Producent
Cena
-
od
do
Egri Bikaver 0,75 L
Wino węgierskie produkowane przez znaną winiarnię w mieście Eger. Posiada ciemnoczerwony, ognisty kolor i lekko cierpki smak. Wyjątkowe do potraw z dziczyzny, czerwonego wołowego mięsa, gulaszu oraz pieczeni.
Nagrody:
Hit Handlu 2014r. -Wybór Detalistów - zwycięzca w kategorii wina wytrawne
Hit Handlu 2017r.- Wybór Detalistów- zwycięzca w kategorii wina stołowe: półwytrawne i wytrawne
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Egri Bikaver 1,5 L
Wino węgierskie produkowane przez znaną winiarnię w mieście Eger. Wino jest wynikiem dojrzewania kilku różnych czerwonych win, ale głównym składnikiem jest czerwone zbierane z winnic w okolicach Eger. Jest najciekawszym czerwonym winem węgierskim, bardzo popularnym na rynku polskim. Posiada ciemnoczerwony ognisty kolor i lekko cierpki smak. Wyjątkowe do potraw z dziczyzny, czerwonego wołowego mięsa, gulaszu oraz pieczeni. Temperatura podania 16° C
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Egri Bor - półsłodkie
Jedno z najciekawszych win węgierskich, powstałe w wyniku dojrzewania kilku odmian czerwonych win, właściwych dla regionu Eger. Wino barwy rubinowej z odcieniem fioletu, z bardzo wyrazistym, bogatym owocowym bukietem. Idealne do różnego rodzaju potraw z grilla - szczególnie polecane do ciemnego mięsa oraz jako dodatek do serów, wędlin i deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Egri Bor - półwytrawne
Wino półwytrawne, jedno z najciekawszych win węgierskich, powstałe w wyniku dojrzewania kilku odmian czerwonych win, właściwych dla regionu Eger. Wino barwy rubinowej, z dużą koncentracją aromatów w bukiecie i lekką kwasowością. Znakomite do czerwonego mięsa, serów oraz przystawek w stylu włoskim.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Egri Bor - wytrawne
Jedno z najciekawszych win węgierskich, powstałe w wyniku dojrzewania kilku odmian czerwonych win, właściwych dla regionu Eger. Wino ciemnoczerwone, ogniste, o lekko cierpkim smaku, z charakterystyczną dla siebie goryczką. Najlepsze do dań z dzika, ostrych pieczeni, gulaszu, czerwonego mięsa wołowego. Temperatura podania 16° C
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Tokaj Furmint 0,5 L semi sweet
Region Tokaj - Hagyalija, Węgry
Tokaj-Hagyalija to wyjątkowy region upraw winogron na świecie. Występuje tu bowiem, upalne lato, sucha i słoneczna zima oraz deszczowa jesień. Region charakteryzuje się wulkaniczną glebą. W wyniku 4-letniego dojrzewania wina składowanego w piwnicach skalnych uzyskano niepowtarzalny smak, aromat rodzynek i bursztynowy kolor. Wino sprawdzi się jako aperitif w czasie relaksu oraz podkreśli smak deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Tokaji Aszu 5 Puttonyos
Region Tokaj-Hegyalja, Węgry
To naturalne, wręcz deserowe wino powstało dzięki odpowiedniej kompozycji starannie wyselekcjonowanych odmian winorośli uprawianych w regionie, dla których charakterystyczna jest wysoka zawartość naturalnego cukru w owocu.
Piękna bursztynowa barwa oraz wykwintny smak słodkich rodzynek są wyróżnikami tego oryginalnego wina, które leżakuje minimum 5 lat w dębowych beczkach.
Najlepiej smakuje w towarzystwie deserów oraz słodkich dań.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Tokaji Furmint 0,75
Region Tokaj - Hagyalija, Węgry
Tokaj-Hagyalija to wyjątkowy region upraw winogron na świecie. Występuje tu bowiem, upalne lato, sucha i słoneczna zima oraz deszczowa jesień. Region charakteryzuje się wulkaniczną glebą. W wyniku 4-letniego dojrzewania wina składowanego w piwnicach skalnych uzyskano niepowtarzalny smak, aromat rodzynek i bursztynowy kolor. Wino sprawdzi się jako aperitif w czasie relaksu oraz podkreśli smak deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Tokaji Harslevelu 0,75 L
Region - Tokaji, Węgry
To jakościowe wino, produkowane jest od wieków w winnicach podgórza Tokaju, wyjątkowego regionu upraw winogron na świecie. Występuje tu bowiem, upalne lato, sucha i słoneczna zima oraz deszczowa jesień. Region charakteryzuje się wulkaniczną glebą. W wyniku dojrzewania wina w piwnicach skalnych uzyskało niepowtarzalny aromat. Wino sprawdzi się jako aperitif w czasie relaksu oraz podkreśli smak deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Tokaji Muscat Lunel 0,75 L
Region Tokaj - Hagyalija, Węgry
Tokaj to wyjątkowy region upraw winogron na świecie. Występuje tu bowiem, upalne lato, sucha i słoneczna zima oraz deszczowa jesień. Region charakteryzuje się wulkaniczną glebą. Muscat Lunel to tradycyjne wino z charakterystycznym, delikatnym zapachem i smakiem Muscatu, pochodzące z regionu Tokaju. Najlepsze do deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Tokaji Szamorodni Edes
Region Tokaj, Węgry
