Cena
-
od
do
Ceuso
Winiarnia Azienda Agricola Ceuso, Sycylia, Włochy Wino wyprodukowane ze szczepów Nero d'Avola, Cabernet Sauvignon i Merlot, uprawianych na północno-wschodnich zboczach. W wyniku kontrolowanej, starannej fermentacji zachowało wyraźny aromat i intensywną barwę. Posiada głęboki rubinowo-czerwony kolor z niebieskawymi odcieniami, aromat dojrzałych owoców, wiśni oraz jeżyn, na końcu z wyczuwalnym zapachem mlecznej czekolady i tytoniu. Jest to wino o skoncentrowanej, złożonej strukturze, eleganckie o znakomitym charakterze. Przechowywane w małych beczkach z francuskiego dębu przez około 12-15 miesięcy, następnie w antycznych kamiennych zbiornikach, z których rozlewane jest do butelek. Po butelkowaniu składowane w pozycji leżącej przez minimum 10 miesięcy, po czym dopiero kierowane do sprzedaży. Zaleca się otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem. Podawać do czerwonych, pieczonych czy grillowanych mięs oraz dojrzałych serów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Chianti Nobili
Pochodzące z Włoch o soczystym rubinowoczerwonym kolorze i pełnym, zharmonizowanym, aromatycznym smaku. Doskonałe do pieczeni i czerwonych mięs.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Frassine Nero d Avola
Wyśmienite wino pochodzące z Sycylii ze szczepu winnego Nero d'Avola. Jest to wino w pełni zbudowane z intensywnym aromatem wiśni i jeżyn. Posiada głęboki rubinowoczerwony kolor, harmonijny smak z nutą ziół. Doskonale komponuje się z makaronem, do pieczeni, grillowanych potraw i mięsa z królika. Podawać w temperaturze pokojowej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Nero Marone
Gronowe wino wytrawne o interesującej, ciemno czerwonej barwie z nutami wiśni, jagód oraz czekolady. Eleganckie wino do dań z dziczyzny, wołowiny oraz dojrzewających serów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
WINO FREIXENET CHIANTI ITALIAN STYLE 12,5 % CZERW 750 ml
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
WINO FREIXENET ITALIAN WINE MOSCATO 11,5 % 750 ml
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
WINO FREIXENET ITALIAN WINE NERO D'AVOLA 11,5 % 750 ml
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
WINO FREIXENET ITALIAN WINE PRIMITIVO 14% 750 ml
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
WINO FREIXENET PINOT GRIGIO ITALIAN 11,5 % BIAŁE 750 ml
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Włochy to jeden najstarszych i największych producentów winorośli na świecie zaraz po Hiszpanii i Francji. Tradycja ich uprawy i eksportu sięga do czasów starożytnych gdzie zapoczątkowali ją Etruskowie i Grecy, wówczas dzisiejszą słoneczną Italię nazywano Oenotria - krainą wina. Dziś zachwyca dwudziestoma regionami, które dzielą się na 90 prowincji każdy o wyjątkowej kulturze winiarskiej i własnej tożsamości. Najczęściej uprawianymi winoroślami we Włoszech są sangiovese, bianco, toscano, trebianno, catarratto, merlot, aglianico, barbera, chardonnay, garganega, primitivo, verdicchio, vernaccia, dolcetto i wiele innych. Wina włoskie cieszą się ogromnym prestiżem na całym świecie. Włoskie wina są wykonane z myślą o urozmaiceniu charakterystycznych dla tej kuchni obfitych dań. Wina z reguły charakteryzują się subtelnymi smakami, które doskonale komponują się z żywnością. Wina z Włoch dzieli się między innymi na region pochodzenia.
Ukształtowanie terenu i położenie geograficzne włoskich winnic dzielimy na północ z zimniejszym klimatem, gdzie produkuje się trunki o wysokiej kwasowości z zielonych owoców i przypraw. Dalej na wschodzie dominują wina białe np. Pinot Girgio oraz musujące m.in. słynne Prosecco, z kolei na zachodzie produkuje się najwięcej win czerwonych Barolo, Barbera, Nebbiolo, a w centralnych Włoszech najbardziej zróżnicowane wina o wysokiej kwasowości, mocno owocowym smaku i aromacie z dojrzałych owoców. Najbardziej popularne wino w Toskanii to Chianti oraz czerwone Montalcino i Sangiovese. Wśród białych najwięcej produkuje się Trebbiano i Malvasia. Upalne południe Włoch to region najbardziej sprzyjający uprawie winorośli ze względu na dużą różnicę gleb. Powstają tutaj odmienne w smaku wina w tym słynne na całym świecie Negroamaro, czy sycylijskie Primitivo. Włochy mają ogromny potencjał winiarski, standard winorośli z roku na rok rośnie, a winiarze na stale udoskonalają techniki produkcji trunków. Z pośród odmian win wyróżniamy takie jak: Bianco – białe, Rosso – czerwone, Rosè – różowe, Frizzante – musujące, Fermo – niegazowane, Secco – wytrawne, Dolce – słodkie. Pozwoli nam to dobrać odpowiedni rodzaj do serwowanej potrawy.