Producent
Cena
-
od
do
Destylarnia Auchentoshan, która początkowo nosiła nazwę Duntocher (nazwa przejęta od nazwy pobliskiej wsi), została założona około roku 1817 przez Johna Bullocha w maleńkiej miejscowości Dalmuir, na północny-zachód od Glasgow na przedmieściach Clydebank
Historia destylarni może sięgać nawet XVIII wieku, kiedy to prawdopodobnie alkohol destylowali tu mnisi z pobliskiego klasztoru. Oficjalne źródła podają jednak, że destylarnia została założona w 1817 r. Co ciekawe, Auchentoshan czerpie wodę z oddalonego o kilkadziesiąt kilometrów na północ jeziora Loch Katrine – czyli formalnie z regionu Highlands. Nazwa Auchentoshan pochodzi z języka starogaelickiego i oznacza "polny zakątek". Prawidłowa jej wymowa może sprawić nieco trudności. Auchentoshan to jedna z niewielu czynnych destylarni z regionu Lowlands. Jest to również jedyna szkocka destylarnia, w której nadal stosuje się charakterystyczną niegdyś dla tego regionu potrójną destylację. Dzięki tej metodzie produkcji otrzymuje się trunek łagodny w smaku i dojrzewający znacznie szybciej niż whisky destylowana podwójnie. Warto wspomnieć, że Auchentoshan jest pierwszym butelkowanym single maltem z regionu Lowlands.
Auchentoshan
Destylarnia Auchentoshan produkuje około 2 miliony trunków rocznie. Potrzebny do zacieru słód jęczmienny pozyskiwany jest od lokalnych farmerów. Źródłem wody natomiast jest położone w sąsiednim regionie Highlands jezioro Loch Katrine. Znakiem rozpoznawczym produktów wytwarzanych w tej gorzelni, jest delikatność i łagodność smaku powstałego tam alkoholu. Jak to możliwe? To wszystko za sprawą potrójnej destylacji (znak rozpoznawczy Auchentoshan, bardzo rzadko stosowany w innych gorzelniach) dającej produkt bardzo mocny (81% alkoholu), ale jednocześnie łagodny. Alkohol ten dojrzewa najczęściej w amerykańskich beczkach po bourbonie i po sherry. Destylarnia Auchentoshan opanowała do perfekcji leżakowanie swoich trunków, dzięki czemu powstaje whisky wyróżniającą się smakowo na tle innych single maltów. Gorzelnia wyposażona jest w stalową kadź zacierną, 7 kadzi fermentacyjnych i trzy alembiki. Auchentoshan oferuje kilka świetnych produktów: Auchentoshan Classic, Auchentoshan 12 yo, Auchentoshan Three wood, Auchentoshan 18 yo, Auchentoshan 21 yo. Są także edycje specjalne: Vintage 1977, Vintage 1978, Vintage 1998 leżakowane w beczkach po sherry. W 2011 pojawiły się także trzy inne wersje: 1975 Bourbon, 1999 Bordeaux wine oraz Valinch.
Co to auchentoshan?
Ta ostatnia jest nierozcieńczaną i nie filtrowaną na zimno wersją Classic emitowaną rokrocznie w czerwcu z okazji dnia ojca. Jest to przejrzyste i proste portfolio, które oferuje smakoszom pełen wachlarz możliwości i tym samym sprawia, że nie trzeba daleko szukać, by odkryć najlepsze smaki szkockiego Lowlands – wystarczy jedynie Auchentoshan. To whisky charakteryzujące się lekkim ciałem, złożonym zapachem miodu, cytryny, skórki pomarańczy, wanilii, z lekkimi nutami migdałów i liści. W smaku dominuje wanilia, owocowa słodycz i rodzynki. Finisz jest łagodny i lekki, nieco kremowy, owocowy, z wyczuwalną nutą migdałów. Auchentoshan to także whisky bardzo łagodna, zwykle o jasnej, słomiano-złotej barwie, akcentach cytrusowych i porzeczkowych w aromacie i orzeźwiającym finiszu. Jak pić Auchentoshan? Konserwatywne podejście do serwowania single maltów powoli odchodzi w niepamięć. Nikogo nie szokuje przysłowiowa "whisky z colą" ani bardziej wymyślne drinki. Auchentoshan pragnie pozyskać nowych fanów, ludzi młodych i aktywnych, którzy wolą bawić się w klubach niż celebrować szklaneczkę na skórzanej kanapie. Można klasycznie z colą, ale to nie jedyne rozwiązanie. Mieszkańcy Glasgow najchętniej łączą ten smak z piwem typu Ale przyrządzając Auchentoshan Pale Ale: 35ml Auchentoshan American Oak, 90ml piwa Ale (najlepiej IPA), 25ml soku z cytryny, 25ml syropu miodowego. Jak go przygotować? Whisky, syrop i sok cytrynowy mieszamy w shakerze, serwujemy w kubeczku, dopełniając piwem. Ciekawostką może być fakt, że whisky The Auchentoshan Three Wood wygrała nagrodę dla „Najlepszego połączenia szkockiej whisky i cygara”, w parze z cygarem Bolivar Inmensas. Warto wspomnieć, że w 2004 roku na terenie destylarni swe podwoje otworzyło centrum dla zwiedzających. Także firmy poszukujące wyjątkowego miejsca na konferencje, spotkania lub bankiety mogą wynająć przystosowane do tego celu pomieszczenia i skorzystać z gościnności destylarni. Ogromnym atutem jest tutaj położenie kompleksu – zaledwie 20 minut od centrum Glesgow i od Loch Lemond, a także tylko 10 minut od międzynarodowego lotniska w Glasgow.