
Wino na Święta – podawać czy nie?
Można podawać wino do świątecznej kolacji. Kościół nigdzie nie zakazuje spożywania alkoholu w czasie wieczerzy wigilijnej czy tuż po niej. Wypicie kieliszka ulubionego trunku do kolacji nie jest zatem grzechem, ale już nieumiarkowanie w piciu tak. Dlatego najważniejsze jest, aby zachować umiar. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest podanie lampki wina do kolacji. To jeden ze słabszych alkoholi, który świetnie pasuje do okazji.
Jakie wino postawić na wigilijnym stole?
Przyjęło się, że do tradycyjnych dań wigilijnych gdzie przeważają ryby podaje się białe wino najlepiej wytrawne. Teoretycznie zamiast wytrawnego wina białego można by postawić na stół ciut słodszy gatunek półwytrawny, lecz stosując się do charakteru postnego wina, powinniśmy wybrać wino wytrawne. Wino wytrawne pobudza soki trawienne i sprzyja przemianie materii, a zatem kolacja wigilijna powinna być dla nas, a w zasadzie dla naszego żołądka, mniej "uciążliwa". A wiadomo, że w trakcie kolacji wigilijnej stół jest suto zastawiony i nie żałujemy sobie jedzenia. To jednak nie zawsze się sprawdza. Duszona kapusta oraz smażone bądź pieczone ryby dobrze komponują się zarówno wytrawnym rieslingiem, jak i furmintem. Wina z regionu Rioja na bazie szczepu tempranillo pasują do potraw z grzybami. Często dania wigilijne są ciężkie i aromatyczne, zatem warto postawić na stole również wino różowe oraz tokaj. Tokaj idealne sprawdza się do dań takich jak jak makowiec, kluski z makiem czy ciasta z rodzynkami. Z kolei do świątecznego piernika dobrze podać wino czerwone, można pokusić się nawet o grzańca z dużą ilością przyprawy korzennej. W wielu domach chociaż nie ma zakazu to według dawnych tradycji zakaz picia alkoholu obowiązuje do pasterki, i dopiero po powrocie z kościoła z chęcią sięgają po coś na rozgrzanie. I wtedy najlepszym pomysłem jest podanie w takiej sytuacji grzanego wina. Trunek jest bowiem mocno rozgrzewający, ponadto przygotowany z goździkami i pomarańczą, ma aromatyczny, świąteczny smak. Rodzinny wieczór spędzony przy kubku grzańca z pewnością minie w miłej atmosferze. Jeśli zapraszacie wielu gości na święta, dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie grzanego wina w dzbanku z podgrzewaczem, który na dłużej zachowa odpowiednią temperaturę napoju.
Uniwersalne wino na Wigilię- kiedy i ile podawać?
Jeśli jednak nie chcesz kupować wielu win, a chcesz kupić jedno wino, wybierz na wigilijną wieczerzę wino półwytrawne, białe. Należy je podawać w temperaturze 8 -10 stopni Celsjusza, w kieliszkach z małą czaszą i długą nóżką, które najczęściej przyjmują kształt tulipana. Krawędzie kieliszka zwężają się ku górze, co ma zachować aromat wina na dłużej. Wino białe wlewamy maksymalnie do połowy kieliszka. Wino podajemy na stół od początku kolacji wigilijnej, wraz z 12 daniami. Dobre maniery nakazują, aby to pan domu częstował gości alkoholem i każdemu nalewał trunek do kieliszków. Świąteczny stół wymaga wyjątkowej oprawy, dlatego warto zadbać również o odpowiednie kieliszki do wina. Nie trzeba jednak od razu kupować kilku, do danego rodzaju wina. Wystarczy nam jeden rodzaj kieliszków ze średniej lub wyższej półki cenowej, z cienkiego szkła i szeroką czaszą, ponieważ właściwie każde wino potrzebuje nieco miejsca, aby uwolnić swoje aromaty. Pamiętajmy również, by kieliszek z winem trzymać za jego dolną część – nóżkę lub stopkę. Podgrzewanie go dłonią zmieniana niekorzyść walory smakowe napoju. Ze względów higienicznych pamiętajmy również,by nalewając wino do kieliszka nie dotykać butelką do szkła.
Wina białe i różowe powinniśmy wcześniej schłodzić, natomiast czerwone otwórzmy kilka godzin przed konsumpcją, by uwolnić i wzmocnić aromaty oraz smaki. Jednak, gdy nie ma już na to czasu, możemy np. przelać wino z butelki do karafki i włożyć do lodówki na ok. 20 minut przed podaniem. Jeżeli podczas jednego spotkania pijemy różne wina, zacznijmy od wytrawnych, białych i kończmy na ciężkich czerwonych lub deserowych. W ten sposób unikamy mieszania smaków i czerpiemy większą przyjemność ze smakowania każdego z nich. Pomijając kilka wyjątków, wina wyraźnie słodkie podajemy pod koniec spotkania samodzielnie lub do deseru.
Krysia
Znam jednak przynajmniej kilkanaście domów gdzie wino na wigilijnym stole jest obecne. Tradycja ewoluuje, zmienia się, tak jak dziś nikt nie wymaga by być takim konserwatystą.
Armani
Z tego co wiem kościół nigdzie nie zakazuje spożywania alkoholu w czasie wieczerzy wigilijnej czy tuż po niej. Wypicie kieliszka ulubionego trunku do kolacji nie jest zatem grzechem. Dlatego najważniejsze jest, aby zachować umiar. Dobrym rozwiązaniem jest podanie lampki wina do kolacji, każdy będzie zadowolony i nikogo tym nie urazimy. Wybierajmy to co lubimy najbardziej i to co będzie pasować do ciężkich wigilijnych potraw. Jak nie lubimy wina to możemy zdecydować się na likier lub jakąś dobrą nalewkę też będzie doskonale pasować do posiłków i pomoże w trawieniu.
Luna
Wino na wigilię - to temat, który od połowy grudnia właściwie nie schodzi z nagłówków branżowych serwisów i mojej łącznie, a pomimo tego, ze każdy ma na ten temat swoją teorię to wciąż budzi wiele kontrowersji i niedomówień. I choć z pozoru wydaje się być łatwy i odpowiedzi można by udzielić w dwóch zdaniach, to odpowiedź będzie niepełna. I to z przynajmniej kilku powodów, a jednym najważniejszym jest to Z KIM BEDZIEMY JEŚĆ TĄ WIGILLIĘ. I uważam ze na tym się powinniśmy skupić a wszystko pójdzie już wtedy z górki.
Sandra
Czy można podawać wino na Wigilię? no co za pytanie, rozumiem gdybyście mieli rozterkę czy podać mięso ale alkohol? ;) Wino wytrawne sprzyja przemianie materii, dlatego jest jak najbardziej zalecane podczas wigilijnej kolacji, kiedy stół jest bogato zastawiony różnymi postnymi potrawami. Jeśli zdecydujesz się na wino białe wytrawne to należy je podawać schłodzone w temperaturze 8-10 stopni Celsjusza. Może lepszy byłby temat jaki alkohol podać do jakiej potrawy, lub dwanaście alkoholi do kolacji wigilijnej. ;)
Olka
Moim zdaniem uczczenie bożo nardzeniowej kolacji lampka dobrego wina to nic złego, wręcz przeciwnie pomoże nam na trawienie. Nie bądźmy pruderyjni niech każdy żyje po swojemu i świętuje też po swojemu. Jak teraz można jeść mięso na wigilię to czemu nie można by było napić się jakiegoś alkoholu. Ja u was zamówiłam i wina i whisky na prezenty i na kolację bo i tak mam dużo zakupów do zrobienia, a tu mam dostawę do domu i mogę odhaczyć punkt z listy świątecznych zakupów.
Miczu
Pewnie ile rodzin tyle w Polsce zestawów dań wigilijnych. Coś z domu jej, coś z domu jego. Wszystko się miesza, ewoluuje. Do tego tradycja regionalna. Ponieważ nie ma jednej, polskiej wigilii nie da się wskazać jednego wina które będzie pasowało do każdej z kolacji. Powiem więcej, nie da się stworzyć jednego uniwersalnego zestawu win. Ja od siebie mogę polecić z całego serca wina takie jak: Oedoria Cremant de Bourgogne Pur Chardonnay jako aperitif, Póżniej Tokaj Nobilis Susogo Furmint i na finisz kolacji polecam Vinarstvi Sovis Tramin Cerveny trochę nie znane ale dobre na trawienie.
Kristina
Uważam że ze względu na post obowiązujący w Wigilię należy dostosować wino do podawanych na kolacji potraw tak aby zachować umiar i celebrować ten podniosły dzień, a nie chamsko się upić. Nie może być ono słodkie i nie powinno zawieraj dużej ilości alkoholu. Najczęściej pojawiającą się potrawą na wigilijnym stole są oczywiście ryby i myślę że warto do nich dostosować wino. Lub postawić takie które podamy po kolacji, czerwone jedno z tych które najlepiej wpłynie na trawienie.
Mycka Antek
Czy podawać wino na święta? Tradycja w każdym domu czy rejonie Polski może się różnić, dlatego samemu należy podjąć decyzję. Nawet jeśli nie jesteś zwolennikiem alkoholu przy wigilijnym stole, pamiętaj, że święta trwają znacznie dłużej niż sama kolacja wigilijna. Dobrze więc wyposażyć się w wino, które będzie pasowało do pozostałych dań z Wigilii i grzecznie zapytać wspólnie świętujących domowników czy nie będzie im przeszkadzać jak jedno otworzymy ;)
Jadzia
U mnie w domu od kąt pamiętam było wino do kolacji, czasem dziadek przynosił nawet swoje pędzone i było wyśmienite. Babcia miała kryształowe kieliszki, zawsze się nimi chwaliła to była chyba zdobycz po wojenna i degustowali się tym winem do kolacji. Magiczne wspomnienia i cudowny czas. Teraz wino do kolacji wigilijnej traktuję jak coś normalnego.
Monika
Czy można podawać wino na Wigilię? U mnie w domu przyjęło się, że do tradycyjnych dań wigilijnych (gdzie przeważają ryby) podaje się białe wino. To jednak nie zawsze się sprawdza. Często dania wigilijne są ciężkie i aromatyczne, zatem warto postawić na stole również wino różowe oraz tokaj! Jeśli lubicie wino wytrawne to dobrze żeby było tez czerwone, przysłużycie się sercu i wątrobie.
anna
Czy można podawać wino na Wigilię oczywiście, że tak a nawet trzeba bo nie ma nic lepszego na trawienie ciężkich wigilijnych potraw jak dobre wytrawne winko lub koniaczek.