Producent
Cena
-
od
do
Cape Vale Cabernet Shiraz Merlot
W winie tym mieszają się aromaty leśnych owoców z chłodniejszego regionu Pemberton/Frankland oraz nieco cieplejszego regionu Geographe.
Składa się ono w 50% z Cabernet Sauvignon, w 25% z Shiraz i 25% z Merlot. Wino to ma wyrazisty, owocowy smak i pełny, mocny bukiet owoców leśnych, lukrecji, czekolady i cedru. Dojrzewało w baryłkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez okres 12 miesięcy. W smaku jest pełne i złożone.
Doskonale uzupełnia dania z grilla, gulasz i dania typu curry.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Coonawarra Cabernet Sauvignon
Wino to pochodzi z regionu Coonawarra, znanego z doskonałej gleby, chłodniejszego klimatu i wspaniałych win typu Cabernet. Należy do win Super Premium. To aksamitne, okrągłe i pełne strukturalnie wino cechuje ciemno-fioletowa barwa z odcieniem niebieskim. Aromat czarnej porzeczki dominuje nad czekoladowym posmakiem. Doskonale wyważona tanina oraz charakterystyczny aromat lukrecji i papryki, tworzy bardzo eleganckie wino o długim wykończeniu. Po 12 miesiącach dojrzewania w baryłkach z francuskiego i amerykańskiego dębu jest gotowe do spożycia.
Wino to podkreśla smak wołowiny oraz dziczyzny.
Nagrody:
Srebrny Medal - XV Konkurs Winiarski - Warka 2006r.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Wild Olive Organic Chardonnay
Na wino to złożyło się 100% winogron Chardonnay pochodzących z własnej, organicznej, certyfikowanej uprawy Angove’s w McLaren Vale.
Oceaniczny klimat tego regionu jest umiarkowany, co powoduje równomierny przyrost cukru i kwasowości w winogronach. Ma barwę słomkową z oliwkowymi podcieniami, w bukiecie występuje mocny aromat brzoskwini oraz owoców tropikalnych, takich jak guawa i liczi. Dojrzewało w baryłkach z dębu francuskiego, jest dobrze zbudowane, długie, ma świetnie zrównoważoną kwasowość. Jest ono gotowe do spożycia, niemniej będzie elegancko dojrzewać do 2028 roku. Doskonałe z daniami o bogatych sosach oraz pieczoną wieprzowiną.
Wino to zostało nagradzane na międzynarodowych konkursach:
International Wine Challenge 2020 - Bronze
Global Organic Masters 2020 - The Drinks Business Magazine - GOLD
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Wśród win australijskich najbardziej znane są Shiraz i Chardonnay. Z tych dwóch szczepów powstaje niemal połowa całej produkcji win w Australii. Najwięcej winiarni cieszących się dobrą sławą znajduje się w Południowe Australii, Tasmanii, Dolinie Barossa oraz Nowej Południowej Walii. Klimat Australii jest bardzo specyficzny. Kraj ten posiada ogromną rozpiętość stref klimatycznych, a wina australijskie wzbogaca się dodatkami w postaci różnych owoców i przypraw. Poszczególne trunki mogą bardzo różnić się pod względem aromatu i smaku, nawet jeśli produkowane są z tego samego szczepu winorośli. Australijskie wino produkuje się w całym kraju. Do najważniejszych ośrodków zaliczyć można południowo-wschodnią część kontynentu, z Queensland oraz Victoria do Clare Valley na czele. Klimat panujący w tym miejscu jest raczej chłodny, a więc producenci win wybierają szczepy zimnolubne. Kolejnym ważnym ośrodkiem winnym jest Australia Zachodnia. Zbiory w tym kraju rozpoczynają się już w styczniu i często trwają nawet do czerwca. Takiego zróżnicowania nie ma w żadnym innym zakątku świata. Wiele winnic korzysta także ze szczepów Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Sauvignon Blanc. Winom tym często towarzyszą aromaty śliwek i rabarbaru, wanilii, a w niektórych przypadkach także pieprzu i czeremchy. Świetnie komponują się one z wołowiną, daniami z grilla, rybami oraz serami.