Producent
Cena
-
od
do
Egri Bikaver 0,75 L
Wino węgierskie produkowane przez znaną winiarnię w mieście Eger. Posiada ciemnoczerwony, ognisty kolor i lekko cierpki smak. Wyjątkowe do potraw z dziczyzny, czerwonego wołowego mięsa, gulaszu oraz pieczeni.
Nagrody:
Hit Handlu 2014r. -Wybór Detalistów - zwycięzca w kategorii wina wytrawne
Hit Handlu 2017r.- Wybór Detalistów- zwycięzca w kategorii wina stołowe: półwytrawne i wytrawne
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Egri Bikaver 1,5 L
Wino węgierskie produkowane przez znaną winiarnię w mieście Eger. Wino jest wynikiem dojrzewania kilku różnych czerwonych win, ale głównym składnikiem jest czerwone zbierane z winnic w okolicach Eger. Jest najciekawszym czerwonym winem węgierskim, bardzo popularnym na rynku polskim. Posiada ciemnoczerwony ognisty kolor i lekko cierpki smak. Wyjątkowe do potraw z dziczyzny, czerwonego wołowego mięsa, gulaszu oraz pieczeni. Temperatura podania 16° C
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Egri Bor - półsłodkie
Jedno z najciekawszych win węgierskich, powstałe w wyniku dojrzewania kilku odmian czerwonych win, właściwych dla regionu Eger. Wino barwy rubinowej z odcieniem fioletu, z bardzo wyrazistym, bogatym owocowym bukietem. Idealne do różnego rodzaju potraw z grilla - szczególnie polecane do ciemnego mięsa oraz jako dodatek do serów, wędlin i deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Egri Bor - półwytrawne
Wino półwytrawne, jedno z najciekawszych win węgierskich, powstałe w wyniku dojrzewania kilku odmian czerwonych win, właściwych dla regionu Eger. Wino barwy rubinowej, z dużą koncentracją aromatów w bukiecie i lekką kwasowością. Znakomite do czerwonego mięsa, serów oraz przystawek w stylu włoskim.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: od 7 dni roboczych
Winiarstwo węgierskie czerpie korzyści ze swojego położenia geograficznego. Północne jego krańce leżą na tej samej wysokości co chłodny francuski region Chablis. Jednak znakomita większość kraju znajduje się na terenie Kotliny Panońskiej, obszaru osłoniętego Karpatami i pasmem Średniogórza Zadunajskiego od chłodnych polarnych mas powietrza. Dominują tu gleby o podłożu wulkanicznym. Łatwo drąży się w nich piwnice wykorzystywane do przechowywania wina. Eger znajduje się u wrót Gór Bukowych nad rzeką Eger. Miasto zachwyca bogactwem zabytków i urokiem wąskich uliczek. Eger i jego okolice słyną z term, uprawy winnej latorośli i produkcji win - w tym najsłynniejszego Egri Bikavér, czyli Byczej Krwi. To mekka winiarskich smakoszy. Jest drugim obok Tokaju najpopularniejszym regionem winiarskim Węgier.
Tradycje winiarskie są tutaj bardzo długie i sięgają przynajmniej średniowiecza. W tamtej epoce tutejsze uprawy winogron, było mocno związane z burgundzkim, ponieważ po niszczycielskich najazdach tatarskich w XIII wieku węgierscy królowie ściągnęli do Egeru osadników z Walonii (południowa Belgia), która wówczas wchodziła w skład księstwa Burgundii. Dziś mamy zdecydowanie większy wybór, od tanich „turystycznych” produktów oferowanych w barach i winiarniach miasteczka, po doskonałe wina klasy premium, kojarzące się w smaku z Doliną Rodanu. Dziś w winnicach wokół miasta powstaje wiele typów win, począwszy od lekkich, często półsłodkich białych win, przez aromatyczne wina różowe, a na ciężkich czerwonych winach kończąc. Spośród białych dominują tu olaszrizling oraz leányka i királyleányka. Z czerwonych szczepów koniecznie trzeba wymienić kékfrankos, kékoportó i kadarkę. Już w czasach historycznych pojawiały się tu także międzynarodowe, głównie francuskie, odmiany. Ceny tych win są bardzo przystępne. Wiele win dostępnych jest w cenach około 40 zł, ale są również wina w niżej cenie, zaledwie 25 zł.