Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Jest to wino hiszpańskie i jednocześnie nazwa regionu winiarskiego. Uprawiane w północnej Hiszpanii, wzdłuż którego biegnie rzeka Ebro. Rioja, to pierwszy region Hiszpanii, który zdobył międzynarodową sławę i nadal jest symbolem sukcesu tamtejszego winiarstwa. Choć opinie o winach z tego regionu bywają niepochlebne, ponieważ zwolennicy winnych niespodzianek uznają, że wina z Rioja są zbyt przewidywalne. Jak wiadomo Hiszpania jest państwem słynącym z uprawy wina, a na jej terenie znajduje się najwięcej winnic w Europie. Status D.O. Rioja otrzymała jako pierwszy region hiszpański 1925 roku, a w 1991 roku otrzymała jeszcze nowe, bardziej znakomite i bardziej restrykcyjne zarazem oznaczenie D.O.Ca. Od pewnego czasu coraz większy nacisk kładzie się na jakość tamtejszych win i z roku na rok, ich coraz bardziej nowoczesny styl. Wszystko to ma na celu dbanie o dobrą renomę tamtejszych produktów, poprzez dostosowanie ich do trendów panujących na światowym rynku. W 2014 roku do Polski trafiło, aż 276 950 butelek prosto z La Rioji. Tradycyjne wino z tamtejszych winnic jest sklasyfikowane ze względu na okres i sposób starzenia.
Rioja to malownicza i jedyna w sowim rodzaju część Hiszpanii. Powierzchnia całkowita regionu to 5045 km2, a językiem urzędowym jest język hiszpański. To właśnie na terenach Rioji powstały winnice, z których popularne wino trafia na do sklepów na całym świecie. Region winiarski Rioja zyskał międzynarodową renomę w drugiej połowie XIX wieku, kiedy zaczęto wytwarzać tam wina w stylu bordoskim. Na tle dotychczasowych winnych trunków, prostych pod względem budowy i aromatu, były one bardziej skoncentrowane, złożone i przede wszystkim długowieczne. Najważniejszym novum było zastosowanie dębowych beczek, dzięki którym jakość wina wzniosła się na nieznane dotąd wyżyny, a przede wszystkim wzrosła ich trwałość, co pozwoliło na eksport do Anglii i dalej. Tak zaczęła się międzynarodowa kariera regionu. Drugim przełomowym momentem była, epidemia filoksery w XIX wieku. Rioja długo opierała się zarazie, a kiedy ta w końcu dotarła, znane były już techniki radzenia sobie z chorobą. W tym przypadku było to szczepienie na odpornych podkładkach. Po osiedleniu się tam w XIX wieku francuskich winiarzy, było wielkim atutem dla tamtejszych stron. Dotarli oni tam, z powodu zniszczenia swoich upraw winorośli podczas największej plagi filoksery, która w nowożytnych czasach nawiedziła Francję, a w późniejszym czasie większość winnic w całej Europie.
