelnie zamknięte korkiem lub nakrętką. Jeśli odpowiednio o nie zadbasz, mogą stać naprawdę długo. Wyjątkiem są wyroby mające mniej niż 20% mocy oraz takie, które w swoim składzie zawierają mleko lub jajko.