Producent
Cena
-
od
do
Tequila jest to wytwarzany z agawy destylowany alkohol. Ten napój produkuje się przede wszystkim w kilku regionach Meksyku. Dziś jest to jeden z najpopularniejszych alkoholi na świecie, choć najczęściej jest spożywany w rodzimym Meksyku i w USA to w Polsce meksykański alkohol także zyskuje coraz większą popularność. Najbardziej znanym sposobem picia tequili jest łącznie jej z solą i limonką, jednak świetnie nadaje się również jako baza do wielu drinków.
Tequila Sierra Gold 37,5% 700ml
Tequila Sierra jest alkoholem powstającym podczas fermentacji destylatu słodkiego soku zawartego we włóknach owocu niebieskiej agawy i innych cukrów. Miejscem produkcji jest sławny stan Jalisco - miasto Tequila, w którym już od ponad 200 lat produkuje się najwyższej jakości tequilę. Zawartość alkoholu 37,5%.
Cena widoczna po zalogowaniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Tequila Sierra Silver 38% 700ml
Tequila Sierra Silver to alkohol na bazie owocu agawy niebieskiej. Idealna do drinków jak i też do spożywania w czystej postaci z solą i cytryną. Ma pełny, owocowy, świeży aromat, zdominowany przez lekką nutę chili, delikatne nuty zielonego jabłka i młodego ananasa. Zawartość alkoholu 38%.
Cena widoczna po zalogowaniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Tequila
Wakacje, słońce, plaża, chwile beztroski i odpoczynku – to wszystko zamknięte w jednej butelce, która może być u ciebie na półce z alkoholami. Mowa tutaj o królowej meksykańskich trunków, czyli o tequili, która z każdą konsumpcją przeniesie cię do Ameryki Północnej, a konkretnie do Meksyku. Nazwa wódki pochodzi od miasteczka Tequila, które stanowiło największe centrum produkcji trunku. Pierwsze wersje tequili – znanej jako pulque pochodzą już z 1000 r. p.n.e. Wytwarzana była wtedy ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej na terenie dzisiejszego północnego Meksyku przez cywilizację Azteków. Na początku XIX wieku w Guadalajarze po raz pierwszy wytworzono tequilę w formie, jaką znamy dzisiaj i początkowo była ona nazywana „mezcalem z Tequili”. Przez bardzo długi czas była ona jednak tylko mało znanym, lokalnym trunkiem, będącym w cieniu mezcalu. Obecnie w regionach Meksyku, gdzie produkuje się tequilę, zarejestrowanych jest ponad 22 000 rolników agawy. Uprawiają oni kilkaset milionów roślin agawy na powierzchni 125 000 hektarów. W 2006 roku uprawy agawy oraz zabytkowe zakłady przetwórcze w regionie Tequili zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Tequila to meksykańska wódka, którą wytwarza się z sfermentowanego soku agawy. By była gotowa do zbiorów, roślina ta musi mieć minimum osiem lat.
Tequila cena
Plantatorzy agawy ścinają dojrzałe sukulenty i oczyszczają ich serca z liści. Serca te przypominają nieco owoc ananasa i to właśnie z nich jest destylowany alkohol. Są one rozdrabniane i pieczone przez kilkadziesiąt godzin, a następnie wyciska się z nich słodki sok. Płyn trafia do kadzi fermentacyjnych, w których leży ponad trzy dni. Za pomocą drożdży, jako produkt rozkładu cukrów, pojawia się alkohol, który następnie destyluje się w specjalnych naczyniach. Nieleżakująca tequila jest gotowa do spożycia, a leżakujące przekłada się do drewnianych beczek. Pierwszy główny podział tequili to podział na tequile wyprodukowaną w 100% z agawy oraz tequilę mieszaną (tequila mixto). Tequila mieszana musi zawierać minimum 51% niebieskiej agawy, pozostałe 49% to to najczęściej trzcina cukrowa. To właśnie dlatego, że głównie pija się tequilę nie ze 100% agawy, mamy na drugi dzień tak zwane „urwanie głowy" czyli kaca. Najczęściej klasyfikujemy tequilę wg pięciu kategorii: Blanco (czasami określana jako Silver, White lub plata), Joven, Reposado, Añejo i Extra Añejo. Każdego roku, dwudziestego czwartego lipca obchodzony jest Światowy Dzień Tequili. To świetny meksykański trunek, który można pić na wiele sposobów. Niezastąpiony do wielu koktajli, ale smakuje również świetnie w wersji bez żadnych dodatków. Picie tequili to swoisty rytuał. Jak to robić dobrze? Najpierw zlizujemy sól lub cynamon ze złączenia kciuka i palca wskazującego, a następnie pijemy alkohol i zagryzamy jego smak cytryną lub limonką. W Meksyku skąd pochodzi, tequilę do picia podaje się najczęściej czystą, w temperaturze pokojowej, bez soli czy plasterków owoców. Dwa najpopularniejsze drinki z tequili to Margarita i Tequilia Sunrise. Ale ten gatunek alkoholu możesz także łączyć z sokiem ananasowym, jabłkowym, miętą i limonką. Margarita jest jednym z najsłynniejszych drinków z meksykańskim rodowodem. Klasyczna Margarita składa się z: Tequili (najlepiej odmiany Silver), likieru Cointreau, soku z limonki, sól morska do crusty, czyli obsypania brzegów kieliszka.
Najlepsza Tequila
Na początek przygotuj składniki: 40 ml tequili, 20 ml likieru Triple Sec (Cointreau), 15 ml soku z limonki. Aby z tych składników zrobić pyszny napój alkoholowy: wrzuć do shakera kilka kostek lodu, wlej alkohol, a następnie dodaj 15 ml soku z cytryny lub limonki, wymieszaj składniki, przelej napój z shakera do ozdobionego crustą kieliszka w taki sposób, aby kostki lodu pozostały w naczyniu. W przypadku margarity najlepiej sprawdzają się kieliszki koktajlowe na nóżce. Pękate dno i rozszerzone brzegi sprawiają, że margarita prezentuje się ciekawiej, a ty możesz się nią delektować do woli. Klasyczna Tequila Sunrise prezentuje się jako czerwono-pomarańczowy gradient, najczęściej podany w wysokiej szklance, z cząstką pomarańczy i słomką. Tequila Sunrise to koktajl, który pięknie prezentuje się w wysokiej szklance. Głównym składnikiem koktajlu tequila sunrise jest tytułowa tequila. Jak przygotować klasycznego drinka pod nazwą Tequila Sunrise? Na początek składniki: Tequila - 50 ml, Sok pomarańczowy - 150 ml, Grenadina - 25 ml, Plasterek pomarańczy dla ozdoby (opcjonalnie) oraz Lód. Co należy zrobić, aby stworzyć drink? Tequilę oraz sok pomarańczowy wlewamy do shakera (z lodem) i wstrząsamy (dzięki temu tworzymy piankę) - następnie przelewamy zawartość shakera do szklanki z lodem (najlepiej szklanki typu hurricane). W następnym kroku, powoli wlewamy grenadinę do naszego drinka (im więcej tym drink będzie słodszy!). Opadająca na spód szklanki grenadina powinna utworzyć niesamowity efekt wschodzącego słońca, od którego pochodzi nazwa drinku (Tequila sunrise). Na koniec, ozdabiamy nasz drink plastrem pomarańczy.