Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Macallan 12 to bardzo subtelna, a zarazem intensywnie owocowa whisky ze Speyside. Destylat poddano 12-letniej maturacji w beczkach po sherry Oloroso oraz w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu. Beczki wybrał osobiście Mistrz Piwnicy the Macallan, czyniąc zadość oczekiwaniom jak zwykle bardzo wysokim Mistrza Gorzelniczego. Trunek dojrzewał w nich w spokoju i bez zakłóceń takich jak wahania temperatury czy wilgotności zanim został zmieszany, rozcieńczony do 40% zawartości alkoholu i ostatecznie zabutelkowany.
Od 2017 roku przedsiębiorstwo może pochwalić się nową destylarnią, wyposażoną w 36 alembików. Macallan zaliczany do „wielkiej trójki” szkockich gorzelni, zaraz obok Glenlivet i Glenfiddich, osiągnął ten tytuł bez poświęcania jakości swoich produktów. Destylarnia Macallan oficjalnie została zarejestrowana w roku 1824, lecz wiadomo, że znacznie wcześniej funkcjonowała nielegalnie w pobliżu brodu wykorzystywanego od średniowiecza do przeprawy przez rzekę Spey. Destylarnię założył Alexander Reid, nazywając ją Elchies Distillery od nazwy swej posiadłości zbudowanej w 1700 roku. Rysunek dworku Easter Elchies do dziś widnieje na kartonikach, w które pakuje się butelki The Macallan. W 1892 roku wytwórnię kupił Roderick Kemp, współwłaściciel destylarni Talisker na wyspie Skye. Obecnie jest dochodową częścią koncernu Edrington Group or Highland Distillers Limited. Podobnie jak w przypadku większości pozostałych destylarni, zanim na świecie popularne stały się single malts, destylat z Macallan wykorzystywany był niemal wyłącznie jako składnik blendów. Butelkowanie Macallana jako single malt whisky rozpoczęto dopiero pod koniec lat sześćdziesiątych XX wieku. The Macallan jest jedną z bardzo niewielu whisky, której destylat od początku do końca okresu dojrzewania leżakuje tylko i wyłącznie w beczkach po sherry, które zamawiane są w Hiszpanii. Nawet sam sposób wytwarzania sherry nadzorowany jest przez speców ze Szkocji. Po 2-4 latach leżakowania beczki są opróżniane i napełniane destylatem a sherry sprzedawana. Whisky Macallan 12 zadebiutowala w 2016 roku. Zacier wykorzystywany pod produkcje Macallan 12 Years wytwarzany jest z jęczmienia, jak przystało jak każdą whisky single malt. Ziarna początkowo są namaczanie, a następnie suszone, aby zahamować ich kiełkowanie. Następnym etapem jest ich kruszenie i zacieranie w połączeniu z wodą w specjalnych kadziach, gdzie wytwór podgrzewany jest do ciepłej temperatury, co wpływa na rozkład skrobi. Sercem każdej whisky jest woda firma wykorzystuje krystalicznie czyste źródło, jakim jest rzeka Spey. Whisky finalnie jest niezwykle łagodna, o słodkim posmaku sherry, lekko torfowa, z nutami migdałów, wrzosów, imbiru, czy toffi. Kolor The Macallan to głęboki, ciemny bursztyn o złotawym odcieniu. Aromat Macallan 12 jest niezapomniany, przenikają przez niego suszone owoce, orzechy, toffi, masło. Smak z wyczuwalnymi nutami miodu, śmietanki, marmolady, świeżego pieczywa. Finisz średnio długi, przenikające są świeże owoce, wanilia, rodzynki. Single malty jednej z najznamienitszych szkockich destylarni, jaką jest Macallan, zasługują na królewskie traktowanie. 12-letni trunek najlepiej smakuje bez dodatków. Tylko wówczas będziemy w stanie doznać pełnego oszołomienia dzięki bogactwu smaków i aromatów. Warto jednak skupić się na doborze odpowiedniego szkła. Butelka Macallan 12 Yo prezentuje się niezwykle elegancko. Jest wysoka i na długą, zgrabną szyjkę. Etykiety kojarzy się od razu z luksusem i wysoką jakością. Na beżowej etykiecie z finezyjnymi, złotymi i czarnymi napisami, wzrok szczególnie przyciąga emblemat z małym domkiem. To zbudowany w 1700 roku z lokalnie wydobywanego piaskowca dla kapitana Johna Granta, tak zwany „Easter Elchies House”. Stanowi przykład doskonałej górskiej rezydencji otoczonej przez piękną przyrodę terenów Speyside. Etykieta informuje o najważniejszych cechach produktu: objętości szkła, mocy alkoholu, typie trunku, wieku i rodzaju użytych beczek.