Wina białe to jeden z najpopularniejszych trunków, który znany jest ludzkości od co najmniej 2500 lat. Powstaje głównie z białych odmian winogron.
Angove Organic Chardonnay
Na wino to złożyło się 100% winogron Chardonnay pochodzących z organicznych, certyfikowanych upraw z regionów McLaren Vale i Riverland w Południowej Australii.
Ma barwę słomkową z odcieniem zielonej oliwki, w bukiecie mocny aromat owoców pestkowych oraz cytrusów i melona. W smaku jest delikatne, orzeźwiające, wyraźne są tu owoce tropikalne i brzoskwinie. Doskonałe z owocami morza, pieczonym kurczakiem lub daniami wegańskimi.
Wino to zostalo nagrodzone Zlotym Medalem na:
International Organic Wine Awards 2020 – GOLD
Drinks Business Global Organic Masters 2021 - Bronze
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Cava Rigol
Wino powstałe z odmian Macebeo, Parellada i Xarel.Io - bardzo charakterystycznych dla obszaru, gdzie jest produkowane.
Produkcja odbywa się według tradycyjnych metod. Druga fermentacja zachodzi w butelkach w piwnicach w temperaturze nie przekraczającej 15 stop. C, tak by uzyskać niewielkie i trwałe bąbelki. Ma to miejsce w całkowitych ciemnościach przy zachowaniu ciszy przez co najmniej 12 miesięcy. Wino to posiada zielono żółtawy kolor, czysty i lśniący. W zapachu bardzo aromatyczne, świeże z nutką owocową. W smaku świeże i orzeźwiające, świetnie zbalansowane między słodyczą i kwasowością. Wino jest rekomendowane do serów, deserów, słodkiego ciasta oraz jako aperitif. Podawać bardzo schłodzone do temperatury 5-6 stop. C.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Cava Rigol Brut
Wino powstałe z odmian Macebeo, Parellada i Xarel.Io - bardzo charakterystycznych dla obszaru, gdzie jest produkowane.
Produkcja odbywa się według tradycyjnych metod. Druga fermentacja zachodzi w butelkach w piwnicach w temperaturze nie przekraczającej 15 stop. C, tak by uzyskać niewielkie i trwałe bąbelki. Ma to miejsce w całkowitych ciemnościach przy zachowaniu ciszy przez co najmniej 12 miesięcy.
Wino to posiada zielono żółtawy kolor, czysty i lśniący. W zapachu bardzo aromatyczne, świeże z nutką owocową. W smaku świeże i orzeźwiające, świetnie zbalansowane między słodyczą i kwasowością. Wino jest rekomendowane do dań wędzonych, gotowanych lub grillowanych ryb, delikatnego mięsa oraz makaronu, bądź ryżu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Chablis
Wyśmienite wino białe pochodzące z winnic Chablis, położonych między Paryżem, a Beaune w północnej części Burgundii.
Bogactwo tego wina jest rezultatem kombinacji wyjątkowej gleby, specyficznego klimatu oraz walorów szeroko poszukiwanego szczepu Chardonnay. Charakteryzuje się wspaniały bladożółtym odcieniem, kwiatowym, lekko dymnym aromatem, Smak jest bardzo trwały i zostaje w ustach przez dłuższą chwilę. Świetnie smakuje z owocami morza, przystawkami z serów i wędlin, makaronów i lekkich sałatek.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Chablis 1er Cru Bovier&Fils
Region Chablis, Burgundia - Francja
Wino posiada apelację Premiere Cru, co oznacza, że mamy do czynienia z poważnym winem o wysokiej jakości
Jego smak został doceniony przez znanych koneserów.
Posiada złoty, intensywny kolor.
Wino ma wyczuwalny aromat ananasa oraz grapefruita. Idealnie pasuje do tuńczyka, łososia, białego mięsa i serów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Chablis Bovier&Fils
Region Chablis, Burgundia - Francja
Wino powstało ze szczepu Chardonnay, . Posiada jasny, słomkowy kolor.
