
Producent
Cena
-
od
do
Cabernet sauvignon to najpopularniejszy na świecie szczep czerwonych win, z którego produkowane są wina zarówno wytrawne, jak i te o wyższym stężeniu cukru.
Coonawarra Cabernet Sauvignon

Wino to pochodzi z regionu Coonawarra, znanego z doskonałej gleby, chłodniejszego klimatu i wspaniałych win typu Cabernet. Należy do win Super Premium. To aksamitne, okrągłe i pełne strukturalnie wino cechuje ciemno-fioletowa barwa z odcieniem niebieskim. Aromat czarnej porzeczki dominuje nad czekoladowym posmakiem. Doskonale wyważona tanina oraz charakterystyczny aromat lukrecji i papryki, tworzy bardzo eleganckie wino o długim wykończeniu. Po 12 miesiącach dojrzewania w baryłkach z francuskiego i amerykańskiego dębu jest gotowe do spożycia.
Wino to podkreśla smak wołowiny oraz dziczyzny.
Nagrody:
Srebrny Medal - XV Konkurs Winiarski - Warka 2006r.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Lalande De Pomerol

Winogrona składające się na to wino to głównie Merlot oraz Cabernet Sauvignon.
Wino to dojrzewało w beczkach minimum jeden rok . Ma intensywny oraz bogaty aromat dla dojrzałych czerwonych owoców. Ma głęboki, wiśniowy kolor z purpurowymi odblaskami. To czerwone wytrawne wino odznacza się delikatnym i eleganckim smakiem. Świetnie zbalansowane poprzez obecność taniny co zapewnia mu znakomite zakończenie. Doskonale uzupełni pikantne dania z czerwonego mięsa i smak dojrzałych serów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Slovin Cabernet Sauvignon

Skład wina dobrano tak, aby nie zachwiać proporcji gwarantujących pełnię zapachu, ze specyficznym korzennym aromatem charakterystycznym dla najlepszych na świecie win Cabernet Sauvignon. To szlachetne, mocne wino wzbogaci smak pieczonej wołowiny, combra jagnięcego, gęsi oraz kaczki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Wino ze szczepu Cabernet Sauvignon
Jeden z najsłynniejszych szczepów, jest rozpoznawalny na całym świecie. Cabernet Sauvignon wykorzystywany jest głównie do produkcji win wytrawnych. Jest bardzo łatwy w uprawie. Winogrona Cabernet Sauvignon mają grube skórki, ich krzewy są odporne i późno pączkujące, co ogranicza ryzyko związane z wiosennymi przymrozkami. Cabernet Sauvignon jest niezwykle odporny na warunki klimatyczne i z łatwością można go hodować w różnych zakątkach całego świata. Wino Cabernet Sauvignon cieszy się bardzo dużą popularnością także ze względu na bogaty smak, wysoką zawartość tanin oraz elegancki bukiet, który rozwija się podczas leżakowania wina w beczce. Początki tej winorośli sięgają XVII wieku. Kolebką ciemnych winogron Cabernet Sauvignon jest słynący z produkcji win francuski region Bordeaux. Szczep Cabernet Sauvignon powstał z krzyżówki dwóch innych odmian z tego obszaru: Cabernet Franc i Sauvignon Blanc.
Wino Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon zyskał swoją międzynarodową sławę dopiero w XX wieku. Z Francji szczep Cabernet Sauvignon zawędrował wpierw do Włoch i Hiszpanii, a później także do innych krajów europejskich. W Nowym Świecie winogrona tej odmiany uprawiane są między innymi w Stanach Zjednoczonych, Australii, Nowej Zelandii i Chile. Dziś Cabernet Sauvignon uprawiany jest niemal na całym świecie. W produkcji wina z tej odmiany przodują Francja, Kalifornia i Chile. Wino Cabernet Sauvignon pasuje do wielu potraw, jednak ze względu na wysoką zawartość tanin szczególnie polecamy podawać je do soczystych potraw z czerwonego mięsa, grillowanego steku, policzków wołowych czy też wołowiny duszonej. Wino to świetnie sprawdzi się jako towarzysz intensywnych potraw, ciemnych sosów i zielonego pieprzu. Kieliszek wina Cabernet Sauvignon sprawdzi się także w diecie osób unikających mięso, bez obaw można go podać do grillowanych warzyw czy twardych serów. Wino ze szczepu Cabernet Sauvignon pasuje także do pizzy, sałatek z kurczakiem, wędlin, makaronów, a nawet dań kuchni azjatyckiej lub hiszpańskiej. W ramach deserów polecamy łączyć Cabernet Sauvignon z gorzką czekoladą.
Cabernet Sauvignon to odmiana winogron o ciemnej skórce, z których produkowane jest czerwone wino. Wino Cabernet Sauvignon słynie z głębokiej purpurowej barwy oraz z dużego potencjału starzenia. Winogrona tej odmiany posiadają dużo barwników i tanin, co powoduje ich częste łączenie z innymi szczepami w celu złagodzenia finalnego smaku trunku. Klasyczny Cabernet Sauvignon to głównie nuty czarnej porzeczki w towarzystwie zapachów żywicznych i korzennych oraz aromatów innych ciemnych owoców, takich jak jagody i jeżyny. Często w winach z tej odmiany wyczuwamy także charakterystyczny aromat zielonej papryki (staje się on mniej wyrazisty w miarę starzenia się wina). Wino Cabernet Sauvignon cechuje się zazwyczaj kwaskowatym smakiem i dużą zawartością garbników. Początkowe dojrzewanie Cabernet Sauvignon w dębowych beczkach może wzbogacić finalne wino o aromaty wanilii, orzecha kokosowego i dymu, które z czasem przemieniają się w piżmo, ziemię i skórę.

