Wino czerwone to najbardziej klasyczny rodzaj wina znany od wieków na całym świecie. Zawdzięcza swój kolor ciemnym winogronom, z których jest wytwarzane.
Altuzarra Navarra Tinto
Winnica - Reino de Altuzarra, region Navarra, Hiszpania
Winogrona pochodzą z winnic Navarry "Ribera Alta" i "Baja Montana".
Winnice położone są na wysokości od 400 do 500 metrów, na wapiennych glebach.
Dojrzewało w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego przez 2 miesiące. Posiada intensywny czerwony kolor oraz aromat czerwonych owoców, lukrecji z nutą przypraw. W smaku eleganckie o dobrej strukturze oraz owocowym zakończeniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Cape Vale Cabernet Shiraz Merlot
W winie tym mieszają się aromaty leśnych owoców z chłodniejszego regionu Pemberton/Frankland oraz nieco cieplejszego regionu Geographe.
Składa się ono w 50% z Cabernet Sauvignon, w 25% z Shiraz i 25% z Merlot. Wino to ma wyrazisty, owocowy smak i pełny, mocny bukiet owoców leśnych, lukrecji, czekolady i cedru. Dojrzewało w baryłkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez okres 12 miesięcy. W smaku jest pełne i złożone.
Doskonale uzupełnia dania z grilla, gulasz i dania typu curry.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Chianti Nobili
Pochodzące z Włoch o soczystym rubinowoczerwonym kolorze i pełnym, zharmonizowanym, aromatycznym smaku. Doskonałe do pieczeni i czerwonych mięs.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Coonawarra Cabernet Sauvignon
Wino to pochodzi z regionu Coonawarra, znanego z doskonałej gleby, chłodniejszego klimatu i wspaniałych win typu Cabernet. Należy do win Super Premium. To aksamitne, okrągłe i pełne strukturalnie wino cechuje ciemno-fioletowa barwa z odcieniem niebieskim. Aromat czarnej porzeczki dominuje nad czekoladowym posmakiem. Doskonale wyważona tanina oraz charakterystyczny aromat lukrecji i papryki, tworzy bardzo eleganckie wino o długim wykończeniu. Po 12 miesiącach dojrzewania w baryłkach z francuskiego i amerykańskiego dębu jest gotowe do spożycia.
Wino to podkreśla smak wołowiny oraz dziczyzny.
Nagrody:
Srebrny Medal - XV Konkurs Winiarski - Warka 2006r.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Durius Concordia Tempranillo
Region winiarski Rioja
Wino, które oddaje potencjał jednego z mniej znanych regionów Hiszpanii. Wyprodukowano je w nowej ultranowoczesnej winnicy w Hacienda Unamuno, gdzie do starzenia wina używa się nowych dębowych beczek. Oceniony przez czołowych międzynarodowych dziennikarzy winiarskich jako jedno z najbardziej ekscytujących nowych win ostatnich czasów. Granatowy kolor z jaśniejszym rubinowym brzegiem. W nosie intensywny owocowy posmak z nutą przypraw. Idealne do mięs, makaronów, sosów pomidorowych, grilla i tapas.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Egri Bikaver 0,75 L
Wino węgierskie produkowane przez znaną winiarnię w mieście Eger. Posiada ciemnoczerwony, ognisty kolor i lekko cierpki smak. Wyjątkowe do potraw z dziczyzny, czerwonego wołowego mięsa, gulaszu oraz pieczeni.
Nagrody:
Hit Handlu 2014r. -Wybór Detalistów - zwycięzca w kategorii wina wytrawne
Hit Handlu 2017r.- Wybór Detalistów- zwycięzca w kategorii wina stołowe: półwytrawne i wytrawne
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Egri Bikaver 1,5 L
Wino węgierskie produkowane przez znaną winiarnię w mieście Eger. Wino jest wynikiem dojrzewania kilku różnych czerwonych win, ale głównym składnikiem jest czerwone zbierane z winnic w okolicach Eger. Jest najciekawszym czerwonym winem węgierskim, bardzo popularnym na rynku polskim. Posiada ciemnoczerwony ognisty kolor i lekko cierpki smak. Wyjątkowe do potraw z dziczyzny, czerwonego wołowego mięsa, gulaszu oraz pieczeni. Temperatura podania 16° C
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Egri Bor - półsłodkie
Jedno z najciekawszych win węgierskich, powstałe w wyniku dojrzewania kilku odmian czerwonych win, właściwych dla regionu Eger. Wino barwy rubinowej z odcieniem fioletu, z bardzo wyrazistym, bogatym owocowym bukietem. Idealne do różnego rodzaju potraw z grilla - szczególnie polecane do ciemnego mięsa oraz jako dodatek do serów, wędlin i deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Egri Bor - półwytrawne
