Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Grzane wino- co to takiego jak je przygotować? 0
Grzane wino- co to takiego jak je przygotować

Starożytne korzenie grzanego wina

Dzięki pracy historyków i archeologów wiemy, że grzane wino pito już w starożytnym Rzymie. Dawne przepisy nie różniły się znacznie od współczesnych: wino doprawiano miodem, przyprawami korzennymi, czasem także trawą cytrynową, liściem laurowym lub na dworach królewskich kosztownym olejkiem różanym. Tak przygotowane wino spożywano tradycyjnie podczas obchodów rzymskiego święta Niezwyciężonego Słońca, zaadaptowanego później przez chrześcijan jako Boże Narodzenie. Bardzo możliwe, że wraz z datą przejęto także zwyczaj picia grzańca. W średniowieczu grzane wino było trunkiem szlachty i zamożnych mieszczan. Wynikało to z niewielkiej dostępności, a więc i wysokich cen przypraw korzennych. Pierwsze zachowane receptury z tamtego okresu pochodzą z Francji i Hiszpanii. Napój nosił tam nazwę piment ze względu na jego właściwości lecznicze – zalecano go przy problemach z trawieniem i przeziębieniach. Średniowieczny grzaniec składał się z czerwonego wina doprawionego miodem, imbirem, cynamonem, goździkami, czasami pieprzem czy majerankiem, to właśnie z tej receptury wywodzi się bezpośrednio znane nam obecnie grzane wino.

Napój doskonale przyjął się w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Holandii, krajach nordyckich – wszędzie tam, gdzie zima mocno daje się we znaki: gorący alkohol i przyprawy korzenne wspaniale rozgrzewają. W każdym obszarze kulturowym przyrządza się go nieco inaczej. Niemieckie i austriackie Glühwein słodzi się z reguły cukrem zamiast miodu. Tradycyjny w krajach skandynawskich, Finlandii i Estonii glögg wzbogaca się porcją wódki lub akvavitu, a gotowym napojem zalewa się wy porcjowane wcześniej do szklanek bakalie.

Czy grzane wino może być zdrowe?

Zarówno wino grzane bez dodatków, jak i to wzbogacone o goździki, pomarańcze czy miód, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, zwłaszcza jeśli będzie pite z umiarem. Jeśli zachowa się zdrowy rozsądek, organizm odwdzięczy się zwiększoną odpornością, ukojeniem nerwów, poprawieniem pamięci, ale nie tylko. Ciepły alkohol z rozgrzewającymi dodatkami w postaci miodu i imbiru świetnie sprawdzi się jako środek wspomagający walkę z przeziębieniem. Dzięki niemu szybko rozgrzejesz organizm w jesienne i zimowe wieczory oraz poprawisz krążenie krwi. Picie grzanego wina może pomóc pozbyć się uciążliwego bólu gardła, a napój ten polecany jest też do zwalczania kataru i kaszlu pojawiających się w przebiegu przeziębienia, ważnymi składnikami napoju są imbir i cytrusy. Grzane wino ceni się również ze względu na działanie relaksujące i uspokajające. Wypicie szklanki grzańca pozwala pozbyć się uczucia napięcia i rozluźnić mięśnie, a także ułatwia zasypianie.

Regularne picie grzanego wina w małych ilościach jest w stanie pozytywnie wpłynąć na wyniki badań morfologicznych. Taki nawyk może bowiem obniżać poziom złego cholesterolu, a także podwyższać stężenie tzw. dobrego. Zawarte w grzanym winie substancje czynne działają jak naturalny antyoksydant, który pomaga w zachowaniu młodego wyglądu. Elastyczna, jędrna, promienna skóra to tylko jeden spośród wielu pozytywnych działań grzanego wina. Dzięki prozdrowotnemu działaniu można skutecznie wspierać swoje zdrowie w zakresie odporności, pracy układu krwionośnego czy nerwowego.

Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach związanych z alkoholem. Nie wolno łączyć go z wieloma lekami. Bardzo ważne jest także zachowanie zdrowego umiaru i niespożywanie alkoholu zbyt często ani w dużych ilościach.

Najlepsze wino do grzańca

Jakie wina będą najlepsze do grzańca? Na pewno nie te z najwyższej półki cenowej i nie te o bardzo wysublimowanym bukiecie. Bogactwo przypraw przytłumi niuanse smakowe wina, nie ma więc sensu sięgać po trunki o delikatnym smaku, takie jak Pinot Noir lub Gamay. Nie bez znaczenia jest również podgrzewanie wina, które powoduje szybkie ulatnianie się jego aromatów, dlatego idealnym rozwiązaniem będzie dosyć tęgie czerwone wino, np. blend kilku odmian winogron.

