Pinot Noir to jeden z najdroższych i najszlachetniejszych odmian winorośli. Daje wina lekkie o aromatach malin, fiołków, truskawek i wiśni.

 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Wina z odmiany Pinot Noir

 

Pinot Noir pochodzi z Burgundii, gdzie uprawiano go już za czasów rzymskich i skąd pochodzą najlepsze wina z tej odmiany. Poza Francją, w Europie najczęściej uprawia się Pinot Noir w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Słowenii, Chorwacji, Bułgarii, Rumunii, Mołdawii, Czechach i na Węgrzech .Pinot Noir to jeden z najdroższych i najbardziej docenianych szczepów winorośli właściwej. Odmiana jest bardzo wymagająca i dojrzewa późno. Nie jest odporna na choroby, wymaga dobrego nasłonecznienia i nie jest zbyt wydajna.

Daje wina słabo zabarwione, które z uwagi na różnorodność nisz klimatycznych i metod winifikacji bardzo trudno jednoznacznie scharakteryzować. W młodym pinot noir można wyczuć najczęściej nuty czerwonych owoców wiśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka. Starzejące się wino nabiera aromatów korzennych takich jak wanilia, kokos, dym, dąb, cedr, skóra, trufle, cygara w zależności od beczek użytych do starzenia wina. Produkuje się z niego również wina różowe, a także białe typu vin gris wina produkowane z soku, bez udziału skórki owoców. Pinot noir dzięki wysokiej kwasowości i lekkiej budowie jest bardzo dobrym towarzyszem stołu. Klasycznym połączeniem jest dziczyzna, ale lekki Pinot Noir można podać też do tłustszych ryb takich jak łosoś, tuńczyk, nawet makrela, jest też dobrym wyborem do miękkich, niezbyt aromatycznych serów, które z reguły trudno połączyć z czerwonymi winami.

Wina Pinot Noir

 

 

Pinot Noir należy do wielkiej rodziny pinotów i uważana jest za jedną z najszlachetniejszych odmian. Jest głównym czerwonym szczepem uprawianym w Burgundii i Szampanii, ale szeroko spotykanym dziś na całym świecie. Jest również jednym z najstarszych winogron na świecie i jest ponad 1000 lat starszy od równie popularnego Cabernet Sauvignon. Wielka kariera Pinot Noir rozpoczęła się w 1395 roku, kiedy to dekretem księcia Filipa Śmiałego winogrodnicy w Burgundii otrzymali zakaz sadzenia jakiejkolwiek innej odmiany poza Pinot Noir. Poddani nie do końca byli zadowoleni, gdy nakazano im uprawę mniej wydajnego i łatwo poddającego się chorobom szczepu. Książę jednak doskonale wiedział, co robi. Trudna uprawa dawała owszem, mniej wina, lecz za to w znacznie wyższej jakości. Do dzisiaj francuskie, czerwone burgundy powstają prawie wyłącznie z winogron szczepu Pinot Noir. Winnice obsadzone tą odmianą stanowią aktualnie ponad jedną trzecią wszystkich upraw w Burgundii. W Niemczech i Austrii znany jest pod nazwą spätburgunder, we Włoszech mówi się na niego pinot nero, także we Włoszech i Austrii niektórzy winiarze stosują nazwę blauburgunder na określenie tego szczepu. Jest jeszcze parę innych nazewnictw, z którymi możemy się spotkać, mówiąc o tej odmianie, m.in.: bouchet, petit cabernet, petit vidure, pinot tinto, rounci, salvagnin noir czy kisburgundi kék. W przemyśle winiarskim Pinot Noir wykorzystywany jest dwojako. Z jednej strony z winogron tych powstaje odmianowe, czerwone wino Pinot Noir o niezwykle pełnym, ale nie przytłaczającym smaku. Wyjątkową cechą Pinot Noir jest - zdecydowanie większa niż w innych winach zawartość resveratrolu. Ta niezwykła substancja nie wpływa na smak i zapach wina, jednak ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Nie dość, że jest naturalnym antybiotykiem, korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, to także odmładza i odchudza. Odmiana jest bardzo wymagająca i dojrzewa późno. Nie jest odporna na choroby, wymaga dobrego nasłonecznienia i nie jest zbyt wydajna. Daje wina słabo zabarwione, które – z uwagi na różnorodność nisz klimatycznych i metod winifikacji – bardzo trudno jednoznacznie scharakteryzować. Znaczące różnice można zauważyć nawet w winach pochodzących z sąsiednich winnic w samej Burgundii. Wina z Pinot Noir odznaczają się szlachetnym smakiem i bardzo bogatym bukietem. Wina są jasne, półprzeźroczyste, a ich smaki są bardzo subtelne. Charakterystyczne aromaty dla win ze szczepu Pinot Noir to wiśnia, truskawka i malina. Powstałe z niego wino ma lekką strukturę z niską zawartością garbników i zaznaczoną kwasowością. Kwasowość win jest zazwyczaj średnio wysoka, a poziom tanin średnio niski. Pinot Noir ma naturalną zdolność do bycia lżejszym niż inne czerwone wina. Jednak niektórzy winiarze, stosują pewne techniki, aby wino z Pinot Noir miało również mocną taninę. Wina ze szczepu Pinot Noir cieszą się największym zainteresowaniem w okresie jesieni i zimy. Ten rubinowy książę Burgundii oczarowuje nas swoją zmysłowością i elegancją. Dystyngowany towarzysz chłodniejszych wieczorów, romantycznych kolacji oraz większych (i mniejszych) celebracji sprawdzi się u każdego, kto ceni wina bogate w owocowo-kwiatowe aromaty. Aby docenić wszystkie atuty dobrego Pinot Noir, warto wypróbować go w towarzystwie drobiowego mięsa, dań na bazie grzybów lub łagodnych serów. Produkty te uwydatnią bogactwo i głębię nut czerwonych owoców oraz przypraw, charakterystycznych dla winiarskiej sztuki Nowego Świata. Kaczka to klasyczne danie do połączenia z Pinot Noir. Kwasowość w Pinot przebije się przez tłuste smaki kaczki. Jeśli doprawimy kaczkę, wydobędziemy wszystkie niuanse smaków w Pinot Noir. Unikajmy połączeń z mocno przyprawionymi daniami - z chili, imbirem czy pieprzem. Przyprawy te zamaskują aromat wina i zmniejszą przyjemność degustacji.

 

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl