Cena
-
od
do
Altuzarra Navarra Tinto
Winnica - Reino de Altuzarra, region Navarra, Hiszpania
Winogrona pochodzą z winnic Navarry "Ribera Alta" i "Baja Montana".
Winnice położone są na wysokości od 400 do 500 metrów, na wapiennych glebach.
Dojrzewało w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego przez 2 miesiące. Posiada intensywny czerwony kolor oraz aromat czerwonych owoców, lukrecji z nutą przypraw. W smaku eleganckie o dobrej strukturze oraz owocowym zakończeniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Cava Rigol
Wino powstałe z odmian Macebeo, Parellada i Xarel.Io - bardzo charakterystycznych dla obszaru, gdzie jest produkowane.
Produkcja odbywa się według tradycyjnych metod. Druga fermentacja zachodzi w butelkach w piwnicach w temperaturze nie przekraczającej 15 stop. C, tak by uzyskać niewielkie i trwałe bąbelki. Ma to miejsce w całkowitych ciemnościach przy zachowaniu ciszy przez co najmniej 12 miesięcy. Wino to posiada zielono żółtawy kolor, czysty i lśniący. W zapachu bardzo aromatyczne, świeże z nutką owocową. W smaku świeże i orzeźwiające, świetnie zbalansowane między słodyczą i kwasowością. Wino jest rekomendowane do serów, deserów, słodkiego ciasta oraz jako aperitif. Podawać bardzo schłodzone do temperatury 5-6 stop. C.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Durius Concordia Tempranillo
Region winiarski Rioja
Wino, które oddaje potencjał jednego z mniej znanych regionów Hiszpanii. Wyprodukowano je w nowej ultranowoczesnej winnicy w Hacienda Unamuno, gdzie do starzenia wina używa się nowych dębowych beczek. Oceniony przez czołowych międzynarodowych dziennikarzy winiarskich jako jedno z najbardziej ekscytujących nowych win ostatnich czasów. Granatowy kolor z jaśniejszym rubinowym brzegiem. W nosie intensywny owocowy posmak z nutą przypraw. Idealne do mięs, makaronów, sosów pomidorowych, grilla i tapas.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Malaga Cruz
Wino Malaga to jedno z najsłynniejszych win na świecie, pochodzące z rejonu Andaluzji w południowej Hiszpanii. Posiada kolor brązowych orzechów oraz aromat i smak owoców winogrona z delikatną nutką goryczy. Świetnie nadaje się do deserów i słodkich potraw, a także jako dodatek do drinków.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
WINO FREIXENET CAVA CORDON NEGRO 11,5 % BIAŁE 750 ml
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
WINO SEGURA VIUDAS RSV HEREDAD BRUTO 12% BIALE WYTR 750ML
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Hiszpania zajmuje 3 miejsce w Unii Europejskiej pod względem ilości produkcji wina. Tradycja uprawy winorośli sięga tu czasów Imperium Romanum, ale nowoczesne winiarstwo narodziło się w Hiszpanii pod koniec XIX wieku, po zwalczeniu plagi filoksery. W latach 80. XX wieku rozpoczął się proces szybkiej modernizacji tej gałęzi rolnictwa, a także eksportu.
Dziś wiele hiszpańskich winiarni znajduje się w światowej czołówce, tutejsi winiarze trafiają na okładki międzynarodowych magazynów, a ich wina zdobywają najwyższe trofea. Jest jednak i druga twarz hiszpańskiego winiarstwa. Królową hiszpańskich win jest odmiana tempranillo, hodowana zarówno na północy, jak i w centralnej części kraju. Najlepiej rozwija się w ciepłych temperaturach wówczas owoce nabierają przyjemnej słodyczy, a wino zrobione z nich cechuje się wyjątkowym aromatem. Tempranillo często miesza się z innymi szczepami, w tym równie popularną garnachą, graciano czy cabernet sauvignon.
Powszechnie uprawiana jest wspomniana garnacha tinta, z której wytwarza się wino różowe. Do ciemnych odmian natomiast należy monastrell, charakteryzująca się grubą skórką, co pomaga jej przetrwać ekstremalne warunki pod postacią suszy i upałów. Powstają z niej wytrawne, ale nisko kwasowe wina o wyrazistej, ciemnoczerwonej barwie.
Wśród winorośli służących do wyrobu białych win, należy wymienić przede wszystkim szczep airen. Hodowany głównie w La Manchy, charakteryzuje się dużą odpornością na upał i suszę. Z tej odmiany wyrabia się Brandy de Jerez. Wielu winiarzy jednak wyrabia z airen wino wytrawne.W północno-zachodniej części kraju uprawiana jest albarino. Cechuje ją gruba skórka i wysoka kwasowość. Wino uzyskiwane z tych gron charakteryzuje świeżość, a w smaku i zapachu przebijają się cytrusy. Często mieszaną trójcą zaś są szczepy parellada, xarello i macabeo, hodowane głównie przez katalońskie winnice. Hiszpania posiada największą powierzchnię upraw winorośli na świecie. Jak również i jest największym eskorterem win. Najpopularniejszymi winami Hiszpanii są:
Rioja produkuje się je przede wszystkim z odmiany tempranillo. Czerwone, zwykle wytrawne. Można raczyć się zarówno młodym trunkiem, charakteryzującym się przyjemnymi, owocowymi akcentami, jak i długowiecznym, co gwarantuje bardziej wykwintne wrażenia.
Cava wytwarzana podobną techniką, co francuski szampan. To wino musujące produkowane jest przede wszystkim w regionie Penedes. Może być mocno wytrawne, jak i delikatnie słodkie. Zawsze jednak charakteryzuje się niezwykłą aksamitnością i rześkością smaku.Sherry to zdecydowanie jedno z najlepszych win hiszpańskich. Powstaje zazwyczaj w apelacjach Andaluzji. Uzyskiwane ze szczepów palomino, pedro ximenez i moscato gordo. Wzmacniane jest po fermentacji spirytusem winogronowym.