Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Ogromne państwo w północnej części Ameryki Północnej, które – mimo chłodnego klimatu, ma wielkie apetyty winiarskie. Gdyby zapytać kilka osób, z czym kojarzy im się Kanada, to odpowiedzi mogłoby być mnóstwo, ale raczej na pierwszym miejscu nie padałaby odpowiedź „z winem”. Wina kanadyjskie są niedoceniane, bez wątpienia. Kanadyjskie wino jest produkowane głównie w południowej Kolumbii Brytyjskiej oraz południowym Ontario. Istnieje również rosnąca liczba małych producentów wina w południowej prowincji Quebec i Nowa Szkocja .
Szczep Vidal to specjalność Ontario - hybryda powstała przez skrzyżowanie Ugni Blanc i Rayon d'Or. Wytwarza się z niego białe wina wytrawne.
Szczepy na wina czerwone spotyka się tam znacznie rzadziej. Wina czerwone robi się tam praktycznie wyłącznie z Pinot Noir’a i Merlota. Dominują wśród nich Pinot Noir, Gamay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot. Klimat powoduje również, że część winnic w Ontario została obsadzona nie krzewami Vitis Vinifera, tylko hybrydami.
Icewine czyli inaczej wino lodowe, to cymes dla smakoszy win słodkich. Produkowane jest z gron, które doczekają zimowych przymrozków. Zbiór może być przeprowadzony dopiero wtedy, gdy temperatura spadnie poniżej – 7°C. Działając szybko, aby winogrona nie miały czasu na rozmrożenie, winiarze zbierają i tłoczą winogrona, gdy są jeszcze zamrożone. Są to wina lodowe, które zalicza się do najlepszych na świecie. To one, choć stanowią tylko około pięciu procent produkcji, przetarły szlaki innym winom kanadyjskim na światowych rynkach i dziś są głównym hitem eksportowym. Wino lodowe to bardzo słodkie wino, które często podaje się do deseru lub na koniec posiłku.