La Rioja to kraina która w naturalny sposób dzieli się na dwie inne od siebie części. Różnica tkwi zdecydowanie w klimacie. Na zachodzie panuje klimat, bardziej oceaniczny, a wschodnia część regionu jest w obrębie klimatu kontynentalnego. W przypadku miesięcy letnich, wschodnie części charakteryzują się upałami, ale w styczniu temperatura spada nawet poniżej zera. W zachodniej części La Rioja, zdecydowanie częściej pada deszcz, a w letnich miesiącach termometry pokazują średnio 20 stopni Celsjusza. Rioja jest regionem, a zarazem apelacją o najostrzejszych w Hiszpanii (i ciągle zaostrzanych) wymogach jakościowych. Winem obsadzone jest 65 tys. hektarów, a apelacja podzielona jest na trzy historyczne podregiony: Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Baja. Rioja Alta, jest to zachodnia część La Rioja, o wilgotnym i górzystym terenie co skutkuje, że wina z tej części regionu są kwaskowate, ale za to posiadają największy potencjał starzenia; znaną podstawą jest Tempranillo. Podregion Rioja Alavesa, to nieco niżej położona część znajdująca się na zachód od Logroño, po drugiej stronie rzeki Ebro (lewy górny brzeg), ale winnice mają lepsze południowe położenie, więc wina z tego regionu są bardziej delikatne, soczyste i szybciej dojrzewające. W trzecim i największym podregionie Rioja Baja, panuje najcieplejszy klimat i to właśnie tam, uprawia się najwięcej garnacha, które później dojrzewa; z tej części pochodzi większość win prostych, wysokoalkoholowych, do codziennego spożycia. W DOCa Rioja przeważa produkcja win czerwonych i w trochę mniejszym stopniu, różowych (około 90% łącznie) wytwarzanych przede wszystkim z fermentacji gron, najsłynniejszego hiszpańskiego szczepu - tempranillo. Odmianę tą uznaje się za endemiczną dla tego regionu. Rioja, jak wiele innych regionów winiarskich, stała się areną wojny stylistycznej pomiędzy tradycjonalistami, a modernistami. Z jednej strony mamy wina, które są długo starzone w używanych amerykańskich beczkach i na rynek trafiają kilkanaście lat po zbiorach. Ich miłośnicy szanują je za łagodną strukturę i potrafią wyczuć w nich nuty herbaciano-ziołowe, skórę i cynamon. Za to z drugiej strony są trunki, które krótko, ale intensywnie zaznają beczki (głównie z dębu francuskiego) i stosunkowo szybko opuszczają piwnicę. Moderniści preferują intensywny owoc, obleczony w równie intensywną beczkę (raczej francuską) z typowym aromatem wanilii. Czerwone wina do szybkiej konsumpcji często przechodzą macerację węglową i charakteryzują się wibrującymi smakami czerwonych owoców i średnim poziomem tanin. Prócz najsłynniejszego hiszpańskiego szczepu – tempranillo, są również dostępne szczepy jak: garnacha, graciano (mało wydajny, aromatyczny – lukrecja, pieprz), mazuelo (carignan), maturana tinta (niemal wymarła odmiana z Rioja, dająca wina o aromacie ziół i papryki). Tradycyjna biała Rioja to wina bardzo specyficzne, jednak jest to już prawdziwa rzadkość, ale przy odrobinie szczęścia są to wina, w których można się zadurzyć. Mocno utlenione (ciemna barwa), o gęstej strukturze i aromatach ziół, miodu itp. w opozycji do intensywnej kwasowości. Współczesna biała Rioja jest świeża, owocowa i doskonale sprawdza się w gastronomii, ale rzadko kiedy zostaje w pamięci na dłużej.
Hiszpania to najpopularniejszy kraj winiarski na polskim rynku. Kuchnia hiszpańska z kolei nie jest u nas tak popularna. Wino Rioja najlepiej podawać idealnie schłodzone, w temperaturze od 16 do 18°C. Szybkie ocieplenie wina od temperatury 20°C do 25°C może spowodować utratę aromatu. Czerwone wino Rioja, świetnie komponuje się z: befsztykiem wołowym, jagnięciną, wieprzowiną, kurczakiem oraz z szynką.
Crianza, Reserva i Gran Reserva odnoszą się do procesu dojrzewania win, uszeregowanych według tradycyjnych terminów od najmłodszego do najstarszego. W ostatnich czasach powstało wiele nowych stylów, a region dodał nową klasę wina zwaną Viñedo Singular, która ma być ekspresją najlepszych winnic producenta. Istnieją również młode wina produkowane bez starzenia w Dębie, zwane Joven lub Cosecha. Istnieje również tradycja produkcji win musujących, które kiedyś były objęte denominacją Cava, a obecnie nazywane są Espumosos de Rioja.