To wino zostało wyprodukowane z późnych zbiorów takich odmian winorośli jak Furmint i Harslevelu. Późne zbiory charakterystyczne są dla win słodkich, ponieważ w ten sposób zbierane owoce zawierają najwięcej naturalnego cukru gronowego. Leżakuje, a następnie dojrzewa przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach, dając w efekcie wyśmienite wino o niezwykłym aromacie. Doskonałe do deserów i owoców, jak również jako aperitif, przed posiłkiem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Węgry to szczególnie wyjątkowe miejsce produkcji win z wielu powodów. Związane jest to z topografią państwa, jego historią, wysokim zróżnicowaniem klimatu oraz rodzajami gleb. Węgierskie wzgórza bogate w gleby wulkaniczne i wapienne, są podstawą dla dobrego winiarstwa. Dodatkowo kraj ten znajduje się między 46 a 49 równoleżnikiem, który w rzeczywistości ma ten sam zakres szerokości geograficznej, co wiele regionów winiarskich we Francji od Północnego Rodanu do Szampanii. Węgry słyną z wysoko rozwiniętej produkcji win. Wytwarzane są tutaj wina białe, czerwone oraz różowe. Kraj podzielony jest na 22 rejony winiarskie, a każdy z nich charakteryzuje się nawet 1000 letnią tradycją winiarską. Podobno tutejsi sommelierzy potrafią ocenić zawartość alkoholu w winie na podstawie prędkości, z jaką trunek spływa po ściankach kieliszka. Niezwykłą cechą węgierskiego wina jest jego różnorodność. Umożliwiają to setki odmian winorośli, różnorodne obszary upraw, zabiegi enologiczne i pasja winiarzy. Wina węgierskie również dzieli się między innymi na regiony w jakich są produkowane. Z pośród najważniejszych regionów wyróżnia się:
Tokaj - najsłynniejszy węgierski region, o wielowiekowej tradycji i słynnych winach znanych na całym świecie. To jeden z nielicznych regionów winiarskich w Europie, gdzie powstają naturalnie słodkie wina. O wspaniałym smaku tutejszych win decydują łagodny i ciepły klimat, urodzajne wulkaniczne gleby, szlachetna pleśń botrytis oraz unikatowy skład pleśni w piwnicach winnych. Bliskość rzek: Bodrog i Cisa, oraz rozpościerająca się po horyzont Kotlina Panońska, mają również ogromny wpływ na specyfikę win wytwarzanych w Tokaju. Wśród odmian winorośli dominuje Furmint, który zajmuje prawie 70% winnic, dalej hárslevelű - z prawie 30% upraw, niewielki procent to Sargamuskotaly. Z winogron tych powstają znane na całym świecie wina aszú i szamorodni. Wina tokajskie należą do najbardziej znanych win węgierskich.
Eger - najbardziej znany obszar produkcji win czerwonych na Węgrzech, z flagowym swoim produktem - Egri Bikaverem. Ale w ofercie Egerskich winiarzy coraz więcej spotkać można białych win -kupaży np. Egri csillag.
Matra - region znany z win białych. Najbardziej popularny w Matrze jest Olaszrizling, który zazwyczaj daje wina wytrawne, świeże i kwasowe. Uważa się, że najlepsze wina matrzańskie Olaszrizlingi pochodzą z parcel rosnących w Gyöngyös-Visonta, Abasar, Gyöngyös i Atkar. Rośnie tu i Rizlingszilvani - aromatyczny, delikatny, lekko ziołowy. Leányka - wina zwiewne i łatwe do picia. Harslevelu są to lekko korzenne wina, o pełnej strukturze. Irsai Olivier daje ona wina, które stają się obecnie bardzo na Węgrzech popularne. Są one lekkie i aromatyczne. Poza tym znajdziemy tu wina z Chardonnay, Sauvignon Blanc. Są też wina czerwone jak Kekfrankos, Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Teran.
Villany – znajduje się na południu Węgier niekwestionowane królestwo Cabernet Franca. Klimat Villany jest bardziej śródziemnomorski, niż środkowoeuropejski. Krótkie, niezbyt surowe zimy i ciepłe, wręcz gorące lata. Sprzyja to czerwonym odmianom winorośli, wśród których niezaprzeczalnym liderem jest Portugieser. Wino z niego trafia na rynek szybko po zbiorach jako młode wino już w połowie listopada, będąc swoistym odpowiednikiem znanego na świecie Beaujolais Nouveau.
Badascony -nad Balatonem. Konsagi, Hajos-Bajaj na nizinie Węgierskiej oraz Szekszard, Somlo, Balaton, Sopron, Tolna.
Najczęściej uprawiane odmiany winogron w Badascony to: Kéknyelű, Szurkebarat, Olaszrizling, Tramini, Ottonel Muskotaly, Zöldszilváni, Rajnai Rizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Zenit. Obecnie najpopularniejszymi winami regionu Badascony są Olaszrizling i Szurkebarat. Wino ze szczepu Szurkebarat święci triumfy na całym świecie i jest winem poszukiwanym przez wielbicieli węgierskich win w Polsce. Zwykle są to wina miękkie, harmonijne, bardzo przyjemne i uniwersalne.
W Badascony powstają jednak nie tylko wina białe. Coraz częściej w ofercie tutejszych winnic spotkamy wina z odmiany Kekfrankos, endemicznego szczepu Bakator oraz Pinot Noir, który podobnie jak Pinot Gris pojawił się tu już w średniowieczu. Dobre węgierskie wino może okazać się wspaniałym towarzyszem obiadów i kolacji.