Grzane wino a dania

Jeżeli serwujemy grzańca do kolacji to, świetnie sprawdzi się w towarzystwie zapiekanek, pieczonych kiełbasek, wytrawnej tarty z serem i karmelizowaną cebulą lub z klasycznym duetem wyrazistego sera pleśniowego i chrupiących krakersów. Idealnie pasuje również do drożdżowych bułeczek z cynamonem lub korzennych ciasteczek.

Najlepsze przyprawy do grzańca.

Wśród dodatków od lat królują aromatyczne przyprawy, takie jak: cynamon, goździki , imbir, ziele angielskie, kardamon i gałka muszkatołowa. Do grzanego wina można również dodać mocniejsze alkohole, takie jak wódka, brandy, likier, a nawet herbatę, cukier, miód. Mile widziane są też pokrojone owoce, szczególnie cytryny i pomarańcze, cynamon w laskach.

Grzane wino jest napojem w sam raz na październikowe wieczory. Najczęściej robimy je z wina czerwonego, ale białe wino jest równie dobre. Z przyprawami korzennymi, cukrem, działa rozgrzewająco, a zarazem dobrze smakuje.

Przepis na grzane wino z pomarańczą.

Składniki:

  • 2 butelki wytrawnego wina
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • kilkanaście sztuk goździków
  • 4 łyżki stołowe miodu lub cukru (najlepszy będzie brązowy)
  • 1 laska cynamonu
  • 3-4 cm kawałek imbiru
  • 50 g rodzynek

Sposób przygotowania: Pomarańcze i cytrynę kroimy w ćwiartki, imbir kroimy na plasterki. Wino wlewamy do garnka i podgrzewamy na minimalnym ogniu. Po chwili dodajemy wszystkie pozostałe składniki-owoce, bakalie i przyprawy. Gdy wino będzie ciepłe, dodajemy miód (lub cukier). Wino podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez ok.20 minut, tak aby soki i aromaty z owoców i przypraw zdążyły się wydzielić do wina. Pamiętamy, żeby wina nie zagotować! Gotowy trunek od razu podajemy, najlepiej w kamionkowych kuflach lub kubkach (wraz z owocami) lub przelewamy do szklanych kieliszków. Najlepsze są jednak naczynia o grubych ściankach. Przygotowując grzańca, nie trzeba trzymać się ściśle przepisu. Warto eksperymentować z przyprawami, biorąc pod uwagę własne upodobania smakowe.

Grzaniec z białego wina

Do wykonania grzanego białego wina można użyć wina stołowego, półwytrawnego, lub półsłodkiego. Składniki:

  • 2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 plaster pomarańczy
  • garść rodzynek
  • laska cynamonu
  • 4 goździki
  • plasterek świeżego imbiru

A przygotowanie jest już bardzo proste. Wino wlewamy do garnuszka, dodajemy przyprawy i podgrzewamy przez kilka minut, nie gotujemy. Ciepłe rozlewamy do szklanek. Smacznego!

Glögg – czyli tzw. grzane wino po skandynawsku

Glögg, czyli grzaniec po skandynawsku. Przepis na Glögg przywędrował prawdopodobnie ze Szwecji, choć jest bardzo popularny w całej Skandynawii. To niezwykle rozgrzewające grzane wino z dodatkiem brandy lub wódki. Gdy chodzi o przepis – Glogg wymaga od nas wykorzystania składników takich jak:

  • butelka wina,
  • 2 kieliszki wódki,
  • 2 szklanki soku pomarańczowego,
  • Miód (można użyć cukru),
  • rodzynki i migdały,
  • niezbędne są także przyprawy: cynamon, imbir, goździki i kardamon.

Pierwszym krokiem do zrobienia tego grzańca jest przygotowanie wywaru z soku pomarańczowego. 2 szklanki soku podgrzewamy z przyprawami: imbirem, cynamonem, kardamonem i goździkami. Taką mieszankę gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu, a następnie przelewamy przez sitko i łączymy z winem. Na koniec, zgodnie z przepisem na Glogg, dodajemy cukier wedle uznania i 2 kieliszki wódki lub brandy. Całość podgrzewamy i podajemy w niewielkich kubeczkach.

A zatem wiemy już, jak zrobić z grzańca wina czerwonego i białego! Grzane wino ma wiele właściwości prozdrowotnych, zwłaszcza przydatnych w okresach zwiększonej liczby zachorowań. Pamiętaj jednak, że jest to alkohol, dlatego nie można przesadzić z jego ilością. Grzane wino świetnie sprawdzi się w zimowy czy też świąteczny wieczór, czy po aktywnym dniu na stoku narciarskim. Spożywane w niewielkich ilościach rozgrzewa i rozluźnia, a do tego zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości czerwonego wina.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl