Cava Rigol
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Wino powstałe z odmian Macebeo, Parellada i Xarel.Io - bardzo charakterystycznych dla obszaru, gdzie jest produkowane.
Produkcja odbywa się według tradycyjnych metod. Druga fermentacja zachodzi w butelkach w piwnicach w temperaturze nie przekraczającej 15 stop. C, tak by uzyskać niewielkie i trwałe bąbelki. Ma to miejsce w całkowitych ciemnościach przy zachowaniu ciszy przez co najmniej 12 miesięcy. Wino to posiada zielono żółtawy kolor, czysty i lśniący. W zapachu bardzo aromatyczne, świeże z nutką owocową. W smaku świeże i orzeźwiające, świetnie zbalansowane między słodyczą i kwasowością. Wino jest rekomendowane do serów, deserów, słodkiego ciasta oraz jako aperitif. Podawać bardzo schłodzone do temperatury 5-6 stop. C.
Basiura
Cava Rigol to mój ulubiony aperitif.
Lania
Wino Cava Rigol najlepiej podawać schłodzone do temperatury 14-18°C. Czasem kupuję je, gdy mam ochotę na wytrawne wino ze względu na dobrą cenę.