Cena
-
od
do
Szczep winny to po prostu odmiana winogron. To właśnie ona ma decydujący wpływ na ogólny kształt wina: jego smak, aromat, zdolność starzenia, a także przeznaczenie. Różnice w aromatach cechujących poszczególne odmiany sprawiają, że konsumenci mają swoje ulubione szczepy oraz takie, których wolą unikać. Szczepy dzielimy zasadniczo na białe i czerwone. Jest to ich najbardziej kluczowy podział, ponieważ od barwy owoców danego szczepu zależy kolor wina.
Altuzarra Navarra Tinto
Winnica - Reino de Altuzarra, region Navarra, Hiszpania
Winogrona pochodzą z winnic Navarry "Ribera Alta" i "Baja Montana".
Winnice położone są na wysokości od 400 do 500 metrów, na wapiennych glebach.
Dojrzewało w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego przez 2 miesiące. Posiada intensywny czerwony kolor oraz aromat czerwonych owoców, lukrecji z nutą przypraw. W smaku eleganckie o dobrej strukturze oraz owocowym zakończeniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Cape Vale Cabernet Shiraz Merlot
W winie tym mieszają się aromaty leśnych owoców z chłodniejszego regionu Pemberton/Frankland oraz nieco cieplejszego regionu Geographe.
Składa się ono w 50% z Cabernet Sauvignon, w 25% z Shiraz i 25% z Merlot. Wino to ma wyrazisty, owocowy smak i pełny, mocny bukiet owoców leśnych, lukrecji, czekolady i cedru. Dojrzewało w baryłkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez okres 12 miesięcy. W smaku jest pełne i złożone.
Doskonale uzupełnia dania z grilla, gulasz i dania typu curry.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Coonawarra Cabernet Sauvignon
Wino to pochodzi z regionu Coonawarra, znanego z doskonałej gleby, chłodniejszego klimatu i wspaniałych win typu Cabernet. Należy do win Super Premium. To aksamitne, okrągłe i pełne strukturalnie wino cechuje ciemno-fioletowa barwa z odcieniem niebieskim. Aromat czarnej porzeczki dominuje nad czekoladowym posmakiem. Doskonale wyważona tanina oraz charakterystyczny aromat lukrecji i papryki, tworzy bardzo eleganckie wino o długim wykończeniu. Po 12 miesiącach dojrzewania w baryłkach z francuskiego i amerykańskiego dębu jest gotowe do spożycia.
Wino to podkreśla smak wołowiny oraz dziczyzny.
Nagrody:
Srebrny Medal - XV Konkurs Winiarski - Warka 2006r.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Dr Zenzen Riesling
Region Hesji Reńskiej - Niemcy
Wino półwytrawne, powstało z wyselekcjonowanych winogron szczepu Riesling. Charakteryzuje się pięknym słomkowo- żółtawym kolorem oraz rześkim i delikatnym smakiem. Wyśmienicie smakuje podawane samo, jak również z daniami ze szparagów i potrawami rybnymi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Durius Concordia Tempranillo
Region winiarski Rioja
Wino, które oddaje potencjał jednego z mniej znanych regionów Hiszpanii. Wyprodukowano je w nowej ultranowoczesnej winnicy w Hacienda Unamuno, gdzie do starzenia wina używa się nowych dębowych beczek. Oceniony przez czołowych międzynarodowych dziennikarzy winiarskich jako jedno z najbardziej ekscytujących nowych win ostatnich czasów. Granatowy kolor z jaśniejszym rubinowym brzegiem. W nosie intensywny owocowy posmak z nutą przypraw. Idealne do mięs, makaronów, sosów pomidorowych, grilla i tapas.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Lalande De Pomerol
Winogrona składające się na to wino to głównie Merlot oraz Cabernet Sauvignon.
Wino to dojrzewało w beczkach minimum jeden rok . Ma intensywny oraz bogaty aromat dla dojrzałych czerwonych owoców. Ma głęboki, wiśniowy kolor z purpurowymi odblaskami. To czerwone wytrawne wino odznacza się delikatnym i eleganckim smakiem. Świetnie zbalansowane poprzez obecność taniny co zapewnia mu znakomite zakończenie. Doskonale uzupełni pikantne dania z czerwonego mięsa i smak dojrzałych serów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Marlborough Bay Sauvignon Blanc 0,187L
Region Marlborough, Dolina Wairau, Nowa Zelandia
Wino pochodzące z owoców winorośli uprawianych w dolinie Wairau w regionie Marlborough - nowozelandzkiej ojczyźnie wybitnych win białych sauvignon.
Western Bay pokazuje wszystkie zalety jej klimatu. Ekspresyjne wino o uderzającym aromacie agrestu, bogato urozmaiconym nutami cytrusów i roślin zielonych. Doskonale wyważone w ustach: orzeźwia wzorową kwasowością i koi łagodnym wypełnieniem dojrzałego owocu. W końcówce krzemienia, świeża goryczka. Fermentacja zachodzi w niskiej temperaturze, aby zachować owocowy charakter wina. Efekt, to jasna barwa i intensywne zapachy owoców. Doskonale pasuje do owoców morza lub jako aperitif.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Peter Brum Riesling
Wyśmienite wino białe, gronowe jakościowe, półwytrawne pochodzące ze słynnego regionu Rheinhessen w Niemczech. Ten typowy niemiecki Riesling idealnie pasuje do ryb, zimnych przekąsek oraz każdego rodzaju sera. Podawać schłodzone.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Pomerol Raymond Huet
Raymond Huet Bordeaux
Winogrona składające się na to wino pochodzą ze znanej winnicy Raymond Huet w rejonie Bordeaux, we Francji o prawie 150 – letniej tradycji. To wino zostało wyprodukowane z winogron szczepu Merlot, poddanych procesowi kontrolowanej fermentacji.
Wino to dojrzewało w beczkach minimum jeden rok. Posiada elegancki bukiet czerwonych owoców (wiśni, malin), fiołków z nutami przypraw (cynamonu i wanilii). Ma głęboki, czerwony kolor z purpurowymi odblaskami. To czerwone wytrawne wino odznacza się delikatnym i eleganckim smakiem. Świetnie zbalansowane poprzez obecność taniny co zapewnia mu znakomite zakończenie. Doskonale pasuje jako dodatek do białych i czerwonych mięs, a szczególnie do dziczyzny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Slovin Cabernet Sauvignon
Skład wina dobrano tak, aby nie zachwiać proporcji gwarantujących pełnię zapachu, ze specyficznym korzennym aromatem charakterystycznym dla najlepszych na świecie win Cabernet Sauvignon. To szlachetne, mocne wino wzbogaci smak pieczonej wołowiny, combra jagnięcego, gęsi oraz kaczki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
WINO FREIXENET CHIANTI ITALIAN STYLE 12,5 % CZERW 750 ml
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Szczep Wina
O tym, jak będzie smakowało wino, decydują między innymi receptura winnicy, okres leżakowania, kraj pochodzenia. Najważniejsze jednak są szczepy winne, które wykorzystano do jego produkcji. Ich różnorodność zależy przede wszystkim od szerokości geograficznej, rodzaju gleby, dostępu do słońca i wody, dobowej temperatury oraz sposobu, w jaki prowadzona była przez setki lat dana uprawa. Wszystkie te składowe wpływają na ostateczny smak i aromat wyczuwalny w kieliszku. W XX wieku zaczęto selekcjonować najsilniejsze, odporne na niechciane owady ukorzenione rośliny i szczepić je na specjalnych podkładach z tymi, które potrzebowały wsparcia, by przetrwać. Stąd wzięło się określenie szczep wina. Owoce winorośli nazywane są jagodami.
Najpopularniejsze szczepy win
To właśnie ich wielkość, czas dojrzewania, kolor, soczystość i oczywiście smak są pierwszymi cechami, które odróżniają od siebie poszczególne szczepy wina. Specjaliści, zajmujący się tym tematem biorą również pod uwagę łatwość w rozmnażaniu krzewów i tempo ich wzrostu. Istotne są również liście ważny jest ich kształt, kolor, a nawet ilość na każdej roślinie. Wreszcie odporność na szkodniki, czyli fakt, dla którego szczepy jako takie powstały, jest niezwykle istotny w rozróżnianiu poszczególnych odmian. Każdy rodzaj winorośli potrzebuje odpowiednich warunków. Niekoniecznie miejsce czy kraj, ale przede wszystkim panujący klimat i gleba są kluczowe do rozwoju konkretnych rodzajów winorośli. Dzięki temu „Cabernet sauvignon” może być uprawiany zarówno w Kalifornii, jak i w Bordeaux, a „Pinot Noir” w Burgundii i Oregonie. Większość szczepów rośnie w winnicach w najpopularniejszych regionach winiarskich w obu Amerykach, w Afryce i oczywiście w Europie. Jednak to nie kraj pochodzenia, a właśnie szczep, a co za tym idzie smak oraz wytrawność, których można się po nim spodziewać, jest głównym wyróżnikiem każdego kieliszka. Pomimo jednak, że istnieje aż około 1300 odmian winogron używanych do produkcji wina, to zwykle spotkać możemy ich najpopularniejsze szczepy. Warto je znać. Tak więc najpopularniejszymi szczepami są: szczep zwany Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Riesling, Garnacha, Malbec, Tempranillo. I tak każdy szczep doda winu innego smaku. Wina z odmiany szczepu Cabernet Sauvignon zdradzi smak czarnej porzeczki, odmiana Merlot da wina z nutami smaku śliwki, wina Sauvignon Blanc rozpoznasz po smakach owoców cytrusowych, wino ze szczepu Chardonnay będzie w smaku miodowo-orzechowe. Uprawiane w wielu krajach jednak z każdego kraju smak wina z danego szczepu może się różnić. To właśnie różnice w smaku i aromatach cechujących poszczególne odmiany wina sprawiają, że konsumenci mają swoje ulubione szczepy oraz takie, których wolą unikać.