Wino półwytrawne, jedno z najciekawszych win węgierskich, powstałe w wyniku dojrzewania kilku odmian czerwonych win, właściwych dla regionu Eger. Wino barwy rubinowej, z dużą koncentracją aromatów w bukiecie i lekką kwasowością. Znakomite do czerwonego mięsa, serów oraz przystawek w stylu włoskim.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Egri Bor - wytrawne
Jedno z najciekawszych win węgierskich, powstałe w wyniku dojrzewania kilku odmian czerwonych win, właściwych dla regionu Eger. Wino ciemnoczerwone, ogniste, o lekko cierpkim smaku, z charakterystyczną dla siebie goryczką. Najlepsze do dań z dzika, ostrych pieczeni, gulaszu, czerwonego mięsa wołowego. Temperatura podania 16° C
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Igristoje czerwone
Wino gronowe, półsłodkie, gazowane wyprodukowane na bazie win importowanych. Podawać schłodzone w temp. 8 stop. C.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Wina czerwone
W świecie alkoholi utarła się zasada, że te „prawdziwe” wina to wina czerwone. Choć z punktu widzenia teorii winiarskiej nie jest to prawda, to warto zaznaczyć, że ta kategoria win zasługuje na swoją wyjątkową pozycję. Ten rodzaj wina, powstaje z czerwonych odmian winogron o czarnym lub granatowym kolorze skórek. Po wino czerwone często sięgają miłośnicy klasyki, ale obfitość form, które może przybierać sprawia, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Cabernet Sauvignon to wino, które będzie smakować wszystkim miłośnikom win o pełnej strukturze, win obfitych. Za to odmiana, Dornfelder zasmakuje miłośnikom delikatnych aromatycznych bukietów i smaków. Wina są alkoholami bardzo uniwersalnymi, świetnie pasującymi na wiele okazji. Słyną ze swojej różnorodności – zapachu, barwy, ale przede wszystkim smaku. Największą popularnością wśród klientów cieszy się wino czerwone półwytrawne, a tuż za nim znajduje się wino czerwone wytrawne. Kolor to pierwsza rzecz na jaką zwracamy uwagę oglądając wino w kieliszku. Jednak tak naprawdę tylko część win czerwonych jest faktycznie czerwona w kolorze. Swój głęboki, rubinowy kolor trunki te zawdzięczają ciemnym, dojrzałym winogronom.
Kieliszki przeznaczone do podawania czerwonego wina w znacznym stopniu różnią się od tych, w których serwuje się wino białe. Kieliszki do czerwonego wina są przede wszystkim większe i głębsze. Ich charakterystyczną cechą jest pękata, zwężającą się ku górze czasza, która swoim kształtem przypomina kwiat tulipana. Wino czerwone nalewamy do 1/3 wysokości czaszy, czyli właśnie do tego miejsca, w którym uzyskamy największą powierzchnię trunku, pozwalającą na uwolnienie zamkniętych w winie aromatów, przez co smak stanie się bardzie wyrazisty.
Niektóre mocne czerwone wina, przed podaniem, poddaje się również dekantacji, kiedy to przelewane są do karafki w celu napowietrzenia i wydobycia z nich najważniejszyh aromatów. Dlatego znaczące jest to, żeby wino w czasie serwowania nie było ciepłe, gdyż czas od jego otwarcia do samego wypicia może być nieco dłuższy niż w przypadku win białych. Warto zapamiętać, że, wina czerwone najlepiej podawać w temperaturze od 15 do 18°C.
Dobrze zbudowane, ciężkie wina czerwone najlepiej serwować w temperaturze 18°C. Są to wina: Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Primitivo, Pinotage, Grenache, Syrah. Wina z Bordeaux i Burgudnii. Średnio zbudowane wina czerwone podaje się w temperaturze 16-17°C. Są to wina : Merlot, Rioja, Sangiovese, Syrah, Valpolicella, Carmenere, Dolina Rodanu. Za to lekkie wina czerwone najlepiej podawać w temperaturach 14-15°C. Do lekkich win należą wina: Pinot Noir, Beaujolais, Bardolino, St. Laurent, Wina z Burgundii.
Najpopularniejsze czerwone odmiany to Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Malbec.
Czerwone Wino
Warto zaznaczy, że czerwone wino ma wiele zdrowotnych właściwości i chroni przed miażdżycą i zawałem serca. Wino to napój alkoholowy zawierający cenne substancje odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Najważniejszą funkcję dla zdrowia pełnią polifenole zawarte w winie.
Większość alkoholi zawiera puste kalorie, które są bez wartości odżywczej dla organizmu. Jednak ta reguła nie dotyczy czerwonego wina. Zawarte w czerwonym winie silnie, skoncentrowane polifenole, pomagają w spalaniu kalorii. Ilość kalorii zawartych w 100 ml czerwonego wina, zależne jest od jego rodzaju. Najwięcej kalorii posiada wino czerwone słodkie - 106 kcal, a najmniej czerwone wytrawne 68 kcal. Są również wina czerwone półwytrawne, które mają 75 kcal na 100 ml, a półsłodkie 96 kcal.