Wino to ma wyczuwalny aromat jabłek, kwiatów oraz owoców cytrusówych. Zachwyca wzorową kwasowością. Idealnie pasuje do dań z owoców morza, łososia i dojrzewających serów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Charles de Cazanove Demi Sec - SZAMPAN
Szampan półwytrawny, biały. Oryginalny półwytrawny szampan o głęboko złotym kolorze i bardzo delikatnym, wykwintnym, migdałowo-babkowym akcencie. Bukiet bardzo żywy, pełno-słodkawy o nutach miodu. Do elaboracji tego szampana używany jest wyłącznie sok z pierwszej prasy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z inoksu wyposażonych w system termoregulacyjny. Leżakowane w butelkach ponad 2 lata. Wytworny smak tego szampana sprawia, że idealnie nadaje się zwłaszcza do uczczenia uroczystych okazji, aby podkreślić wyjątkowość chwili.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Charles de Cazanove Sec - SZAMPAN
Szampan wytrawny. Oryginalny wytrawny szampan o głęboko złotym kolorze i bardzo delikatnym, wykwintnym, migdałowo-babkowym akcencie. Bukiet bardzo żywy, pełno-słodkawy o nutach miodu. Do elaboracji tego szampana używany jest wyłącznie sok z pierwszej prasy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z inoksu wyposażonych w system termoregulacjny. Leżakowane w butelkach ponad 2 lata. Wytworny smak tego szampana sprawia, że idealnie nadaje się zwłaszcza do uczczenia uroczystych okazji, aby podkreślić wyjątkowość chwili.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Dr Zenzen Riesling
Region Hesji Reńskiej - Niemcy
Wino półwytrawne, powstało z wyselekcjonowanych winogron szczepu Riesling. Charakteryzuje się pięknym słomkowo- żółtawym kolorem oraz rześkim i delikatnym smakiem. Wyśmienicie smakuje podawane samo, jak również z daniami ze szparagów i potrawami rybnymi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Element Late Harvest
Winnica Sandalford, region zachodnia Australia
Na to wino składają zebrane późnym zbiorem, winogrona typu Verdelho z Chenin Blanc, Riesling oraz Chardonnay. Fermentowało ono w niskiej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej, aby zachować maksymalną świeżość owoców. Posiada słomkowy kolor z lekkim odcieniem zieleni oraz bukiet o aromatach dojrzałych owoców tropikalnych, jabłka i melona z dodatkiem aromatu ziół i minerałów. W smaku można wyczuć świeże jabłka, gruszki i owoce tropikalne. Stanowi znakomity aperitif lub dodatek do dań azjatyckich, świetne do deserów i sałatki owocowej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Igristoje białe
Wino gronowe, półsłodkie, gazowane wyprodukowane na bazie win importowanych. Podawać schłodzone w temp. 8 stop. C.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Imiglykos White
import - Grecja
wino półsłodkie, białe 0,75 L; alc. 11 % obj.
To półsłodkie, białe wino polecane jest do spożywania samodzielnie, a także do deserów i owoców. Serwować schłodzone do temperatury 10-12 stop. C.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Białe wino półwytrawne, wytrawne, półsłodkie i wino białe słodkie to szeroka gama napojów doskonałych na wyjątkowe okazje, ale również na co dzień. Trunki te smakowo znacznie się od siebie różnią, ale przyjmuje się, że są łagodniejsze i delikatniejsze w smaku od win czerwonych. Swoją barwę zawdzięczają winogronom o jasnej, zielonkawej skórce. W procesie maceracji szybko jednak zostaje ona usunięta tak, aby o kolorze napoju w głównej mierze decydował miąższ. Najczęściej spotykamy wina o zabarwieniu słomkowym, żółtawo-złotym oraz bursztynowym.
Białe Wino
Wino białe z powodzeniem uprawiane jest w wielu krajach i na prawie wszystkich kontynentach. Aby określić ich smak posługujemy się trzema parametrami: kwasowością, ekstraktywnością i aromatycznością Najbardziej charakterystyczne jest oczywiście wino białe wytrawne, ponieważ zawiera najmniejszą zawartość cukru resztkowego. Za smak odpowiada również metoda wybranej przez winnicę winifikacji oraz szczep winogrona. Warto wspomnieć, że nawet najlepsze białe wytrawne wino będzie posiadało wysoką kwasowość, ponieważ to jest jego cechą wyróżniającą. Wina białe powstają z białych odmian winogron z których najpopularniejsze to chardonnay, riesling, sauvignon blanc, gewurtzraminer, muscat. Można też spotkać wina białe otrzymywane ze szczepów czerwonych. Wynika to z faktu, że barwniki w ciemnych jagodach skupione są w ich skórkach, stąd jeśli szybko wycisnąć moszcz, jego kolor będzie biały, podobnie jak powstałe z niego wino. Białe wina to nie tylko słodkie propozycje deserowe, ale także mnóstwo doskonałej klasy win półwytrawnych i wytrawnych, które perfekcyjnie komponują się na przykład z daniami z ryb lub owocami morza. To białe wino jest nieodzownym składnikiem klasycznej zupy cebulowej.
Wina Białe
Do dań z drobiu podaje się nie tylko półwytrawne, ale często też półsłodkie wina białe, a żaden włoski obiad nie będzie kompletny bez lampki białego wina z dolnej części skali słodkości. Nie można nie wspomnieć też o klasycznym wariancie białych win, czyli świeżych i niepowtarzalnych winach musujących. To właśnie białe trunki stały się ich podstawą, ponieważ efekt orzeźwienia spowodowany bąbelkami gazu idealnie łączy się ze świeżym, owocowo-kwiatowym aromatem samego napoju. Wina białe powinny być podawane w odpowiedniej temperaturze. Wina musujące – np.:, Champagne, Cremant, Prosecco – powinny być dobrze schłodzone – 6-10°C. Lekkie i średnie zbudowane wina białe oraz Rose powinny być podawane w temperaturze – 7-10°C. Wina słodkie warto schłodzić do temperatury 6-8°C. Pełne wina białe (beczkowe) najlepiej podawać w temperaturze 10-13°C. Wino białe wytrawne to rozsądny wybór dla osób odchudzających się. Lampka wytrawnego wina zawiera 79 kcal. Miłośnicy wina białego półwytrawnego muszą się liczyć z około 97 kcal, a słodkiego od 112 kcal wzwyż. Kieliszki do białego winna powinny być smukłe, na długiej nóżce, z czaszą o delikatnie rozchylających się ku górze krawędziach, w kształcie tulipana, mniejsze od tych do czerwonego wina. Białe wino, pite oczywiście z umiarem, może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Okazuje się, że nie tylko czerwone wino może mieć dobry wpływ na nasze serce. Białe wino zawiera silne przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.