Taniahurtownia
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Dlaczego Kama?

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Wina austriackie – tradycja, jakość i unikalny charakter

Wina z Austrii to wyjątkowa propozycja dla koneserów, którzy cenią szlachetne szczepy winogron i różnorodność klimatyczną. Choć Austria nie należy do największych producentów win w Europie, to z pewnością zalicza się do grona tych, którzy oferują wina najwyższej jakości. Austriackie winiarstwo ma korzenie sięgające czasów przedrzymskich, a współczesne wina czerpią z tradycji i nowoczesnej technologii winifikacji.

Główne regiony winiarskie Austrii

Austriackie winnice skupiają się we wschodniej części kraju, gdzie klimat kontynentalny ulega wpływom ciepłych mas powietrza znad Kotliny Panońskiej i chłodnych prądów z Alp. Do najważniejszych regionów winiarskich należą:

  • Niederösterreich (Dolna Austria)
  • Burgenland
  • Steiermark (Styria)
  • Wiedeń

Burgenland – serce czerwonych win

Znajdujący się przy granicy z Węgrami region Burgenland to najcieplejsza część Austrii, gdzie aż 55% upraw stanowią ciemne odmiany winorośli. To tutaj powstają znakomite czerwone wina z odmian Zweigelt oraz Blaufränkisch, ale także wyjątkowe wina lodowe (Eiswein), szczególnie cenione przez smakoszy słodkich trunków.

Styria – białe wina i schilcher

Steiermark, czyli Styria, słynie z tarasowych winnic i aromatycznych białych win. Główną gwiazdą regionu jest Sauvignon Blanc, a także Gelber Muskateller i Morillon (lokalna nazwa Chardonnay). Z regionu Weststeiermark pochodzi też unikalne różowe wino Schilcher z odmiany Blauer Wildbacher.

Szczepy i styl win austriackich

Do popularnych odmian winogron należą:

  • Grüner Veltliner – najważniejszy biały szczep Austrii
  • Riesling – dający wina o wysokiej kwasowości i złożonym aromacie
  • Weissburgunder, Chardonnay (Morillon), Grauburgunder
  • Sauvignon Blanc, Traminer
  • Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent – dla win czerwonych

W wielu regionach wprowadzono oznaczenie jakościowe DAC (Districtus Austriae Controllatus), które definiuje styl i szczepy dla danego obszaru.

Klasyfikacja win austriackich

  • Tafelwein – wino stołowe z dowolnego regionu
  • Landwein – wino stołowe z jednego, wskazanego regionu
  • Qualitätswein – wino jakościowe o określonym poziomie alkoholu (min. 8,5% dla białych, 9% dla czerwonych)
  • Sturm – młode, częściowo sfermentowane wino spożywane sezonowo
  • Eiswein – słodkie wino lodowe z gron zbieranych przy temperaturze poniżej -7°C

Wina austriackie w gastronomii

Białe wina z Austrii świetnie komponują się z rybami, owocami morza, daniami wegetariańskimi, a wina lodowe – szczególnie te z Grüner Veltlinera – doskonale pasują do serów pleśniowych, foie gras i deserów. Czerwone wina z Zweigelta czy St. Laurent sprawdzą się do mięs i dań kuchni środkowoeuropejskiej.

Wina austriackie to elegancja, świeżość i różnorodność – od lekkich białych po złożone czerwone i unikalne wina lodowe. Ich jakość i styl z pewnością zachwycą każdego miłośnika dobrego wina.

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl