Producent
Cena
-
od
do
Dr Zenzen Riesling
Region Hesji Reńskiej - Niemcy
Wino półwytrawne, powstało z wyselekcjonowanych winogron szczepu Riesling. Charakteryzuje się pięknym słomkowo- żółtawym kolorem oraz rześkim i delikatnym smakiem. Wyśmienicie smakuje podawane samo, jak również z daniami ze szparagów i potrawami rybnymi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Liebfraumilch Doctor Peter
Region Hesji Reńskiej - Niemcy, reńskie klasyczne, jakościowe białe wino półsłodkie. Historycznie wino to pochodzi z winnic okalających kościół Najświętszej Marii Panny w miejscowości Warms. Jednakże niemieckie prawo winiarskie, uznaje również za wino Liebfraumilch wysokogatunkowe wino z regionów: Rheinhessen, Reinpfalz, Nahe lub Rheingau. Liebfraumilch to klasyczne, wysokojakościowe wino niemieckie powstałe z połączenia dwóch typowych dla tego regionu rodzajów wina: Silvaner i Műller-Thurgau. Winogrona, z których wyrabia się ów szlachetny trunek, poddawane są rygorystycznej selekcji, a samo już wino wnikliwie testom smakowym. Doctor Peter odznacza się silnym, wyrazistym charakterem, o świeżym pełnym bukiecie i powabnym, delikatnym smaku. Można je łączyć z każdą wykwintną potrawą lub spożywać jako aperitif. Podawać w temp. 12°C
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Liebfraumilch Peter Brum
Region Hesji Reńskiej, Niemcy
Liebfraumilch to klasyczne, wysokojakościowe wino niemieckie, powstałe z połączenia dwóch typowych dla tego regionu rodzajów wina: Silvaner i Műller-Thurgau. Winogrona, z których wyrabia się ów szlachetny trunek poddawane są rygorystycznej selekcji, a wino wnikliwie testom smakowym. Peter Brum to wino świeżym i delikatnym gronowym aromacie, eleganckie na każdą okazję. Idealne do lekkich potraw, białych mięs i sałatek.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Liebfraumilch Saint Urban
Region Hesji Reńskiej, Niemcy
Liebfraumilch to klasyczne, wysokojakościowe wino niemieckie powstałe z połączenia dwóch typowych dla tego regionu rodzajów wina: Silvaner i Műller-Thurgau. Wino posiada bardzo delikatny smak, zakończony nutą słodyczy. Idealny do lekkich potraw, sałatek i jako aperitif.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Peter Brum Riesling
Wyśmienite wino białe, gronowe jakościowe, półwytrawne pochodzące ze słynnego regionu Rheinhessen w Niemczech. Ten typowy niemiecki Riesling idealnie pasuje do ryb, zimnych przekąsek oraz każdego rodzaju sera. Podawać schłodzone.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Wśród win niemieckich najpopularniejszym jest Riesling, uprawiany w większości winiarni w dolinie rzeki Moseli, Rheingau, Badenii oraz Rfeinhessen. Owoce z tego szczepu wyraźnie oddają charakter siedliska, więc wina mogą się bardzo od siebie różnić. Aromaty wahają się od delikatnych kwiatowych do owocowo-brzoskwiniowych. Skala wytrawności jest szeroko rozpostarta od kościście kwaśnych po soczyście słodkie. Niemieckie winiarstwo skupia się przede wszystkim wzdłuż Renu, który przemierza przez większą część kraju na zachodzie. Poza dorzeczem Renu istnieją dwa ciekawe regiony na wschodzie Niemiec, czyli Saale-Unstrut oraz Saksonia. Większość obszarów, na których masowo uprawia się winorośle, znajduje się w najchłodniejszej strefie klimatycznej z wyjątkiem Badenii. Powstają tu przede wszystkim wina białe, choć w ostatnich latach ich przewaga nad czerwonymi wyraźnie się zmniejsza. Chłodny klimat ma też swoje zalety. Długie i powolne dojrzewanie owoców sprawia, że niemieckie rieslingi potrafią osiągnąć właściwy poziom cukru, zachowując jednocześnie wysoką kwasowość. Wina niemieckie posiadają swoje oznaczenia i kategorie, które przedstawiają się w następujący sposób:
kabinett– zbiór podstawowy, zwykle najbardziej wytrawne wina
spätlese– późny zbiór, zwykle wina mniej wytrawne
auslese– późny zbiór selekcjonowanych kiści winogron, zwykle wina półsłodkie lub słodkie
beerenauslese– późny zbiór wyselekcjonowanych gron dotkniętych szlachetną pleśnią; wina słodkie
trockenbeerenauslese– zbiór wyselekcjonowanych podsuszonych gron; wina słodkie
eiswein– zbór wyselekcjonowanych kiści winogron po pierwszych przymrozkach, tzw. wino lodowe; wina słodkie.
Podział win ze względu na stopień słodyczy:
trocken– wytrawne (cukier resztkowy 4-9 g/l przy kwasowości powyżej 2g/l),
halbtrocken– półwytrawne (cukier resztkowy 12-18 g/l przy kwasowości powyżej 10g/l),
lieblich– półsłodkie lub słodkie (cukier resztkowy 18–45g/l),
süß/fruchtig– słodkie (zawartość cukru powyżej 45g/l).